Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inny zbiornik CWU niż dedykowany do pompy ciepła

JK2010

Recommended Posts

Właśnie dowiedziałem się, że firma , która robiła mi kotłownie zainstalowała mi zbiornik CWU dedykowany do pieca na gaz ziemny i solary. Połączyli tylko dwie wężownice, żeby jak się wyrazili "powierzchnia wymiany ciepła była większa". Domyślam , że zrobili to żeby więcej zarobić (oczywiście moim kosztem). Czy czekają mnie w związku z tym problemy? Dotychczas grzałem tylko podłogówkę w zimie. CWU zagrzałem może ze 3 razy i nie było problemów, tzn. CWU osiągała ustawioną temperaturę. Co sądzicie?

pompa+odwierty + kotłownia = 35 tys.

To faktyczne na tobie zarobili........... Podejrzewam, że szef firmy, która robiła cie instalację zaraz po robocie u ciebie zamówił nowego mercedesa w salonie.

Gdyby dali ci zbiornik dedykowany zapłaciłbyś 1500 zł więcej. A tak masz tańszy ze spiętymi dwoma wężownicami i nic sie nie dzieje więc w czym problem? Działa, grzeje wodę i tyle, a jak się rozcieknie za 6 lat to możesz kupić dedykowany.

Po cenie jaką zapłaciłeś widać, że szukałeś taniego wykonawcy. A ci co najmniej płacą najwięcej wymagają. Chyba, że zamontowali ci zbiornik niezgodnie z umową to co innego.

Edytowane przez oberwatorPC

Wg mnie źle to aż tak bardzo nie zrobili. Jak się zepnie dwie wężownice w szereg i zasilanie puści z samej góry do samego dołu to czy wg was będzie to złe?

Z tego co się orientuję to zbiornik 2 wężownicowy jest raczej dedykowany do instalacji solarnej, więc dolna wężownica do najmniejszych należeć nie będzie. W połączeniu w szereg z górną to wiele mniej od dedykowanego zbiornika do PC nie będzie.

Działa dobrze ,ale zarobili twoim kosztem.

A porównałeś parametry ,czy tylko złapałeś złodzieja.

Sami oszuści i partacze .

Instalatorzy to tacy masochiści którzy montują ,żeby mieć problemy .

Może dzwoń do złodzieja będziesz miał fachowo zrobione.

Mam nadzieję ,że ciebie tez traktują w robocie.

przeglądam oferty na PC z odwiertami 200m i w cenie 35 tys można się zmieścić ale trzeba się nagimnastykować i szukać PC polskiej albo chinki.

Także czy ja wiem czy na tobie az tak zarobili? hmmm

Jednak przedmiotem nie powinno być sądzenie czy jest dobrze albo za dobrą cenę a to co Ci dali w ofercie słownej lub pisemnej a co zrobili.

Są PC bez zasobników i być może taką Ci wycenili, jaki masz model?

btw. są też PC z zasobnikami na tyle skromnymi ale drogimi i markowymi, że może lepiej mieć zasobnik nie markowy, ale o 100L czy 150L większy a nieco tańszy. Ile litrów tego zasobnika masz?

Właśnie dowiedziałem się, że firma , która robiła mi kotłownie zainstalowała mi zbiornik CWU dedykowany do pieca na gaz ziemny i solary. Połączyli tylko dwie wężownice, żeby jak się wyrazili "powierzchnia wymiany ciepła była większa".

Technicznie zalezne jest to od powierzchni wymiany wezownic w tym zasobniku. Jesli to cos a la Galmet 300l biwalentny, to przy pompie 10kW i odwiertach latem nie powinienes miec wiekszych problemow, ale lepszy bylby dedykowany (np Galmet MAXI) bo to jednak nominalnie pompa 10kW a nie jakas 7-mka. Bedziesz mial na skraplaczu w okolicach 50-55*C.

Co to znaczy? To źle? Mam właśnie Galmet 300l.

Ja nie mowie, ze zle. Wg mnie akceptowalnie. Aczkolwiek moglo by byc nizej. Wieksza powierzchnia wezownicy to nizsza temperatura zasilania (wieksza sprawnosc), dluzsze cykle grzania CWU i mniejsza ich ilosc (skuteczniejsze wykorzystanie taniego pradu).

Faktem jest tez, ze ronica w cenie zasobnikow zniweluje sie pewnie po nastu latach. :)

Biwalentnych chyba nie robia wiekszych niz wlasnie 300l.

Biwalentny 300l ma na 2 wymiennikach w sumie 2,6m2 a MAXI ma 3,8m2. To prawie o 50% wieksza powierzchnia. IMHO to duza ronica. Nie bez znaczenia jest tez budowa wymiennika w wersji MAXI. To w zasadzie dwa wymienniki jeden wewnatrz drugiego:

http://szkut.com/dom/t/WezownicaGalmet.jpg