Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podwieszanie sufitu- "mały" problem

kamkruk1

Recommended Posts

Witam wszystkich! Jestem nowy na forum także "przedstaw się" itp. Uzupełnie później gdyż zalezy mi na szybkim rozwiązaniu problem. Otóż zabrałem się za remont i postanowiłem podwiesic kilka sufitow. Na pierwszy ogień poszła sypialnia, chcie (a bynajmniej chciałem) wykonać luk podwieszony O max 10 cm, okazało się że strop jest pusty w środku, miejscami wierci się jak w normalnym betonie ( na wysokości ścian) są miejsca gdzie wiertlo dosłownie wpada w strop, są też takie ktore sprawiaja wrażenie jakby niczego wiecej po za tynkiem nie było ( jak będę w domu to zarzuce zdj) pytanie brzmi czy na czymś takim wogóle da się cokolwiek podwiesic i czy będzie to bezpieczne... W castoramie polecili mi kolki Ux fischer które ponoć maja się zwijac w supel, całość ma ważyć ok 50 kg. Z góry dziękuję za odpowiedzi i zabieram się za uzupelnianie profilu :p

P.s mam nadzieję że trafiłem w odpowiedni dział :D

Można też zastosować, to co się robi w stropie Teriva czyli kotwy samouchylne np. fischer KD 3 B . A jaki to strop dokładnie ? to istotne jest :)

Zawsze dobrze jest zrobić jakąś odkrywkę małą, a straty nie będą duże, bo i tak będzie to pod sufitem podwieszanym. Można poczytać jakieś rady abysię podobnie nie stało :p http://www.awarie.ps.pl/files/ab2009/referaty/05_budownictwo_ogolne/01_Ajdukiewicz_A_i_inni_Awaria_sufitu_podwieszonego-o_krok_od_tragedii.pdf

Edytowane przez wojtusp