JK2010 18.05.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 Właśnie dowiedziałem się, że firma , która robiła mi kotłownie zainstalowała mi zbiornik CWU dedykowany do pieca na gaz ziemny i solary. Połączyli tylko dwie wężownice, żeby jak się wyrazili "powierzchnia wymiany ciepła była większa". Domyślam , że zrobili to żeby więcej zarobić (oczywiście moim kosztem). Czy czekają mnie w związku z tym problemy? Dotychczas grzałem tylko podłogówkę w zimie. CWU zagrzałem może ze 3 razy i nie było problemów, tzn. CWU osiągała ustawioną temperaturę. Co sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 18.05.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 A ile zapłaciłeś za kompletną instalację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 18.05.2014 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 pompa+odwierty + kotłownia = 35 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 18.05.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2014 (edytowane) pompa+odwierty + kotłownia = 35 tys. To faktyczne na tobie zarobili........... Podejrzewam, że szef firmy, która robiła cie instalację zaraz po robocie u ciebie zamówił nowego mercedesa w salonie. Gdyby dali ci zbiornik dedykowany zapłaciłbyś 1500 zł więcej. A tak masz tańszy ze spiętymi dwoma wężownicami i nic sie nie dzieje więc w czym problem? Działa, grzeje wodę i tyle, a jak się rozcieknie za 6 lat to możesz kupić dedykowany. Po cenie jaką zapłaciłeś widać, że szukałeś taniego wykonawcy. A ci co najmniej płacą najwięcej wymagają. Chyba, że zamontowali ci zbiornik niezgodnie z umową to co innego. Edytowane 18 Maja 2014 przez oberwatorPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 19.05.2014 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Wg mnie źle to aż tak bardzo nie zrobili. Jak się zepnie dwie wężownice w szereg i zasilanie puści z samej góry do samego dołu to czy wg was będzie to złe?Z tego co się orientuję to zbiornik 2 wężownicowy jest raczej dedykowany do instalacji solarnej, więc dolna wężownica do najmniejszych należeć nie będzie. W połączeniu w szereg z górną to wiele mniej od dedykowanego zbiornika do PC nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 19.05.2014 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Działa dobrze ,ale zarobili twoim kosztem.A porównałeś parametry ,czy tylko złapałeś złodzieja.Sami oszuści i partacze .Instalatorzy to tacy masochiści którzy montują ,żeby mieć problemy .Może dzwoń do złodzieja będziesz miał fachowo zrobione. Mam nadzieję ,że ciebie tez traktują w robocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.05.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 przeglądam oferty na PC z odwiertami 200m i w cenie 35 tys można się zmieścić ale trzeba się nagimnastykować i szukać PC polskiej albo chinki.Także czy ja wiem czy na tobie az tak zarobili? hmmm Jednak przedmiotem nie powinno być sądzenie czy jest dobrze albo za dobrą cenę a to co Ci dali w ofercie słownej lub pisemnej a co zrobili. Są PC bez zasobników i być może taką Ci wycenili, jaki masz model?btw. są też PC z zasobnikami na tyle skromnymi ale drogimi i markowymi, że może lepiej mieć zasobnik nie markowy, ale o 100L czy 150L większy a nieco tańszy. Ile litrów tego zasobnika masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.05.2014 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Właśnie dowiedziałem się, że firma , która robiła mi kotłownie zainstalowała mi zbiornik CWU dedykowany do pieca na gaz ziemny i solary. Połączyli tylko dwie wężownice, żeby jak się wyrazili "powierzchnia wymiany ciepła była większa". Technicznie zalezne jest to od powierzchni wymiany wezownic w tym zasobniku. Jesli to cos a la Galmet 300l biwalentny, to przy pompie 10kW i odwiertach latem nie powinienes miec wiekszych problemow, ale lepszy bylby dedykowany (np Galmet MAXI) bo to jednak nominalnie pompa 10kW a nie jakas 7-mka. Bedziesz mial na skraplaczu w okolicach 50-55*C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 21.05.2014 18:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Bedziesz mial na skraplaczu w okolicach 50-55*C. Co to znaczy? To źle? Mam właśnie Galmet 300l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.05.2014 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 (edytowane) Co to znaczy? To źle? Mam właśnie Galmet 300l. Czyli najlepszy ,a to oszuści No bo się przecież nie zna -to może zj....ać instalatora Edytowane 21 Maja 2014 przez fachman19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.05.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Co to znaczy? To źle? Mam właśnie Galmet 300l. Ja nie mowie, ze zle. Wg mnie akceptowalnie. Aczkolwiek moglo by byc nizej. Wieksza powierzchnia wezownicy to nizsza temperatura zasilania (wieksza sprawnosc), dluzsze cykle grzania CWU i mniejsza ich ilosc (skuteczniejsze wykorzystanie taniego pradu). Faktem jest tez, ze ronica w cenie zasobnikow zniweluje sie pewnie po nastu latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 21.05.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Porównajcie powierzchnie wężownic w katalogu Galmeta. Na 300l zbiornikach nie ma za dużej różnicy (zbiornik solarny połączony szeregowo a maxi), ale na 400l i 500l to już różnice są naprawdę znaczące na korzyść maxi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.05.2014 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Biwalentnych chyba nie robia wiekszych niz wlasnie 300l.Biwalentny 300l ma na 2 wymiennikach w sumie 2,6m2 a MAXI ma 3,8m2. To prawie o 50% wieksza powierzchnia. IMHO to duza ronica. Nie bez znaczenia jest tez budowa wymiennika w wersji MAXI. To w zasadzie dwa wymienniki jeden wewnatrz drugiego: http://szkut.com/dom/t/WezownicaGalmet.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts