katzdw 18.05.2014 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 W mieszkaniu 37m2 mam 2 pokoje lazienke i przedpokoj. Piwnice mam pod mieszkaniem i tam bedzie piec i najlepiej tez bojler. Piec chcialbym na pellet kostrzewy 10kw mini bio. Jak zrobic instalacje? Czy rozdzielacz moze byc w piwnicy? I czy musze miec pompe obiegowa? Jakby ktos mogl mi narysowac schemat to bylbym wdzieczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katzdw 19.05.2014 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 a moze jakis piec na drzewo albo wegiel byle niemusialbym palic z nim co 2h przydaloby sie by dokladac w nim co 10h. widzialem na allegro piece na drzewo z automatyka moze cos takuiego? ktos cos doradzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.05.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 37m2 .... Budynek ocieplony ? Taki metraż to można by w sumie prądem ogrzewać.... A oszczędności na inwestycji włożyć w bardzo dobre ocieplenie. Natomiast jeżeli musi być koniecznie kocioł stało palny - moim zdanim potrzebujesz kotła o mocy góra 3, może góra 5kw, nie wiedziałem takiego na paliwo stałe. Wszystkie dostepne mają dużo większe moce. Dlatego ja zastosował bym bufor ciepła, z niego równiez pozyskiwał byś CWU. Czyli tak - jakikolwiek kocioł na paliwo stałe i do tego wielki bufor ciepła. Im większy, tym rzadziej musisz palić - zwiększa się komfort użytkowania. W tym kierunku bym szedł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katzdw 21.05.2014 19:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Budynek jest wlasnie ocieplany robie kapitalny remont piec bedzie w piwnicy bojler na ciepla wode tez bym wolal w piwnicy. Chcialbym poprostu napalic raz na 10h zeby w domu bylo cieplo przez ten czas myslalem ostatnio nad zwyklym piecem z dolnym spalaniem bo czesto mam darmowe drewno z okien do palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 21.05.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Problem jest taki - do ogrzania 37m2 potrzebujesz strasznie mało mocy. Jak kupisz kocioł stałopalny i w nim napalisz, to w domu ukrop, bo taki kocioł to ma minimalnie z 8 kw mocy (mi 12 kw starcza na ogrzanie domu o powierzchni 180 m2 ...). Modulacji mocy to kocioł stałopalny za bardzo nie ma. A temperatura wody kotłowej nie może być za niska bo kocioł będzie korodował. Dlatego wspomniałem o buforze ciepła. Bufor ciepła, czyli wielki termos z wodą. Napalisz w kotle z pełną mocą, tak jak lubi. Nagrzejesz wodę w buforze do "dowolnie" wysokiej temperatury. Na zapas. Potem będziesz tej zgromadzonej gorącej wody używał do ogrzania chałupy i podgrzania CWU (przepływowo). Jak woda ostygnie, rozpalisz na nowo i uzupełnisz zapas energii w termosie. Im większy termos sobie kupisz, tym rzadziej będziesz musiał wodę dogrzewać - rośnie komfort użytkowania. Na aukcjach taki zbiornik 1000 litrów dobrej polskiej firmy kosztuje jakieś 3 kPLN. W ten sposób : 1 - rozwiązujesz problem niedopasowania kotła do powierzchni grzewczej. Temperaturą możesz sterować 2 - poprawiasz sobie komfort życia. Prawdopodobnie będziesz musiał napalić - strzelam - raz na 2-3 dni (da się to policzyć, choć ja nie potrafię 3 - rozwiązujesz przy okazji problem bojlera do CWU - nie potrzebujesz bo masz już wielgaśny termos gorącej wody, wystarczy podpiąć do jednej z wężownic (albo lepiej przez płytowy wymiennik ciepła) rurkę z wodą. Tak ja to widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katzdw 22.05.2014 06:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Pomysł z buforem jest dobry ale trochę kosztowny. Pięć 5kw kosztuje około 2tys a bufor 3tys więc zastanawiam sie czy nie lepiej pięć na pellet za 7tys który sam będzie gasl i rozpalal sie by utrzymać stała temperaturę w mieszkaniu no i latem będzie sam podgrzewal tylko wodę do mycia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 22.05.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Pomysł z buforem jest dobry ale trochę kosztowny. Pięć 5kw kosztuje około 2tys a bufor 3tys więc zastanawiam sie czy nie lepiej pięć na pellet za 7tys który sam będzie gasl i rozpalal sie by utrzymać stała temperaturę w mieszkaniu no i latem będzie sam podgrzewal tylko wodę do mycia Zrobisz oczywiście jak uważasz. Zapomniałeś do analizy kosztowej doliczyć zasobnik na podgrzaną wodę - myślę że min. 1000 PLN musisz na to zarezerwować. Chyba że są kotły na pelety z zasobnikiem, ale przyznaję że takich nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 24.05.2014 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 a jak z instalacją kominową? jest dostosowana do roli jaką jej chcesz nadać? ja bym myślał raczej o prądzie lub gazie niż paliwach stałych...większa wygoda a koszty eksploatacji niewiele wyższe, szczególnie przy takiej powierzchni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katzdw 24.05.2014 20:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Do przewodu kominowego musze sie przekuc okolo 50cm w gore. Chyba zdecyduje sie na ogrzewanie olejowe elektryczne odpada a gazu niema w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iva46 17.07.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2014 Witam Mam pytanie związane z rozliczeniem ciepła w budynku mieszkalnym. W budynku jest 5 klatek czyli 5 wspólnot mieszkaniowych. Jest węzeł cieplny i jeden "zegar" poboru ciepła na cały blok. Wszyscy płacimy tak samo za co 4.4złxm mieszkania.Przy rocznym rozliczeniu okazuje się, że wspólnoty mają róznie to rozliczane. Jedna ma nadpłatę a inna niedopłatę. CZy ktoś jest w stanie mi wyjaśnić, jak rozlicza się zużycie ciepła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts