Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jak wyżej, instalator chce mi puścić wszystko po ścianie (piec kondens. gazowy, rurki w cienkich otoczkach),

ma rację?, czy jest leń i nie chce mu się robić bruzd?

W samej kotłowni? OK, ale nie w pokojach (chyba że "pasuje do wystroju" :lol: )

może być w scianie, ale próbę niech robi minimum 6 bar przez 24h, chyba że lutuje na twardo

I TO BY BYŁO NA TYLE!

Co to jest "lutowanie na twardo" jezeli wolno zapytac?

Karol N.

Foxy a ile im płacisz za punkt czyli doprowadzenie do jednego grzejnika.

Ja płacilem 120 za "esyfloresy" na scianie ale jak wróciłem do domu i to zobaczyłem to wstrzymałem prace. Po uzgodnieniach i za dopłata 30 PLN za punkt idzie rura juz w scianie

dla Karola N lutowanie na twardo znaczy że lutuje się rury lutem twardym a nie cyną

I TO BY BYŁO NA TYLE!

Zapytam inaczej. Czy to lutowanie za pomoca palnika gazowego tzn. podgrzewanie rurki potem spoiwa (celowo nie nazywam tego cyna), ktore oblewa laczenie jest lutowaniem twardym czy miekim?

Karol N.

Tak ogólnie to:

Lutowanie twarde. Temperatura topliwości spoiw leży w granicach 600 – 1080 oC. Stosuje się przy znacznych naprężeniach w złączu i wysokiej temperaturze pracy (ponad 150oC).

Lutowanie miękkie. Temperatura topliwości spoiw leży w granicach 183 – 270 oC. Stosuje się do łączenia części o niedużych naprężeniach w złączu i niewysokiej temperaturze pracy.

Które lutowanie jest pewniejsze? U mnie lutowane są cyną....Pzdr...

Zgodnie ze sztuką hydrauliczną:

-typowa instalacja grzewcza, wodociągowa - lut miękki (ewentualnie twardy dla paranoików)

-typowa instalacja gazowa - tylko lut twardy (w razie pożaru to ma wytrzymać przez jakiś czas) i tylko wewnątz pomieszczeń - na zewnątrz stosuje się z reguły tworzywo

Koniec.

Pozdrawiam

Gość 1950

Kuro! sam widziałem połączenie lutem miękkim które potraktowano wysokim ciśnieniem 215 ATMOSFER!!! i nic się nie stało, było dobrze zrobione jedynie pękła rura fi 15

I TO BY BYŁO NA TYLE!

Foxy a ile im płacisz za punkt czyli doprowadzenie do jednego grzejnika.

Ja płacilem 120 za "esyfloresy" na scianie ale jak wróciłem do domu i to zobaczyłem to wstrzymałem prace. Po uzgodnieniach i za dopłata 30 PLN za punkt idzie rura juz w scianie

Ja za wode i CO w mieszkaniu płaciłem 90 ( chcieli 100) podłączenie pieca też jako 1 pkt. ( wszystko w bruzdach w ścianach ale już ich nie zatynkowali ).