Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje używanie wentylacji mechanicznej?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A wracając do kosztów działania WM to u mnie jest to 518kWh w ostatnim roku.

to wychodzi średnio praca 7/24 z mocą 60W. To już brzmi rozsądnie bo jak koledzy mówią że im 10W wentyluje dom, no to chyba za dużo świeżego powietrza nie dostają.

Poza tym wydaje mi się że rodzaj domu i sposób instalacji mają spore znaczenie bo np u mnie jest powietrze tłoczone na strych i tam dopiero schodzi na dół. Wydaje mi sie to nie do końca optymalne kosztowo bo trzeba mieć spręż aby pchać to na górę. Lepiej by było parter zasilić obiegiem w całości zamkniętym na poziomie wysokości 3 metrów.

Poza tym na piętrze np mam 4 anemostaty wyciągowe a na parterze też 4. Na pierwszym biegu naprawdę aktywność jest mała.

Podobnie z nawiewem, mało co czuć żę nawiewa przy 1. Przy 3 biegu tj 300w wentylacja szumi trochę jak w biurowcu i czuć nawiew ale znowu to nie jest wichura. N.

Na piętrze mam 4 nawiewy a na parterze też cztery.

Aby obieg powietrza miał mniejsze opory mam praktycznie pootwierane namaxa anemostaty więc leci sobie tyle ile się naturalnie dzieli w obiegach.

BYć może rury mam za cienkie. Być możę dało by się wentylację zrobić lepiej. Z efektów nie jestem w pełni zadowolony. I tak jak piszę - 1 bieg 30W to wentylacji prawie nie ma. Ale z tego co gadałem z kolegą to u niego to się przedstawia podobnie. Chyba trzeba trochę mocy aby pompowac setki m3/godzinę.

Osobna sprawa to rury na strychu - to uważam za słaby pomysł bo mimo izolacji rur + zamknięcia tego w styropianie 30cm wydaje mi sie ze zimą łapie tam sporo zimna

IMG_8567.jpg

IMG_8577.jpg

IMG_8616.jpg

Edytowane przez Adam626

Na pewno radę bym dał innym aby wszystko robić na max przekrojach nawet zawyżonych, jeśli rury cienkie flexy to do każdego anemostatu po 3 rury.

I starać się nie wchodzic z rurami do pomieszczeń nieogrzewanych a juz na pewno nie rekuperator na strychu (zimno i neiwygoda). mam na szczescie centale w ogrzewanym pomieszczeniu

Edytowane przez Adam626