Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja grawitacyjna - średnica

Recommended Posts

Witam, chciałbym prosić o poradę dotycząca średnicy pustaków wentylacyjnych.

Klasyczny dom jednorodzinny - ściana z porotermu 25. W ścianie ma iść wentylacja, Mam do wyboru dwa pustaki wentylacyjne kwadratowe.

Jedne mają średnice wewnętrzna kanały 18x18 a drugie 12x18.

Które będą właściwe ? Czy 18x18 to nie za dużo ?

• 1 month później...

Odkopuję trochę temat....

Ostatecznie w ścianę poszły keramzytowe pustaki wentylacyjne o średnicy wewnętrznej 12x16 cm.

Moje pytanie jest takie: jak na strychu przejść rurę spiro, którą można podłączyć do dachówki wentylacyjnej ?

Czy można wyciąć otwór z boku i tam podpiąć spiro czy są jakieś specjalne przejściówki aby to było szczelne ?

Wkłady kominowe idą w ścianie nośnej i na strychy chciałbym dokonać tego przejścia aby nie wychodzić z nimi ponad dach.

Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc

Można zapiankować i będzie szczelne, ale jak pisał gentoonx dlaczego chcesz sobie krzywdę robić...

A mógłbym prosić o rozwinięcie ? Po prostu w domach które widziałem budowano normalne kominy a ja chciałbym zastosować dachówki z kominkami wentylacyjnymi...

I gdzie ta krzywda ?

bo to nie działa. Te małe kominki wentylacyjne razem z dachówką to tylko odpowietrzenie kanalizy a do wentylacji grawitacyjnej to komin.

A co to za róznica?

Nie sluchaj glupot,normalnie możesz sobie podlaczyc spiro do komina,czy danego pomieszczenia i bedzie dzialac..oczywiscie tylko zeby byla srednica przyzwoita.

Proszę pamiętać, że aby zapewnić ciąg konwekcyjny kanał wentylacyjny musi mieć odpowiedni przekrój.

Standardem jest 14x14. Proszę policzyć sobie pole przekroju.

Każde załamanie, zakręt, redukcja itp spowoduje znaczną utratę ciągu.

"Grawitacja" działa tylko w zimie przy określonych warunkach.

Kominy went. grawit. się izololuje tak aby nie tworzyć mostków termicznych.