Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącze kanalizacyjne - brak zgody zarządcy drogi

Recommended Posts

Witam,

Piszę ponieważ jestem w trakcie projektowania infrastruktury dla mojego domu. Gmina, która jest zarządcą drogi w której biegnie kolektor KS odmówiła mi możliwości wpięcia do tego kolektora, argumentując to faktem, że droga jest na gwarancji. Dodam, że w trakcie prac drogowych nie pomyślano o wystawieni króćca o dł. 1,5 m od studni KS w kierunku mojej (jedynej nie zabudowanej) działki.

Czy Wójt zadziałał zgodnie z prawem udzielając odmowy na podstawie gwarancji, którą objęta jest droga gminna?

• 1 month później...

I co jeśli gwarancja trwa 2 lata i uszkodzeniu ulegnie infrastruktura nie z winy Wykonawcy drogi to Wójt nie da pozwolenia na jej naprawę?

Napisz prośbę na piśmie, zanieś na dziennik podawczy i poczekaj na pisemną odpowiedź. W piśmie zasugeruj, że można wyłączyć z gwarancji obszar zajęty na potrzeby wcinki, a gwarancją obarczyć Wykonawcę w/w wcinki.

• 4 years później...
Witam,

Piszę ponieważ jestem w trakcie projektowania infrastruktury dla mojego domu. Gmina, która jest zarządcą drogi w której biegnie kolektor KS odmówiła mi możliwości wpięcia do tego kolektora, argumentując to faktem, że droga jest na gwarancji. Dodam, że w trakcie prac drogowych nie pomyślano o wystawieni króćca o dł. 1,5 m od studni KS w kierunku mojej (jedynej nie zabudowanej) działki.

Czy Wójt zadziałał zgodnie z prawem udzielając odmowy na podstawie gwarancji, którą objęta jest droga gminna?

Wiem, że post stary ale mam podobny problem. Może komuś udało się z podobnej sytuacji wybrnąć? GZD nie chce Nam udzielić zgody na budowę przyłącza ze względu na gwarancje drogi. Musimy kopać bo studzienka ktora tam jest nie daje możliwości wykonania przepychu. Poradźcie! :)

• 4 years później...