pmr 26.08.2015 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2015 tam, jestem zainteresowana takimi zmianami jakie Panstwo dokonali. W zwiazku z tym mam pytanie:1. O ile podnosiliscie scianke?*2. Wydluzaliscie sam taras czy daszek nad nim tez?3. Kwota 1200 to cena za te zmiany?z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 01.09.2015 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Witam Coraz wiecej chetnych na miszkanie Pod wierzba Murowanie scian partery prawie na finiszu, obawiam sie stropu chyba zlecimy wykonanie calego stropo wraz z e schodami firmie, przeraza mnie szalo wanie oraz krecenie ponad 2.ton pretow.My z wiekszych zmian zdecydowalismy sie na zwiekszenie o jeden bloczek scianki kolankowej, zmiana okna w garazu na mniejsze ale od stronu ogrodu, powiekszenei drzwi zewnetrznych na 120, jak sie zmiesci to zmiana schodow z zabiegowych na takie ze spocznikiem, oraz wejscie do garderoby z syspialnia nie jak w projekcie z korytarza, a i jawazniejsze zmiana dachu nad garazem na dwuspadowy ale to niestey wymóg warunków zabudowy jakie dostalismy od gminy. Zrezygnowalismy nad lukarna nad tarasem, mysle ze zabierze czesc swiatla ,opcjonalnie mozna zamontowac markizy. Moja sugestia do tych co nie zaczeli gdybysmy mogli to garaz od strony tarasu wydluzylibysmy o te 55cm tak zeby sie zrownac ze sciana domu ulatwia to murowanie, mniej mostkow oraz powieksza garaz, same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nas Troje 18.09.2015 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2015 Witam Coraz wiecej chetnych na miszkanie Pod wierzba Murowanie scian partery prawie na finiszu, obawiam sie stropu chyba zlecimy wykonanie calego stropo wraz z e schodami firmie, przeraza mnie szalo wanie oraz krecenie ponad 2.ton pretow. My z wiekszych zmian zdecydowalismy sie na zwiekszenie o jeden bloczek scianki kolankowej, zmiana okna w garazu na mniejsze ale od stronu ogrodu, powiekszenei drzwi zewnetrznych na 120, jak sie zmiesci to zmiana schodow z zabiegowych na takie ze spocznikiem, oraz wejscie do garderoby z syspialnia nie jak w projekcie z korytarza, a i jawazniejsze zmiana dachu nad garazem na dwuspadowy ale to niestey wymóg warunków zabudowy jakie dostalismy od gminy. Zrezygnowalismy nad lukarna nad tarasem, mysle ze zabierze czesc swiatla ,opcjonalnie mozna zamontowac markizy. Moja sugestia do tych co nie zaczeli gdybysmy mogli to garaz od strony tarasu wydluzylibysmy o te 55cm tak zeby sie zrownac ze sciana domu ulatwia to murowanie, mniej mostkow oraz powieksza garaz, same plusy Czy mogliby Państwo wstawić więcej fotek? dziękuję z góry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gorzny 21.09.2015 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Witam! Po dłuższej przerwie jesteśmy z powrotem. Dziś odebraliśmy pozwolenie na budowę Ostatecznie poza zmianami wcześniej opisanymi musieliśmy zmienić daszek nad garażem (starostwo nie zaakceptowało takiego kąta nachylenia dachu). Mieliśmy do wyboru albo zwiększyć do 30% ale wtedy okna w łazience i sypialni byłyby tylko 50 x 100 albo zrobić płaski dach i zaadoptować tą przestrzeń na taras w sypialni wstawić drzwi balkonowe. Zdecydowaliśmy się na taras. PMR my w początkowej wersji też chcieliśmy zrezygnować z okien balkonowych ale po rozmowie z architektem stwierdziliśmy, że w projekcie zostawimy tak jak jest a już w trakcie budowy podejmiemy ostateczną decyzję czy chcemy zabudować pod normalne okno czy zostawić balkonowe. Ściankę podnieśliśmy o 1 pustak, więcej nie chcieliśmy, żeby dom nie stracił na estetyce z zewnątrz. Wydłużaliśmy zarówno taras jak i daszek nad nim, na razie o 1 metr ale w adaptacji jest zaznaczone, że wydłużenie tarasu nie wymaga dodatkowych pozwoleń więc rozważamy opcję wydłużenia go jeszcze trochę, ale to już w trakcie budowy zdecydujemy ostatecznie. 1200 zł to kwota jaką zapłaciliśmy za adaptację projektu, za zmiany które opisywaliśmy we wcześniejszym poście płaciliśmy dodatkowo 300 zł. Mamy nadzieję jeszcze w tym roku wylać fundamenty i też liczymy nie wydać więcej niż 20 tys. Damy znać jak nam poszło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nas Troje 23.09.2015 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Witam! Po dłuższej przerwie jesteśmy z powrotem. Dziś odebraliśmy pozwolenie na budowę Ostatecznie poza zmianami wcześniej opisanymi musieliśmy zmienić daszek nad garażem (starostwo nie zaakceptowało takiego kąta nachylenia dachu). Mieliśmy do wyboru albo zwiększyć do 30% ale wtedy okna w łazience i sypialni byłyby tylko 50 x 100 albo zrobić płaski dach i zaadoptować tą przestrzeń na taras w sypialni wstawić drzwi balkonowe. Zdecydowaliśmy się na taras. PMR my w początkowej wersji też chcieliśmy zrezygnować z okien balkonowych ale po rozmowie z architektem stwierdziliśmy, że w projekcie zostawimy tak jak jest a już w trakcie budowy podejmiemy ostateczną decyzję czy chcemy zabudować pod normalne okno czy zostawić balkonowe. Ściankę podnieśliśmy o 1 pustak, więcej nie chcieliśmy, żeby dom nie stracił na estetyce z zewnątrz. Wydłużaliśmy zarówno taras jak i daszek nad nim, na razie o 1 metr ale w adaptacji jest zaznaczone, że wydłużenie tarasu nie wymaga dodatkowych pozwoleń więc rozważamy opcję wydłużenia go jeszcze trochę, ale to już w trakcie budowy zdecydujemy ostatecznie. 1200 zł to kwota jaką zapłaciliśmy za adaptację projektu, za zmiany które opisywaliśmy we wcześniejszym poście płaciliśmy dodatkowo 300 zł. Mamy nadzieję jeszcze w tym roku wylać fundamenty i też liczymy nie wydać więcej niż 20 tys. Damy znać jak nam poszło! Super - będę podglądać Waszą budowę na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carolina_Blue 27.09.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2015 ja również będę podglądać, w miarę możliwości dodawajcie zdjęcia :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 21.10.2015 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 wow długo mnie nie było na forum z braku czasu, niestety budowa pochłania cały wolny czas, a tak na marginesie szkoda że doba nie ma kilku godzin więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 21.10.2015 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 ostatnio zatrzymałem się na stanie zero, są i ściany Murowanie scianek nie było takie straszne na jakie wygląda:rolleyes:poziomica i sznurek śnią mi się do tej pory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
torzyn 21.10.2015 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 Utrapieniem dla niedoświadczonego samoróbka jest szalowanie stropu a nastepnie zbrojenie go, dla mnie tak było ale nie ma rzeczy niemożliwych. Gdyby wypożyczalnia od szalunków dobrze przeczytała projekt myślę że byłoby lżej bo zamiast belek 2,4 przywieźli 2,68 no cóż trzeba sobie jakoś radzic pracy na zaszalowanym stropie nie wspominam miło akurat w tym czasie pogoda nie sprzyjała, ale ok 2 tony nitek uwiązanych ze sobą wygląda zacnie Zalanie samego stropu przeszło bez problemu betonu wystarczyło na styk Już po kilku dniach było pięterko na którym powstawała ścianka kolankowa oraz szczyty w miedzy czasie gdy przez kilka dni chyb 3 powstawał jeden szczyt pierwsza ekipa na budowie w postaci dwóch panów murowała zgrabnie kominy, dzielnie targając cieżkie kształtki i bloczki systemowe po drabinie bo niestety schody na piętro dopiero teraez się tworzą, a nie jest to wcale takie proste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pod wiarzba 06.01.2016 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 WitamKolejny rok i kolejny projekt pod wierzbą przed nami;)Widzę że brak nowych wpisów odświeżam temat.Złożyłem właśnie wniosek do pozwolenia na budowę tegoż projektu.Wniosłem zmianę jakie doradzaliście w tym temacie, czyli wydłużenie zadaszenia nad tarasem oraz dodatkowo strop zmieniony na wyższy o 10cm na gęstożebrowy i zmiana pieca na ekogroszek bo brak na razie gazu przy działce. Garażu nie przedłużałem bo z projektant stwierdziliśmy, straci na wyglądzie dom.Ciekawy jestem jak tam budowa kolegi torzyn pewnie już pod dachem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Home10 30.05.2016 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Witamy My również zdecydowaliśmy się na dom pod wierzbą. W tej chwili jesteśmy po wylaniu płyty czyli stan zero. W projekcie nie zmienialiśmy właściwie nic oprócz poszerzenia garażu o jeden metr i przeniesienia okna garażowego na ścianę na przeciw wjazdu. Zdjęcia i więcej projektów znajdziecie tutaj : http://archon.pl/blogi/2717/dom-pod-wierzba Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts