Gość grend 17.05.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 (edytowane) Chciałbym aby ktoś z forum "ugruntował" moja wiedzę (bądź jej brak) na temat WM. Zasada jest że przez łazienki kuchnie jest wywiew a resztę nawiew. Powietrze ma się przemieszcać miedzy np salonem a kuchnią.Teraz pytania1. Jak to wyglada z wentylatorami Czy jest jeden wentylator który nawiewa i jest to wystarczajace bo ciśnienie powoduje ze powietrze jest wywiewane czy musi być dodatkowy wentylator który wywiewa ??2 Jezeli sa 2 wentylatory to mają taka sama wydajność powietrza ??3 Jezeli nie chcę uruchamiać WM i w kuchni mam wentylator który załaczam aby pozbyć się pary z gotowania to co się dzieje. Wntylator w kuchni jest podpiety do kanału WM4. Czy mozna WM zasilać tlenem kominek ? Edytowane 17 Maja 2014 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 17.05.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Chciałbym aby ktoś z forum "ugruntował" moja wiedzę (bądź jej brak) na temat WM.... Nie ma co ugruntowywać. Wiedzy brak. Poczytaj - sporo jest w tym dziale, a na pewno sie dużo dowiesz. zacznij od tego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&highlight=wentylacji i sukcesywnie posuwaj się dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.05.2014 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Nie ma co ugruntowywać. Wiedzy brak. Poczytaj - sporo jest w tym dziale, a na pewno sie dużo dowiesz. zacznij od tego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?114044-O-wentylacji-co-i-po-co-wzd%C5%82u%C5%BC-i-w-poprzek!&highlight=wentylacji i sukcesywnie posuwaj się dalej Mozna to zrobić w prostszy sposób - jasno odpowiedzieć na pytania. Nie kazdy ma czas czytać po 500 stron aby znalęźć odpowiedź na pytanie. Tym bardziej gdy jest bedzie samorobem i tych pytań ma 50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.05.2014 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Jak działa? - minimalna ilość świeżego powietrza na dom z dwoma łazienkami i kuchnią to 130m3/h -świeże powietrze powinno wejść do wszystkich pokojów wyjść kuchnią i łazienkami -w centrali wentylacyjnej jest wentylator nawiewny - podający powietrze do pokojów przez coś takiego - i wentylator wywiewny zbierający powietrze z kuchni i łazienek. To nam zapewnia stały strumień wentylacji, nie zależny od pogody, ciśnień itp. Wentylacji którą można regulować gdy jest za więcej osób czy za sucho. Ogrzanie 130m3/h z temperatury 0 st,C do +20 to 1 kWh. Czyli 4000kWh w sezonie grzewczym . By 90% tych kWh zostało w domu - miedzy wentylator nawiewny a wywiewny zamontowano wymiennik ciepła i to wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.05.2014 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Jak działa? - minimalna ilość świeżego powietrza na dom z dwoma łazienkami i kuchnią to 130m3/h... Panie, zdecyduj sie Pan W jednych wątkach piszesz Pan, że wentylacja zależy od ilości osób, w innym że od ilości łazienek i kuchni Może jakieś konkretne zdanie a nie co akurat pasuje ja buduję dom 156m2 pow. użytkowej gdzie sa dwie łazienki i kuchnia. Uważasz Pan że skoro będę mieszkał sam to mam wentylować 130m3/h??? Panie, nie ośmieszaj się Pan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.05.2014 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Jak działa? - minimalna ilość świeżego powietrza na dom z dwoma łazienkami i kuchnią to 130m3/h -świeże powietrze powinno wejść do wszystkich pokojów wyjść kuchnią i łazienkami -w centrali wentylacyjnej jest wentylator nawiewny - podający powietrze do pokojów przez coś takiego[ATTACH=CONFIG]260822[/ATTACH] - i wentylator wywiewny zbierający powietrze z kuchni i łazienek. To nam zapewnia stały strumień wentylacji, nie zależny od pogody, ciśnień itp. Wentylacji którą można regulować gdy jest za więcej osób czy za sucho. Ogrzanie 130m3/h z temperatury 0 st,C do +20 to 1 kWh. Czyli 4000kWh w sezonie grzewczym . By 90% tych kWh zostało w domu - miedzy wentylator nawiewny a wywiewny zamontowano wymiennik ciepła [ATTACH=CONFIG]260823[/ATTACH] i to wszystko Czyli zakładam ze wentylator nawiewny daje tyle m3 ile wywiewny. Co się dzieje kiedy po prysznicu chcę wywietrzyć łazienke bez właczania WM tylko przez wentylatorek - automatycznie jest podcisnienie które powoduje że te powietrze nachodzi czy powietrze nie uzupełni się bo nie jest właczona WM ??? Co z kominkiem. Generalnie doprowadza się kanał z zewnątrz - chcę to zlikwidować aby nie wchodziło powietrze np -10* i chce to robić przez rekuperacje żeby to powietrze juz było nagrzane Jeszcze jedno pytanie czy przy WM można miec kuchenke na gaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.05.2014 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Panie, zdecyduj sie Pan W jednych wątkach piszesz Pan, że wentylacja zależy od ilości osób, w innym że od ilości łazienek i kuchni Może jakieś konkretne zdanie a nie co akurat pasuje ja buduję dom 156m2 pow. użytkowej gdzie sa dwie łazienki i kuchnia. Uważasz Pan że skoro będę mieszkał sam to mam wentylować 130m3/h??? Panie, nie ośmieszaj się Pan. gentoonx ja chce się coś dowiedzieć a nie czytać jakies potyczki slowne o detale ktore mnie nie interesuja. Jak bedzie duszno to właczam WM i nie obchodzi mnie czy to bedzie 10 m3 czy 15365 m3. Przez takie "opowieści" póxniej nie idzie czytać 500 stron na jakis temat do którego czesto i gesto robisz odnośniki (nie piszę tylko o moim przypadku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.05.2014 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 gentoonx ja chce się coś dowiedzieć a nie czytać jakies potyczki slowne o detale ktore mnie nie interesuja. Jak bedzie duszno to właczam WM i nie obchodzi mnie czy to bedzie 10 m3 czy 15365 m3. Przez takie "opowieści" póxniej nie idzie czytać 500 stron na jakis temat do którego czesto i gesto robisz odnośniki (nie piszę tylko o moim przypadku) WM ma działać cały czas a nie włączać ją i wyłączać... średnią krotność wymiany powietrza ustalasz doświadczalnie wedle swoich potrzeb ( na ogół jest to 100-150m3/h dla średniej intensywności użytkowania budynku i rodzinie 3-4 osobowej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 18.05.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Czyli zakładam ze wentylator nawiewny daje tyle m3 ile wywiewny. Co się dzieje kiedy po prysznicu chcę wywietrzyć łazienke bez właczania WM tylko przez wentylatorek - automatycznie jest podcisnienie które powoduje że te powietrze nachodzi czy powietrze nie uzupełni się bo nie jest właczona WM ??? Co z kominkiem. Generalnie doprowadza się kanał z zewnątrz - chcę to zlikwidować aby nie wchodziło powietrze np -10* i chce to robić przez rekuperacje żeby to powietrze juz było nagrzane Jeszcze jedno pytanie czy przy WM można miec kuchenke na gaz Nie ma wentylatorków łazienkowych w żadnej wentylacji. A zwiększenie wywiewu skutkuje zwiększeniem nawiewu. Kominek można zasilać z wentylacji domowej - można zwiększyć nawiew gdy palimy można mieć kuchnie gazową - inna sprawa, że po co ? Skoro gaz jest droższy od prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.05.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Czyli zakładam ze wentylator nawiewny daje tyle m3 ile wywiewny. Co się dzieje kiedy po prysznicu chcę wywietrzyć łazienke bez właczania WM tylko przez wentylatorek - automatycznie jest podcisnienie które powoduje że te powietrze nachodzi czy powietrze nie uzupełni się bo nie jest właczona WM ??? Co z kominkiem. Generalnie doprowadza się kanał z zewnątrz - chcę to zlikwidować aby nie wchodziło powietrze np -10* i chce to robić przez rekuperacje żeby to powietrze juz było nagrzane Jeszcze jedno pytanie czy przy WM można miec kuchenke na gaz można mieć kuchenkę na gaz ... do kominka robi się dodatkowy szczelny kanał połączony z nim bezpośrednio ... WM działa cały czas i nie montuje się dodatkowych wentylatorków w łazienkach ... cały układ reguluje się tak aby się równoważył ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.05.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Wentylacja jest od tego, aby działac caly czas, w związku z czym pytanie o wentylowane łazienki, kiedy jest wyłączona jest bez sensu. Po co ją robisz, zeby ją wyłączać ? O ile dobrze pamiętam chcesz ogrzewac dom prądem. To po co ci ta kuchenka na gaz, skoro to rozwiązanie kilkukrotnie droższe od indukcji ? ? Co ci przeszkadza powietrze bezposrednio poprowadzone z zewnątrz do kominka ? Bedziesz chciał dmuchać do kominka powietrzem z rekuperatora ?Już kominek wysusza powietrza, jak podkrecisz jeszcze wentylację, która robi to samo to będziesz miał "wspaniały" mikroklimat w domu.Co zrobisz, jak nie bedzie pradu ? Piece akumulacyne zimne, a kominek nie działa, bo nie ma powietrza ? Edytowane 18 Maja 2014 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.05.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Czyli nie ma czegoś takiego ze mozna jakies pomieszczenie szybko "zwentylować" musi się to odbywać przez WM. Chodzi mi o to ze jest przez WM jakas powolna wymiana powietrza i w momencie kiedy w jednym pomieszczeniu (czyt łazienka) chcę szybko pozbyc sie pary to myślałem ze można to zrobic indywidualnie a nie WMKuchnia gazowa - nie liczyłem ile pradu bierze indukcyjna - wiem ze sam zakup gazowa a indukcyjna jest diametralnie różna dla portfela - biore jako ewentualność gazowa + butla Taka jest różnica ze powietrze brane z rekuperatora bedzie miało powiedzmy +15* a z dworu - 10*. W momencie kiedy nie uzywam kominka żeby zabezpieczyć DOBRZE dopływ chłodu z zewnątrz bym chyba musiał w kanał wkładać 20 cm styro i piankować (chyba ze o czymś nie wiem) fotohobby dobrze ze zwróciłeś uwagę że przy braku pradu może być problem to musze jeszcze przemysleć Czyli pozostaje w tym momencie jedno pytanieCzy jest mozliwość zabezpieczenia kanału doprowadzonego z zewnatrz do kominka aby nie było tam dostępu zimnego powietrza gdy kominek nie jest uzywany. Wiem ze można to robić przepustnica alenie wiem czy to rozwiazuje problem bo przepustnica to dla mnie blacha która zamyka otwór czyli mostek termiczny a biorac pod uwage że kominek podłaczony jest do komina to zawsze jest ciąg który jakby nie było ochładza - jak piszę herezję to sprostujcie... ... i jeszcze jedno pytanie - czy mając WM nie lepiej "dotleniać" kominek z pokoju a nie bawić się w dodatkowe kanały ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 18.05.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Biorac pod uwagę przepływ powietrza i zadnych dodatkowych wspomagaczy w stylu wentylatorka można zapomnieć o szczelnych drzwiach w pokojach ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 18.05.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 gentoonx ja chce się coś dowiedzieć a nie czytać jakies potyczki slowne o detale ktore mnie nie interesuja. Jak bedzie duszno to właczam WM i nie obchodzi mnie czy to bedzie 10 m3 czy 15365 m3. Przez takie "opowieści" póxniej nie idzie czytać 500 stron na jakis temat do którego czesto i gesto robisz odnośniki (nie piszę tylko o moim przypadku) nie ciskaj się tak sam widzisz że ci się przydało, bo dowiedzialłś się, że wentylować należy cały czas, a nie jak chciałeś tylko na chwilkę, więc w czym ku...a problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.05.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Biorac pod uwagę przepływ powietrza i zadnych dodatkowych wspomagaczy w stylu wentylatorka można zapomnieć o szczelnych drzwiach w pokojach ?? a te szczelne drzwi to do czego potrzebne...? aby smrodek z innych pomieszczeń się nie przedostawał ...? ja proponuję złapać kontakt z kimś co WM posiada i się do niego wybrać ... próbujesz przeforsować swoje przemyślenia tylko po co ...? chałupa to nie statek kosmiczny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 19.05.2014 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 a te szczelne drzwi to do czego potrzebne...? aby smrodek z innych pomieszczeń się nie przedostawał ...? ja proponuję złapać kontakt z kimś co WM posiada i się do niego wybrać ... próbujesz przeforsować swoje przemyślenia tylko po co ...? chałupa to nie statek kosmiczny ... Nie widziałeś uszczelek na drzwiach - przecież to jest podstawowa rzecz - nie chodzi o smrodek tylko o akustyke - więc to tez trzeba brać pod uwage. Generalnie tą WM chcę jednak zrobić ze względu że tak faktycznie będę miał szczelną chałupę i bieganie aby roszczelniać otwierać okna kontrolować to sprawdzać czy sie wywietrzyło bedzie troche uciążliwe. Druga sprawa będę miał kominek więc dodatkowo wywiew zrobię z kominka w ten sposób będę miał coś w rodzaju DGP ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 20.05.2014 02:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Nie widziałeś uszczelek na drzwiach - przecież to jest podstawowa rzecz - nie chodzi o smrodek tylko o akustyke - więc to tez trzeba brać pod uwage. Generalnie tą WM chcę jednak zrobić ze względu że tak faktycznie będę miał szczelną chałupę i bieganie aby roszczelniać otwierać okna kontrolować to sprawdzać czy sie wywietrzyło bedzie troche uciążliwe. Druga sprawa będę miał kominek więc dodatkowo wywiew zrobię z kominka w ten sposób będę miał coś w rodzaju DGP ... Nawet wentylacja grawitacyjna wymagała "nieszczelnych" drzwi. Nawiew był oknami w pokojach a wywiew w kuchni i łazienkach. Ja nie spotkałem nigdy uszczelek pod drzwiami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TomaszSok 22.05.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Jest też sporo stron i blogów o wentylacji. Czasami warto wpisać w wyszukiwarkę naszą frazę i otrzymamy zadowalające nas wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reze 22.05.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Oj grend, widzę, że Ty bardziej zielony ode mnie.Powodzenia w szukaniu informacji, są wszystkie, tylko trzeba trochę poszperać.Tu masz kilka informacji, które mogą Ci się przydać:http://www.e-instalacje.pl/a/3268,wentylacja-mechaniczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts