Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom pod jarzabem N + garaż

Recommended Posts

U

Decyzja należy do Ciebie, ale ja wchodziłbym w pompę ciepła w Twoich warunkach.

I tak zrobię złożę dokumenty o dotację i zobaczymy jak wygląda sprawa przyznawania i całkowity koszt dofinansowania. Zamierzam złożyć dokumenty o 100% inwestycji. Samo ubieganie się nie jest wiążące zawsze można zrezygnować jak by nie było za kolorowo.

Edytowane przez kwasniak

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 137
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

54000zł za piękny dach, powoli zaczynam się bać budowy, myślałem ze mając 250 tyś. mogę bezpiecznie budować.

54tys to i tak mało, bo mój ostatnio policzył i nas dach wyniesie 50tys, ale to już wszystko od więźby po rynny. Tylko, że my deskowaliśmy dach i papę dawaliśmy. Nasz dach ma coś 180m2.

Kwasniak dzięki za odpowiedź odnośnie dachu :)

Cześć :)

Drzwi Wikęd model 26 bez szyby. Jak bym budował wersję nie lustrzaną też bym miał pochwyt z prawej.

Z lewej jakoś bardziej mi pasowało wizualnie co do wygody to dla mnie chyba nie ma różnicy ale też tak myślałem jak ty i nie mogłem się zdecydować po której ma być zamek. Po zamontowaniu nawet nie zwróciłem na to uwagi :)

Edytowane przez kwasniak

Też się zastanawiam nad drzwiami tej firmy tym bardziej, że wprowadziła serie TERMO PRESTIGE, co znacznie poprawia izolacyjność termiczną drzwi metalowych. Zdecydowałeś się na ten wariant?

Dla mnie, mimo wersji lustrzanej, rozsądniejszą wersją będzie jednak podchwyt po prawej, gdyż dom mam podniesiony i planuje na wysokości okna pomieszczenia gospodarczego zrobić podjazd np. na wózek, kosiarkę, rower itp.

Edytowane przez sm00q

Ja zamawiałem w listopadzie okna z drzwiami i wtedy nie było Prestige bo pewnie bym je kupił :( moje to premium + ciepła futryna + poszerzenie dolne 3cm + montaż warstwowy, na górze mam 5cm styroduru na dole 3cm. Muszę dokupić teraz elektrozaczep bo bez niego to lipa jak wstawiali drzwi wiatr je zamknął a klucze były w środku i trzeba było biegać na około bo bez klucza ich nie otworzysz :p Edytowane przez kwasniak

No niestety opcja z pochwytem bez elektrozaczepu jest ułomna bez klucza nie wejdziesz:( Teraz muszę dokupić elektrozaczep i chyba będzie otwierany dzwonkiem lub klawiaturą numeryczną.

Okno tarasowe 375/225 okno Fix w wykuszu 270/210

A ile kosztowało to okno tarasowe? bo ja mam podobny wymiar, bo 360/205 i wyceniają mi je różnie.

• 1 month później...
  • 3 weeks później...
[ATTACH=CONFIG]313607[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]313608[/ATTACH]Ja też buduję Jarząbka ale bez garażu i mogę pochwalić się naszymi postępami :)[ATTACH=CONFIG]313606[/ATTACH]

Witam i gratuluję widzę że jesteśmy na tym samym etapie ;)

U mnie weekend majowy minął przy własnoręcznym klejeniu styropianu na klej w pianie Insta Stik 3/4 domu zrobione :)

http://i.imgur.com/kLfJtvp.jpg

http://i.imgur.com/qPkDhHF.jpg

http://i.imgur.com/4EEAzoH.jpg

Tak tak tak na tym samym etapie, u nas ocieplenie dopiero w sierpniu, bo czekamy, żeby mury trochę przeschły.

Mam pyanie, jak sprawuje ci się to duże rozsuwane okno w salonie? Czy jest antracytowe? My mamy też rozsuwane okno w salonie i ciężko nam chodzi, czy u was też rozsuwa się ciężko? Czy jest idealnie proste? Jeżeli mógłbyś wrzuć zdjęcia okna z bliska zamkniętego i rozsuniętego. Z góry dziękuję, bo u nas już dwukrotnie był facet i ustawiał okno.

U nas już rosna płytki w salonie, mamy drewnopodobne, wieczorkiem wrzucę zdjęcia :)

• 2 weeks później...
  • 1 month później...
Będzie ogrzewanie piecem Elterm lub Kospel, rozważam po zamieszkaniu panele fotowoltaiczne ale to dopiero po sezonie albo dwóch jak będę znał realne zapotrzebowanie na energię.

Ja też na razie skłaniam się ku temu rozwiązaniu + duży bufor. O panelach też myślałem, ale jak posłuchałem i poczytałem to na razie zupełnie się nie opłacają.

• 2 weeks później...