Crisiano 18.05.2014 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Jakie sa dopuszczalne roznice w poziomie podloza dla wodnej podlogowki?Czy dla jednej petli roznica poziomu np. 1cm ma jakies znaczenie?Mam na mysli dokladnosc ulozenia styropianu pod ogrzewaniem podlogowym. Hydraulik powiedzial, ze juz 0,5cm moze spowodowac zla prace podlogowki. Nie znam sie na tym i nie wiem czy ma racje czy po prostu sie zazbezpiecza.Wydaje mi sie, ze to drugie dlatego zadalem pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 18.05.2014 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Myślę ,że różnica 30 cm miałaby wpływ na prace podłogówki Pompa wywołująca przepływ w rurach wytwarza różnicę ciśnień na poziomie 2-3 m H2O. Nierówność nieułożenia może spowodować powstanie pęcherza powietrza utrudniającego przepływ ,ale dopiero pęcherz powietrza o wysokości 200-300cm byłby trudny do usunięcia .Oczywiście kilka małych pęcherzy może być problemem.Ale nie w takim przypadku . Niekiedy układa się takie pętle w pionie ,na ścianach i działa. Przypilnuj długości pętli max 100 m (lepiej 60 -80 m dla rury 16x2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 18.05.2014 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Jakie sa dopuszczalne roznice w poziomie podloza dla wodnej podlogowki? Czy dla jednej petli roznica poziomu np. 1cm ma jakies znaczenie? Mam na mysli dokladnosc ulozenia styropianu pod ogrzewaniem podlogowym. Hydraulik powiedzial, ze juz 0,5cm moze spowodowac zla prace podlogowki. Nie znam sie na tym i nie wiem czy ma racje czy po prostu sie zazbezpiecza. Wydaje mi sie, ze to drugie dlatego zadalem pytanie. witam 1 cm to "normalna" rzecz jeżeli podłogówka będzie dobrze odpowietrzona to grzać będzie bez problemu jak będą większe różnice czasami różnice jak klienci układali sobie styropian są dużo większe oczywiście idealnie jak styropian ułożony poziomo pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts