paypal 18.05.2014 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Witam, Prośba o porady czy wszelkie wskazówkiDziałka którą kupiłem leży w dole.Pytanie jak najlepiej i najtaniej podnieść się pod sąsiadów ? jakich materiałów użyć ? Samej ziemi ? gruzu,? gruzu z ziemią ? Z góry dziekuje za informacje Edytowane 25 Maja 2014 przez paypal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.05.2014 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Zasypać smieciami zasiać trawe i sprzedac ? Czym kolwiek to zasypiesz to muisz wiedziec że przed budową Ty lub inny wlaściciel będzie muisł to wybrać do rodzimego gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 18.05.2014 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Zasypanie ma byc przygotowaniem pod wyrównanie terenu na którym po 2-3 latach chciałbym postawic dom.Co więc tutaj zrobić aby na działce tej można było coś wybudować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.05.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Wg mnie masz 2 opcje budować w takim stanie jak jest i potem obsypywać 3 metry - dla mnie logiczne jest stworzenie piwnicy pod budynkiem lub zasypywać teren warswami przyzwoitym kruszywem dbając o zageszczenie (zdejmując hunus itd) tak aby za te 3 lata budowac w tym naspypanym gruncie. Tanie takie zasypanie nie będzie. Ale jak nawalisz tam gruzu jak leci to za 3 lata bedziesz to wybierał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 18.05.2014 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) zasypywać teren warswami przyzwoitym kruszywem dbając o zageszczenie (zdejmując hunus itd) tak aby za te 3 lata budowac w tym naspypanym gruncie. Czy możesz rozwinąć ? Co dla ciebie jest przyzwoitym kruszcem ? Tanie takie zasypanie nie będzie. Czy także jakieś choć widełki ? Ale jak nawalisz tam gruzu jak leci to za 3 lata bedziesz to wybierał. Zle sie wyraziłem, gośc na działce obok który także podwyższa nawozi tam czarną ziemię w której są poprostu kamienie. Wg kierownika budowy to dobry materiał gdyz jednocześnie utwardza i przepuszcza wodę. Ja nie mam o tym pojęcia dlatego pytam tu Z góry dziekuje za rozwianie wątpliwości. Edytowane 25 Maja 2014 przez paypal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.05.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) Cuś co można zasypać w sposób tzw. kontrolowany. Czyli np piasek czy pospółka 1000 m x 2 metry wysokości niech będzie średnio = 2000 metrów sześciennych x 50 złotych = 100 000 PLN Plus jakiś walec wibracyjny co po tym będzie jeździł i ubijał Co do wypowiedzi tego "kierownika" - to jest kierownik budowy - naprawdę - nie kierownik agencji towarzyskiej ? Edytowane 18 Maja 2014 przez beton44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 18.05.2014 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Ok a gdyby zrobić fundamenty na 2 metry w góre (nie chce piwnicy) i potem obsypać już zwykłą tanią ziemią całą resztę terenu jak pisze "jajmar" ? Która opcja będzie tańsza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 18.05.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Ok a gdyby zrobić fundamenty na 2 metry w góre (nie chce piwnicy) i potem obsypać już zwykłą tanią ziemią całą resztę terenu jak pisze "jajmar" ? Która opcja będzie tańsza ? Nu pewnie że będzie to wersja tańsza. Postawisz taką tablicę "Ziemię - gruz - przyjmę" to nazwożą śmieci z całej okolicy... Tylko z chodniczkami i drogami będzie problem bo to kilka lat będzie siadać i trzeba będzie poprawiać. I oczywiście nad "fundamentami" trzeba będzie strop zrobić pod parterem, bo jak inaczej zrobisz podłogę ? Ale to najmniejsze zmartwienie, tylko najlepiej żeby zaprojektować dom rozmiarami pod np stropowe płyty kanałowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 18.05.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Chyba piwnica wyjdzie taniej niż zasypanie. Dochodzi strop ~150zł/m2 i powiedzmy 100cm ściany po obwodzie i z jedna w środku ~ dodatkowe koszty w stanie surowym to jakieś 30-40 tyś. Zyskujesz solidnie postawiony na rodzimym gruncie budynek. Czarna ziemia jak piszesz z kamieniami to bardzo nieprecyzyjne określenie. Nie wiem czy świadomi używasz słowa ziemia - to określenie dla gleby/humusu ziemia jako takw budownictwie nie ma zastosowania. Ta działka to tanie była ? Wspominasz coś o skarpie po lewej , jak zrobisz pochylenie to stracisz częśc działki sporo z tak małej. Jak zrobisz ściane oporową potrzbujesz znomu sporo kasy. Ogólnie nie bardzo wyobrażma sobie budowe w takim miejscu. Wrzuć może jakieś fotki tej działki co jest obok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paypal 19.05.2014 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Dziekuje za odzew.Dziś wrzuce zdjecia działki, otoczenia i tej "ziemi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 15.06.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2014 Nie wiem czy wogóle zdajesz sobie sprawę co piszesz. Już mniejsza z tym , że trzeba by albo najpierw dać fundamenty i ciągnąć jest w górę jw pisali ale wiesz ile trzeba ziemi na podniesienie działki 3m ? Wiadomo zależy jaka działka. U mnie na 9arach nawoziłem ziemie , w sumie nie aby podnieść działkę a wyrównać. W sumie podniosło się od 0cm do 30cm , zależy w któym miejscu. Takie coś , pochłonęło ponad 30 trzy osiowych manów, na jednego wchodzi jak dobrze pamiętam ok 20ton.Działka 3m w dole to wąwóz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojbol 19.06.2014 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2014 Nasi sąsiedzi mają ten sam problem. Z tego co widzę, to wciąż ktoś im gruz podrzuca, a ostatnio panowie trzy przyczepy ziemi przywieźli, z tego co mi sąsiad mówił, ze sprzątania ulic. Ale ogrodu to się chyba z tego później nie da zrobić, nawet jeśli na górze zwykłą ziemią podsypią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 20.06.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2014 Nasi sąsiedzi mają ten sam problem. Z tego co widzę, to wciąż ktoś im gruz podrzuca, a ostatnio panowie trzy przyczepy ziemi przywieźli, z tego co mi sąsiad mówił, ze sprzątania ulic. Ale ogrodu to się chyba z tego później nie da zrobić, nawet jeśli na górze zwykłą ziemią podsypią... ogród to nie jest wielkim problemem. Jeśli będziesz miał na wierzchu z pół metra dobrej ziemi to i trawa i drzewa będą rosły. Problem jest jak ktoś już wcześniej napisał z posadowieniem budynku, który musi stać na solidnym gruncie (czyli rodzimym), a nie na tym nasypanym, plus problem będzie z podjazdami, chodnikami i płotem. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts