romang1 24.05.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2005 W kwestii podatków i ubezpieczeń w pełni zgadzam się z wypowiedzią forumowicza slaw. Nic dodać, nic ująć. Pan wowka, niestety, nie jest w stanie pomimo wielu wysiłków panów slaw i rolnika zrozumieć że co jest pod przymusem to jest właściwie podatkiem. Jak zwał tak zwał ale płacić musimy i co gorsza czeka nas tylko biurokracja i wzrost fiskalizmu. Nie tędy droga do rozwiazania naszych polskich problemów. Powinniśmy podpatrzyć jak do tego podchodzi się w irlandii i próbować zaszczepić na polskim gruncie te rozwiązania , może coś niecoś modyfikująć . Dla mnie osobiście najlepszym podatkiem byłby podatek pogłówny, przy zniesieniu jakichkolwiek innych podatków i pseudopodatków. Może to archaiczne, ale diablo skuteczne, rozwiązanie I w ogóle najchętniej widziałbym powrót monarchii w Polsce. To raz na zawsze rozwiązałoby wiele problemów. No ale to, chyba, już nie jest do zrealizowania Takie małe marzonko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro269 26.05.2005 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Witam,juz chyba 2 lata poruszany byl ten temat na forum. O ile dobrze pamietam to napisalem ze jesli wprowadza podatek katastralny to wiekszosc, podkreslam wiekszosc ludzi zamieszka w lasach bo mostow napewno niewystarczy. Maly przyklad, miszkam w zachodzniej malopolsce, mieszkancy w miare majetni (tak mi sie wydawalo), obecnosc kilku zakladow pracy, kopalnie itp. W mojej gminie wznowiono podatek gruntowy (po 2 letniej przerwie) i wydaje sie to byc sluszne. Co sie okazalo radni (radni ktorych sami sobie wybralismy) ustalili jeden z najwyzszych podatkow gruntowych w malopolsce 18 gr/m2. Tak na dobra sprawe to nasza gmina to ok 2tys mieszkancow. Oczywiscie nasi radni gdzies przyspali gdzyz pozniej kazdy z nich wypieral sie iz niewiedzial ze podatek ten tyle wyniesie!? NO POPROSTU WYC SIE CHCE! Efektem tego byl wzrost podatku o 250% dla co poniektorych, ktozy jak sie okazuje juz wczesniej kozystal z pomocy socjalnej. Wiekszosc podatnikow odmowila zaplaty tak wyskokiego podatku. Tak tez grono szacownych idiotow zebralo sie i tym razem ustalilo podatek w wysokosci 6gr/m2. Czyli najnizszy w malopolsce. No sz....g by czlowieka trafil, z jednego kranca na drugi. Wtym wypadku jestem jak najbardziej za placeniem podatku, bo wiem ze akutrat te pieniadze (podatek gruntowy) ida na dzialalnosc gminy i inwestycje co by zylo nam sie lepiej. Niemniej jednak wszedzie potrzebny jest umiar. Wlasnie wyczytalem ze ktos wymyslil sobie podatek/abonament od internetu i telefonu bo zdaje sie ze mozna sobie sluchac/ogladac cos tam. Zastanawiam sie kiedy ktos wpadnie na pomysl podatku od glupoty od glowy (progresywny). Moze w ten sposob wyeliminujemy wszystkich glopkow i w koncu zacznie sie dziac lepiej. Jak to pisze to krew sie we mnie gotuje, popieram wszysktich przeciwnikow katastratu, niedajcie sie zwiezc ze cos sie poprawi w waszej okolicy tak jak ktos juz wspomnial pieniadze te zostana przejedzone i zmarnowane. Pozdrawiam i ide sie czegos napic bo mnie sz..... trafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zoerg 29.05.2005 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2005 Prace nad podatkiem trwaja...Jego zasadnosc i stawka sa dla mnie wysoce dyskusyjne... ALE... CO W ZWIAZKU Z TYM PROPONUJECIE... Jako kowalski mam marne szanse na sukces w 'negocjacjach'.Szaraka mozna odszczelic... trzeba nam tu masowego poparcia... tylko tak mozemy 'negocjowac'... i kazda forma jest dobra... Trzeba sie zastanowic jak zyskac to poparcie (w koncu to nas wszystkich dotyczy). Wybory przed nami... dobry czas na targi... ALE... tym razem na pismie... cos w rodzaju kontrktu politycznego.... dos juz bezkarnych balwanow w krawatach! Opamietania zycze naszym ELITA!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 01.07.2005 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2005 Zoerg ma racje. Czas wyborów juz praktycznie nastał. Pora wydębic jakieś obietnice na piśmie. Każdy z nas ma jakies wyborcze preferencje. dobrze by było sprawdzic które partie są za ,a które przeciw katastralnemu.próbowąłem to ustalic buszując po internecie. z moich ustaleń wynika ,że jest jedna partia która ma wpisane wprowadzenie podatku katastralnego w swój program założeniowy. Partią tą jest tu się wielu zdziwi UPR.Nie ważne ,że oni się tłumaczą ,że ich katatsralny ma być niższy od rządowego. ONI CHCĄ ZE WZGLĘDÓW IDEOLOGICZNYCH KATASTRALNEGO I JUŻ. Co więcej próbowąłem na ich stronach podjąć dyskusję na ten temat. Okazuje się ,że nie da się dyskutować. To dawno temu wpisali w statut ich załżyciele -, byc może dzisjuż nikt nie wie dlaczego ale tego we władzach nikt nie chce zmienić. SDprzedali duszę diabłu czy co. Naszczęście ta partia się w wyborach nie liczy ale za to istnieje medialnie i na polu wprowadzania katastralnego może dopomóc złu.Za wprowadzeniem katastralnego jest napewno M. Belka obecnie partia demokratyczna i M Borowski obecnie SDPiL. Nie iwem czy ich partie katastralny wpisąły w program czy nie ale raczej nie mam złudzeń za czym będą głosować w Sejmie.Z drugiej strony znalazłem dw óch posłow wyraźnie agitujących przeciw katastralnemu jeden z PisU drugi z Samoobrony ale znowuż nie jest pewne czy opinie tych dwu są opiniami oficjalnymi ich partii.Jak wam się wydaje , gdyby sejm dzisiaj miał uchwalać ustawę o katastralnym to które kluby byłyby za kt ore przeciw abstrahująć od tego ,że przed wyborami paritę mają bardziej ludzką twarz.Ja ciagle sie upieram ,że katastralny kjest niezgodny z konstytucją co wykazałem we wczesniejszym postcie. Niestety TK zachowuje się dosyć dziwnie w niektorych kwestaich np uznał ,że wprowadzenie opłat parkingowych było niezgodne z Konstytucją ale nie wycofał ich pobierania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 16.09.2005 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2005 podciagam temat- bo chcialbym sie dowiedziec, czy w muratorze napisano o nowej fobii ludu budujacego, o nowej pladze o bladym strachu jaki padl na polskiego biednego czlowieka ktory wpadl na szalony pomysl wybudowania domu? jesli nei to niech wreszcie napiszeale chyba nei napisze bo artykul bardziej nadawalby sie do "NIE", albo do "nasza polska", albo tego pisma od mikkego kurde normalnie niedobrze mi sie robi jak pomysle o tym jak polacy sa zaszczuwani we wlasnym kraju wizjami utraty dorobku zycia niech ktos ukaze wreszcie tych co panike siejai neich wybije z glowy niecne zamiary tym co nadal o katastrze w wysokosci okolo 1% powaznie mysla ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 19.09.2005 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2005 No i co nikt nie wie które partie będa za katastrem w nowym Sejmie?Niepodoba mi się ta cisza zwłaszcza na tydzien przed wyborami. W zadnym programie przedwyborczym nie padło słowo kataster - przynajmniej ja niesłyszałem. Jakby się zmowili zeby nie draznic ludzi. O katastrze mowi jedynie JKM ( z UPR) ale to sie nie liczy facet od lat powtarza ten sam numer zbiera 100000 podpisów kandyduje na prezydenta ( bez szans ) dostaje darmowy czas antenowy ktory sprzedaje tej silnej partii kt ora da wiecej. W tym roku sprzedaŁ sie PO i w swej reklam owce dowala Pisowi.Tak naprawdę chciałbym wiedzieć która z dwu znaczących partii na P PO i PIS jest za katastrem a ktora nIe . Oczywiscie wszyscy wiemy ,że te partie ogolnie w podatkach się nie zgadzają PO chce podnieść podatki najuboższym i podatki na zywność jednoczesnie obnizyć najbogatszym (o około 7mld rocznie). PiS na odwrot krzyczy ,ż enie będzie po 2 miliony dawał prezesom Banków. ALE CO Z KATASTRALNYM?? cZY KTOŚ COŚ WIE. jAK POKAZUJA SONDAŻE WIEKSZOŚĆ POJDZIE I ZAGLSOUJE NA PO A TU KUKU. PO wprowadzi Euro i zaraz potem katastralny bo WIELKI BRAT KAZALI. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 22.09.2005 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2005 No wreszcie ktoś wyrażnie powiedział o katastrze w kampanii przedwyborczej. W spocie reklamowym LPR wyraxnie powiedziano ,że ta partia jest przeciwko katastrowi i będzie bronić w Sejmie obywateli przed wprowadzeniem katastra. To trzeba tej partii oddać. Niestety jak wskazują sondaże LPR raczej mało miejsc w Sejmie zajmie i jej obrona jak przyjdzie co do czego może okazać się niewystarczająca. Jest też druga trochę pozytywna wiadomość partie wiodące w sondażach PIS i PO wypowiedziały się ,że po przejęciu władzy na razie katastru nie wprowadzą bo kataster nie jest jeszcze gotowy. Szkoda ,że obietnica jest tylko na razie czyli egzekucja odroczona ale w żadnym wypadku nie anulowana. Tyle znalazłem na stronach WP. Natomiast po przeczytaniu artykułu w GW o tym samym tutaj http://gospodarka.gazeta.pl/podatki/1,25044,2910833.html powiało grozą. Cytuję fragmenty: We wszystkich państwach starej Unii Europejskiej obowiązuje kataster i Unia - choć nie ma formalnego wymogu - będzie domagać się wprowadzenia go także u nas. Już korzystamy z jej środków na ten podatek - w niektórych gminach za unijne pieniądze powstają pilotażowe komputerowe bazy danych o nieruchomościach. Prof. Etel twierdzi, że na wprowadzenie katastru będzie nalegała Unia Europejska. - Nie mamy formalnych zobowiązań, ale korzystamy ze środków Unii na kataster, więc kiedyś trzeba będzie go wprowadzić. - Niech się lepiej politycy prawicy nie zarzekają się, że katastra nie wprowadzą - mówi wiceminister finansów Jarosław Neneman. Gdyby nowy rząd chciał, to kataster mógłby ruszyć już w 2007 r. Cały system byłby gotowy w 2011 r. - mówi minister Neneman. - Jeśli wprowadzony zostanie podatek liniowy, to podatek katastralny byłby jego sprawiedliwym uzupełnieniem- dodaje wiceminister. We wszystkich starych krajach UE wprowadzono podatek katastralny. Z reguły jego obliczanie jest bardzo skomplikowane. Według sejmowego opracowania np. w Niemczech podstawa opodatkowania "bliźniaka" to 3,1 promila jego wartości. Wysokość podatku ustala gmina, średnio wynosiła w 2000 r. ok. 300 proc. podstawy opodatkowania. We Francji podatek oblicza się od tzw. wartości czynszowej czyli hipotetycznego dochodu jaki przyniosłaby nieruchomość wynajęta na warunkach rynkowych. Stawki ustalają gminy. Wielka Brytania może się poszczycić najstarszym podatkiem katastralnym w Europie. Średnia stawka dla przeciętnej nieruchomości wynosi 1 proc. wartości czyli ok. 700 funtów rocznie. Są też ulgi - np. osoba mieszkająca samotnie korzysta z 25 proc. rabatu, a właściciel nieruchomości niezamieszkałej - 50 proc. Gmina może też przyznać zasiłek na zapłacenie części podatku. Kataster wprowadziło już kilka krajów "nowej" Unii. Bardzo szybko, bo już w 1993 r. wprowadziła go Estonia. Stawki wahają się od 0,1 do 2,5 proc. (ustala je gmina). Wpływy z podatku są spore - to 0,5 proc. PKB Estonii. Kończą się prace nad wprowadzeniem podatku katastralnego na Łotwie. Jego stawka ma wynosić 1 proc. Do wprowadzenia podatku od wartości nieruchomości przymierza się także Rosja. W pilotażowych programach w Nowogrodzie i Twerze przyjęto stawkę 0,5 proc. Dużo mniej zaawansowani są Czesi i Litwini. DLATEGO APELUJĘ NĘKAJCIE SWOICH POSŁOW KTÓRYCH WYBIERAĆ BĘDZIECIE I KTÓRYCH WYBIERZECIE TLUMACZCIE IM ,ŻE jEŻELI CHCĄC WAS REPREZENTOWAĆ MUSZĄ WALCZYĆ Z KATASTREM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 12.10.2005 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2005 Na stronach internetowych kandydatów na prezydentów Kaczyńskiego i Tuska można zadawać pytania. Ja obu kandydatom zadałem to samo pytanie o kataster co sądzą i czy podpisaliby ustatwe wprowadzającą taki podatek będąc prezydentem. Jak dotąd żaden z kandydatów nie odpowiedzial.Zachęcam wszystkich do zadawania takich samych pytań obu kandydtom.Ten temat w dyskusji odwiedziło już około 3000 osob , gdyby wszystkie wysłaly pytanie o kataster byłby to sygnał dla kandydatów ,że jest to temat wazny i istotny. Przecież jeden z nich zostanie prezydentem. Możecie w pytaniach sugerować wasz stosunek do katatstra. Jest to łatwa szansa na podjęcie i nagłosnienie tego tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 17.10.2005 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 I co czy ktos zdal pytanie kandydatom?Podniesie się krzyk dopiero jak uchwalą kataster 1%ROCZNIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 17.10.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2005 zadałem i nic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odre 18.10.2005 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2005 Podatek katastralny wzmaga ruch na rynku nieruchomości. Wreszczie nie będziemy słyszeć haseł typu " niech leży, jeść nie woła". Może w końcu zniknie chałupa z gnojówką w super dzielnicy willowej, uwolnią się tereny do inwestycji bo kogoś nie będzie stać na trzymanie kawałka zaśmieconej działki w centrum miasta. Nie lubię płacić, jak każdy chyba, ale w tym podatku widzę również pozytywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 20.10.2005 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 Odre czy przemyslałeś swoje uwagi. Kataster nie ma żadnych pozytywnych skutków.Jedyną jego zaletą jest łatwość ściągania . Dlatego wprowadził go Napoleon , gdy zabrakło mu pieniędzy na wojnę z Rosją. Odre napisał: Wreszczie nie będziemy słyszeć haseł typu " niech leży, jeść nie woła". Może w końcu zniknie chałupa z gnojówką w super dzielnicy willowej, uwolnią się tereny do inwestycji bo kogoś nie będzie stać na trzymanie kawałka zaśmieconej działki w centrum miasta. O czym ty piszesz czy widziałeś kiedyś chałupę z gnojówką w dzielnicy willowej?? Bo ja nigdy .Proszę o adres. A nawiasem mówiąc na gnojówkęi śmieci na działce to istniejąjuż odpowiednie przepisy i straż miejska może się tym w każdej chwili zająć nie trzeba katastra. Czy naprawdę uważasz ,że jest u nas problem ,z pustymi działkami w centrum miast , których nikt nie sprzedaje bo nie ma motywacji finansowych i trzeba ten problem rozwiązywać podatkiem katastralnym. Mam wrażenie ,że piszesz aby pisać. Oszacuj ile procent gruntów miesjjkich jest blokowanych przez" niedotkniętych katastrem"? Odre napisal: Podatek katastralny wzmaga ruch na rynku nieruchomości. Chyba idziesz na Nobla z ekonomii. Słuchaj jest problem ze sprzedażą samochodów u nas w kraju, weż podpowiedz rządowi , żeby walneli coroczny podatek od wartości samochodu taki samochodowy kataster ,żeby wzmóc ruch na rynku samochodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 20.10.2005 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2005 1950 napisał zadałem i nic A mnie odpowiedział sztab Tuska : ŻE SĄ PRZECIWKO KATASTROWI: CYTUJĘ: Odpowiedź na pytanie wpisane na stronie WWW. Data zapisania pytania: 2005-10-17 21:51 Pytanie: Buduje dom, a tu straszą mnie podatkiem katastralnym który niby nie obowiązkowy ale mile widziany przez Brukselę. Co sądzi pan o tym podatku i czy podpisałby pan ustawę o podatku katasralnym będąc prezydentem RP. Odpowiedź: Szanowny Panie, W ostatnich tygodniach tak bardzo wzrosła liczba pytań kierowanych do Donalda Tuska, że nie jest on już w stanie osobiście na wszystkie odpowiadać. Dlatego zwrócił się do mnie z prośbą o odpowiedź na Pana pytanie. Zarówno Donald Tusk jak i Platforma Obywatelska są przeciwni wprowadzaniu dodatkowych obciążeń podatkowych i nie będą popierać wprowadzenia podatku katastralnego. Z poważaniem Jacek Kozlowski Zastępca Szefa Sztabu Wyborczego Kandydata na Prezydenta RP Donalda Tuska --------------------------------------------------------------------------------------------- Wiadomość dostarczona za pomocą: expert by webbox W razie dodatkowych pytań prosimy ponownie skorzystać z formularza na stronie http://www.tusk.pl jAKIEŚ 2 TYGODNIE temu też mi nie opowiadali pytanie wówczas zadałem w działe gospodarka ,a w poniedziałek zadałem w dziale administracja i w ciągu 12 godzin jest odpowiedź i to pozytywna. NIESTETY SZTAB KACZYŃSKIEGO MILCZY MIMO PONAGLEŃ./ cZYZBY KACZYŃSKI BYŁ ZA KATASTYREM ( jak Napoleon tylko z kim chce wojować} Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odre 21.10.2005 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Dobrze przemyślałem. wybudowałem dom w pięknym miejscu. Graniczę z sąsiednią działką na długości 120m. Jej właściciel, poniekąd bardzo sympatyczny, nic tam nie robi. Twierdzi , że ma dwie małe córeczki i może one kiedyś tam coś wybudują. Mają 8 i 10 lat. Kilka razy w roku dzwonie do gościa i błagam go, żeby skosił metrowe chaszcze bo rozsiewa to wszystko po moim ogrodzie. Kosztuje go to 200zł i robi to bardzo niechętnie po moich 10 telefonach. Jeść nie woła niech stoi. A chałupa z gnojówką? Zapraszam w okolice najdroższej krakowskiej dzielnicy Wolę Justowską. A krakowski Salwator? Piękne duże mieszczańskie domy, kamienice ale rozsypujące się ogrodzenia, spadające tynki, właściciel potomek sławnego kiedyś rodu, dziś bieda z nędzą, przyczynia się do ruiny najpiękniejszej krakowskiej dzielnicy bo co? Bo nie stać go na remonty, sprzedać nie chce bo nie musi. Właśnie dlatego jestem za podatkiem katastralnym. Sorry! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 21.10.2005 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2005 Jeśli chodzi o "chałupę z gnojówką", to przeważnie przyczyną niemożności zmiany właściciela jest skomplikowana sytuacja spadkowa i mnogość spadkobierców, z których n.p. ktoś zamieszkuje za granicą, ktoś w więzieniu, a ktoś cierpi na chorobę psychiczną i nie ma prawnego przedstawiciela, jeszcze inni są zwaśnieni i każdą okazję wykorzystają, aby sobie zrobić na złość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 22.10.2005 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Kaczyński też jest przeciw podatkowi katastralnemu.Co prawda jego sztab nie odpwiada na pytania o katastrze ale ustami Kluskioznajmił to w TV w klipie wyborczym , ktory jest rownież na stronioe LechaKaczynskiego do pobrania http://www.lechkaczynski.pl/article.php?id=201No to mamy komplet obaj kandydaci na prezydenta są przeciw katastralnemu możnawięc dobitnie powiedzieć ,że następny prezydent będzie przeciw katastrowi. Azwolennicy katastra czyli Belka, Borowski Hausner , Korwin Mikke ,Bochniarzniedostali się do Sejmu zyg-zyg zyg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 22.10.2005 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2005 Myślę że katastre można znacznie opóźnić w czasie, wysuwając żądanie załatwienia wpierw odszkodowań za mienie zabużańskie, t. zw grunty warszawskie, zniesienie ograniczeń czynszów w budynkach prywatnych.Jak właściciel zaniedbanego domu z lokatorami, ale położonego w centrum miasta, ma płacić kataster skoro nie starcza mu na remonty, a część lokatorów w ogóle nie płaci i nie można ich się pozbyć ?Można mu dać znaczne zmniejszenie katastru. O nie !Skoro jest wartość to niech za nią płaci - tylko prawo powinno mu zapewnić swobodne korzystanie z tej wartości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katerhasser 25.10.2005 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2005 Odre, święte prawo twojego sąsiada to prawo własności. To, że ty masz działkę wymuskaną i jego niezagospodarowana łąka nie pasuje do twojej wizji sąsiedztwa, to nie powód by ludzi zmuszać do pozbywania się majątku.Bo faktycznie, każdy ma prawo traktować nieruchomość jako lokatę kapitału w takim okresie, w jakim mu się podoba.Obyś nie doświadczył też chwili, gdy zmuszony jakąś sytuacja sąsiad sprzeda ku twej uciesze swą działkę, na której wybuduje się rząd szeregowców z wewnętrzna drogą dojazdową, na której dzieciarnia będzie grała w piłkę, jexdziła skuterkami itp. albo trafią Ci się jakieś "karczki", które zaprowadzą nowy porządek międzysąsiedzki.I zatęsknisz za niekoszoną łąką.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszko2 26.10.2005 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2005 Odre problem jest chyba tylko w twojej głowie. Twojego sąsiada jeszcze nie ma , a już masz do niego pretęnsje. O ile na gnojówkę w dzielnicy willowej są odpowiednie przepisy i prawnie możesz egzekwować neutralizację takiego otoczenia to na zarośniętą działkę przepisów niema. Pomysl tylko taka działka toz to rezerwat przyrody. Ja jeszcze się nie wybudowałem i mieszkam w bloku. Blok jest blisko lasu tzn. między nim a lasem jest kilkaset metrów niekoszonych nieużytków. Myslisz ,że komuś one przeszkadzają i wszyscy tylko marzxą o zabudowaniu ich??. To wymarzony teren do spacerów., zwłaszcza dla właśścicieli piesków, a w sierpniu i wrześniu są tam prawdziwe koncerty świerszczy ( 4 km od centrum Gdańska) dzięki własnie temu ,że nikt nie kosi. Taka niekoszona łaka to zabytek przyrody tłumi hałas magazynuje wodę produkuje tlen. W tym roku była susza normalnie na wykoszonych trawniczkaCH spóldzielczych obrazek jak na sacharze zeschnięte żdzibła i suchy pył , a niekoszone nieuzytki pozostały zielone!!!!Powtarzam jeszcz raz nie ma żadnego problemu nie zabudowanych działek w miejskich dzielnicach. Jest tego marginalna ilośc i stanowią naturalne rezerwy budowlane , ktore dla miasta są dobrodziiejstwem . Szalone pomysły na walkę z nimi poprzez nakładanie podatków należy wyrzucić do lamusa historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nyn35 07.11.2005 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2005 ja myślę, że najlepiej dla budżetu byłoby opodatkować powietrze mała szansa, że kogoś ten podatek nie obejmie My, ludzie ze Śląska od lat płacimy podatek od powietrza nazywany "klimatycznym", tak więc nic nowego. Pozdrawiam nyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts