pablomoc 16.05.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Witam, we wtorek wysiałem pięknie trawę na 700 m2, zagrabiłem, zwałowałem a od środy leje deszcz, do wczoraj wszystko było ok, woda wsiąkała a teraz zaczyna wszystko pływać. zrobiły się dwie wielkie kałuże ok 2 x 2 m i stoi w nich woda. Widać w mniejszych zagłębieniach że nazbierały się nasiona, poprostu spłyneła część nasion w zagłębienia ale nie wszystko. Leje cały czas. Podobno jutro deszcze mają osłabnąć ale jak to widzę to jestem załamany. Co robić żeby uratować trawnik. Wyrośnie coś z tego ? doradzi ktoś coś ? wrzucam zdjęcia jak wygląda sytuacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.05.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Jesteś nie pierwszy i nie ostatni Jak ktoś nie śledzi prognozy pogody, albo nie ma szczęścia i dopadną świeżo obsiany trawnik nagłe opady gradu czy ulewa to tak ma trawa wyrośnie tyle, że kępami tam gdzie nasiona zniosło. Jeśli podeschnie może spróbować delikatnie grabiami wyrównać ale gwarancji nie ma. Też żałowałam, że nie było mnie stać na trawę z rolki Niedługo dosiejesz w łyse miejsca i będzie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.05.2014 15:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 nasiona które leżą w wodzie będą kiełkowały ? na szczęście nie zrobiło się tak na całej działce tylko w niektórych miejscach, nie uszkodzę nasion przy rozgrabianiu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosiek33 16.05.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Zależy jak długo będą leżały, jak tydzień to zgniją, dzień dwa+ciepło szybciej może wzejdą. Gy podeschnie przysypałabym cieniutką warstwą ziemi i uklepała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.05.2014 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 kałuże się dzisiaj porobiły od trzech godzin nie pada i już tylko została połowa jednej kałuży a na jutro już zapowiadają dużo mniejsze opady. Rozgrabienie miejsc gdzie zebrały się nasiona zaszkodzi samym nasionom czy raczej już tego nie ruszać ? 3/4 działki jest ok, nasiona leżą tam gdzie powinny, są tylko te dwa miejsca gdzie dwie duże kałuże się zrobiły i kilka miejsc gdzie ok 20 x 20 gdzie spłynęło trochę nasion do kupy. A już tak się cieszyłem, że piękny trawnik będzie.... miał ktoś podobne przygody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 16.05.2014 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Tydzień temu miałem podobnie tylko u mnie nie deszcz narobił szkód a zawór z minutnikiem (taki prosty z castoramy). Zaciął się i woda lała się parę godzin, przewróciło zraszacz i zrobiły się kałuże, część ziemi wypłukało. W miejsce wypłukanej ziemi dosypałem takiej z worków, zasiałem ponownie, a z kałuż rozprowadziłem ziarna delikatnie grabiami, dziś już jest wszędzie zielono, nie zaszkodziło im to wcale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablomoc 16.05.2014 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Tydzień temu miałem podobnie tylko u mnie nie deszcz narobił szkód a zawór z minutnikiem (taki prosty z castoramy). Zaciął się i woda lała się parę godzin, przewróciło zraszacz i zrobiły się kałuże, część ziemi wypłukało. W miejsce wypłukanej ziemi dosypałem takiej z worków, zasiałem ponownie, a z kałuż rozprowadziłem ziarna delikatnie grabiami, dziś już jest wszędzie zielono, nie zaszkodziło im to wcale. to mnie trochę pocieszyłeś, niech już się skończy ten deszcz ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts