alfa36 16.05.2014 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Kilkanascie lat temu kupiłam działkę rolną, przez te lata płaciłam podatek rolny. Na działce nic nie zrobiłam z wyjątkiem posadzenia kilku swierków. W akcie notarialnym jest napisane, ze jest zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego jest ona przeznaczona pod zabudowę jednorodzinną (obok jest budowany dom). Czy sprzedając tą działkę będę płaciła podatek Vat? W US skarbowym powiedziano mi, że nie wiedzą i zebym dzwoniła na infolinię podatkową ... a tam powiedziano mi, że nie ma jasnego prawa w tym względzie i żebym napisała pismo a na odpowiedź mam czekać do trzech miesięcy. W związku z tym zastanawiam się, czy nie szybciej i prościej będzie, jak przed sprzedażą sama działkę przekształcę na budowlaną. Jak to jest? Może ktoś z Was ma podobną sytuację? Jak długo trwa przekształcanie? Ile kosztuje? Co radzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sliwaprz 16.05.2014 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2014 Witaj, no generalnie jest to tak, ze jesli sprzedajesz dzialke przeznaczona pod zabudowe i robisz to wielkrotnie badz masz zamiar robic to wielokrotnie to jest ta dostawa towarow obciazona VAT. Co innego jesli dostalabys te dzialke w darowiznie albo w spadtku - wowczas jest to zbycie z majatku osobistego i nie podlega opodatkowaniu VAT. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.05.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Realnie sprzedaż 1 - 2 działek nie niesie za soba naliczania podatku VAT (jeśli sprzedaje osoba fizyczna). Działka nie wymaga "przekształcenia" bo zrobił to już MPZP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 17.05.2014 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Dzialki nie dostalam w spadku ani w darowiznie. Odkupilam kilkanascie lat temu od osoby,ktora wczesniej nabyla od gminy. Jest to moja jedyna dzialka. Ewentualna sprzedaz mam gdzies zglosic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.05.2014 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Upraszczając:Podatek VAT opłacany i naliczany jest przez min. osoby fizyczne prowadzące działalność gospodarczą, w sposób ciągły dla celów zarobkowych, obligatoryjnie jeśli obrót w danym roku (2014) przekracza 150.000zł - są to wymagania ustawowe. Rok temu była nowela, która trochę namieszała w "świadomości" urzędników - zwłaszcza że zmiany są na korzyść podatnika (zmieniona definicja działalności gospodarczej, oraz wymóg, że grunt musi mieć przeznaczenie budowlane dokonane przez MPZP. Biorąc pod uwagę to co napisałaś - podatek VAT nie będzie naliczany. Sprzedaż musi być "notarialna", a notariusz, w ramach taksy dokonuje wszelkich czynności prawnych, wymaganych przy zbyciu gruntu - w tym nalicza podatek od czynności cywilno-prawnych i odprowadza go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alfa36 19.05.2014 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Dziękuję. Znajdę gdzieś tę nowelę? Jak jej szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.05.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Ta nowela nic nie zmieniła w zakresie Twojego przypadku - ani przed nią, ani teraz.Nie prowadzisz działalności gospodarczej - nie płacisz podatku VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts