torzyn 17.05.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2014 Witamy Decyzja o inwestycji życia zapadła w styczniu: budujemy dom, szukamy działeczki niedaleko miasta. Poszło jak z płatka 15 min od samego centrum Szczecina, posesja o olbrzymiej powierzchni 605m2 w Dobrej teren niejako uzbrojony media przy działce oprócz gazu ok 150 m. Po wizji lokalnej wraz z Żonką, zapadła decyzja: bierzemy. Poszukiwania odpowiedniego projektu nie trwały długo: szukamy małego domku z poddaszem użytkowym do 100 m + garaż. Bingo "Dom Pod Wierzbą" z biura Archon wszystko ładnie pięknie tylko brakowało Nam a właściwie Mi garażu dla Żonki na piętrze znalazła się garderoba. Zatem telefon do biura z zapytaniem czy jest możliwość zaadaptowania garażu do domku, po wstępnej rozmowie Pani twierdzi że nie będzie problemu a zatem zamawiamy, Chwile później po 6 tyg kurier puka do drzwi z naszym projektem. Biuro zamieściło nasz zaadaptowany projekt do swojej oferty. http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-wierzba-g/m52fb7c8053caf Ze wstępnych zmian chcemy zlikwidować okap od strony ogrodu co dalej to wyjdzie w praniu. W chwili obecnej załatwianie dokumentów do PnB dużo tego i terminy długie. 3mcie kciuki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 21.10.2014 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Po prawie pół rocznej walce z dokumentami, wkońcu składamy wniosek o PnB. Projekt zaadoptowany trochę zmian w nim było tj. zmieniliśmy ścianę fundamentowa na murowana z bloczków ściany z ceramiki zastapimy BK prawdopodobnie Solbet poszerzone zastaly drzwi wejściowe do 140 filary na przedzie domu będą okrągłe zmiana wielkiego okna w garażu na dwa małe 60x60 podniesienie o jeden bloczek ścianki kolankowej oraz calkowita likwidacja zadaszenia okapu od strony ogrodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 11.07.2015 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Ojej ile to juz czasu minelo. Biurokracja w naszym kraju jest po prostu na 5+, z kilkoma problemamy mamy upragnione pozwolenie na wymarzoną budowe, po ok 7 miesiacach pod koniec maja przychodzi wiadomość że nasze PnB lezy sobie do odbioru jeszcze tylko uprawomocnienie, zlozenie dzienika nastepnie zawiadomienie o zamiarze rozpoczecia robót i po tilku tygodniach mozemy pelnoprawnia legalnie zacząć budowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 11.07.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Z własnego doswiadczenia i setek przeczytanych postów na forum wiem że najlepeij się czyta takie dzieniki w których widac co się robi i za ile, więc bede sie starał aby ten też tak wyglądał.Na poczatku zaczelismy od pozadkow na naszej inwestycji troche karczowania drzewek, krzaków, a żeby mogla wjechac mala żółta kopareczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leila87 11.07.2015 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Witaj torzyn Dosiadam się i czekam na dalszy rozwój wydarzeń. Macie podobny projekt do naszego, także tym bardziej będę zaglądać, jak przebiegają prace. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 11.07.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Przy okazji Pan koparkowy wykopał nam wąwóz blisko 100 metrowy na kabelek elektryczny. Który później trza było zakopać działo się to chwilę przed tym jak geodeta wkroczył do akcji ze swoim magicznym urządzeniem fik mik i już wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 11.07.2015 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 kilka sznurków i można rozpocząć zabawę w małego krecika nie byłoby tak źle gdyby nie żar z nieba, ale po dwóch gorących dniach udało się wykopać ręcznie ławy długie na 52m x 0,4 x 0,6 satysfakcja po takiej pracy ogromna Następnego dnia zabraliśmy się za wiązanie belek jak na pierwszy raz wyszło mi całkiem ładnie i szybko, można powiedzieć że uwinąłem się w półtora dnia z całością lecz strzemiona miałem przygotowane już wcześniej , z szalowaniem wykopu i drobnymi poprawkami wyszło dwa dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 11.07.2015 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2015 Przyszedł dzień pierwszego lania betonu w moim życiu, z pomocą mojego doświadczonego w tej dziedzinie Taty oraz Brata trójka Rambo zmierzyła się z 15m3 betonu B20 Podobno wyszło nam całkiem nieźle, jutro dzień odpoczynku niedziela ewentualne konewka wody i lanie wody, a od poniedziałku nauka murowania bloczków Dodam tylko od siebie że z budowaniem domów nie miałem do tej pory za dużo wspólnego chyba że malowanie pokoju czy układanie paneli to dużo uważam że człowiek całe życie się uczy, a że jeszcze dużo przedemną nauki wiec czemu nie nauczyć się kolejnego fachu z pomocą doświadczonego Staruszka budowlańca Ekipa pomocników u sąsiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 13.07.2015 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Teraz troszke o wydatkachPapierologia jak do tej pory przerosla nasze oczekiwania finansowe blisko kilka krotnie, dobra rada na drugi raz projekt indywidualny a nie zaden gotowiec 2450 gotowy projekt900 mapa do celow projektowych800 badania gruntu4900 adaptacja projektu 300 kosztorys mapki itpSame papierki za niecale 10tys a budowy nawet nie widacj:) Przychodzi czas na sprzet i materiały450 mala żółta kopareczka 700 tyczenie przez geodete1600 deseczki na szalunek z duzym naddatkiem bo aż 3m34250 beton b20 360 folia na izolacje pozioma 110 nożyce do pretow oj przydaly sie bardzo gdy prądu narazie brak140 gietarka1300 złom na ławę300 drut wiazalkowy, poziomice, szpadel łopata itp.I oczywiscie pula dla sympatycznego kierownika 600Ciąg dalszy ... wkrótce Komentarze uwagi wnioski mile widizane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QbVZator 15.07.2015 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Witam, Ja wraz z żoną również dosiadam się do tematu Mamy ten sam projekt, bez większych zmian - wszystkie papiery złożone w Starostwie i czekamy na PnB Na pewno bd śledził co i jak u Was Od razu pytanie - ile planujecie zrobić w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 15.07.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Dopiero dzisiaj udało się pomalowac jedną warstwę lawy czarnym mazidlem. Juz wiem co to znaczy deszcz i przerwa w pracach, matki natury nie przeskoczysz. Co do zakonczenia sezonu w tym roku to marzy sie ssz, czas pokażę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 23.07.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 Witam po kilku dniach walki z bloczkami jesteśmy trochę za półmetkiem murowania narazie idzie bardzo dobrze Docelowa domek na 5 warst a garaż zostaje na 4 więc wyślę że finisz murowania nadejdzie w weekend. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QbVZator 23.07.2015 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2015 super czekamy na kolejne relacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 28.07.2015 16:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 małe opóźnienie końcówka miała być w weekend ale niestety przeliczyłem w sobotę wyglądało to tak stan na dzisiejszy dzień ok 700 bloczków aż żal bedzie to zasypać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 28.07.2015 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Na ścianę przyjdzie czarna mamba (dysperbit) 2-3 warstwy, następnie styropian w projekcie jest 13cm EPS termo organiki, zastanawiam się jeszcze nad XPS 12cm finnfoam wydaje mi się że tej 1cm nie zrobi dużej różnicy niż jest w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorzny 31.07.2015 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 Witam! Również z żonką dosiadamy się do forum W zeszłym tygodniu kupiliśmy ten sam projekt Dom pod wierzbą G z niewielkimi zmianami. Po pierwsze podnieśliśmy ścianę kolankową, po drugie wydłużyliśmy taras, po trzecie zrezygnowaliśmy z okna w garażu (w zamian tego wolę zagospodarować ścianę na narzędzia). Ze zmian to wszystko bo projekt idealnie pasuje do naszych oczekiwań. Na dzień dzisiejszy złożyliśmy dokumenty do Starostwa i czekamy... U nas koszty za papierki rozłożyły się tak: - 2100 projekt - 500 mapy do celów projektowych - 1200 adaptacja projektu - 150 warunki techniczne (media) - 60 mapki zasadnicze - 200 kosiarka bo chaszcze na działce sięgały po pachy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 04.08.2015 13:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Witam u nas też będzie kilka zmian ale to już w toku A teraz co i jak na działce fundamenciki posmarowane dwa, nawet trzy razy dysperbitem na ścianę poszło 12cm xps A dzisiaj z samego rana kierowiec nawoził nam niespełna 174 tony piachu, fajna plaża z tego wyszła jutr będzie koparka i zasypię tą ciężką prace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 23.08.2015 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2015 Po przerwie urlopowej czas wrocic do codzienenej pracy, a po pracy na budowe. A na budowie stan zero na gotowo brak zdjecia, w poniedizalem przyjezdza pierwszy transport bloczkow solbet 24p+w klasy 500, pierwsza warstwę będzie na zaprawę a nastepne na klej. Troche o kosztach zero wg mojego założenia aby zmiescic się z fundamentem do 20 tys. Udalo sie wynik materialow to 19260zl Humus 450zł Geodeta 700zł Zbrojenie 1200zl 450kg Beton b20 4200zl 15m3 Izolacje 320zl Bloczki 2100zl 720szt Styrodur 1750zl 4m3 Kanalizacja 450zl Piach zasypowy 3500zl 174t Koparka 600zl Chudziak 2500zl b15 9m3 Piach do murowania 450zl 10t Żwir 450zł 4t Za mury parteru bez stropu szacuje zmiescic sie w 10tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmr 26.08.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam. My tez bedziemy budowac ten dom narazie jestesmy na etapie zakupu dzialki, a zaraz potem projekt. W projekcie nie przewidujemy wiekszych zmian jedynie: na pietrze zamiast okien balkonowych chcemy normalne - ta zmiana na 100%. Zastanawiamy sie heszcze nad: 1.likwidacja okien dachowych od frontu(nie podobaja mi sie takie okna wiec zeby mnie w oczy nie kolily), 2. Wydluzeniem daszku nad tarasem, 3. Podniesieniem scianki kol.chocby o 1 pustaka, 4. Chdzi mi po glowie jeszcze wydluzenie salonu w strone tarasu chocby o 0,5- 1m. mozliwe, ze nie zrealizujemy zadnej z wyzej wymienionych zmian, zalezne jest to od kwoty jaka bedziemy musieli zaplacic za zgody... Przy sprzyjajacych warunkach ruszymy pewnie za rok bo zanim otrzymiemy zgody, potem zima wiec start na wiosne. Pozdrawiam i 3mam za was kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pmr 26.08.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 Witam, jestem zainteresowana takimi zmianami jakie Panstwo dokonali. W zwiazku z tym mam pytanie:1. O ile podnosiliscie scianke? 2. Wydluzaliscie sam taras czy daszek nad nim tez?3. Kwota 1200 to cena za te zmiany?z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts