Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy wnioskować o częściowe uchylenie prawomocnego pozwolenia na budowę?

ineczka71

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Mam problem, do którego nie bardzo wiem jak podejść, bo obawiam się narobić sobie więcej szkody niż pożytku.

Ale od początku. Trochę długo, ale mam nadzieję, że ktoś dotrwa do końca i udzieli konkretnej porady :)

Jakiś czas temu kupiłam działkę budowlaną. Powstała ona przez podzielenie dawnego sadu na 24 działki budowlane. Na terenie wyznaczono też 5 działek, które mają stanowić drogi dojazdowe. Do każdej działki budowlanej przypisany został udział w odpowiednich działkach-drogach. Osiedle dopiero powoli powstaje, więc drogi jako takie istnieją tylko na planie. W takich warunkach trzem inwestorom udzielono pozwolenia na budowę i domy już stoją. Jeden jest użytkowany.

Mój miał być czwarty. Przy czym absolutnie nie ma żadnego punktu styczności z drogą gminną. Od tejże drogi dzieli mnie odległość ok 500 m, przez dwie odrębne działki przeznaczone docelowo na drogi.

W trakcie kompletowania dokumentacji ktoś z zarządu dróg dopatrzył się, że dróg jako takich nie ma i zarządano ode mnie wykonania zjazdu na drogę gminną. Nie chcąc się awanturować wtedy (nie ma mnie w kraju, a nie mogłam tym obciążyc pełnomocnika, poza tym zależało mi na czasie) zleciłam wykonanie projektu zjazdu (i zapłaciłam za ten projekt) i dołączyłam do wniosku. Teraz (po wielu perturbacjach) jestem posiadaczką decyzji ostatecznej o pozwoleniu na budowę. Całościowo: domu mnieszkalnego, budynku gospodarczego i zjazdu z drogi gminnej.

Chcę wnioskować o uchylenie tej decyzji w zakresie zjazdu lub objęcie go odrębnym pozwoleniem, na podstawie kpa art 156, par. 1, pkt 2,5 i 6. Uważam, że została wydana z rażącym naruszeniem równości wobec prawa zagwarantowanego konstytucją (od poprzednich inwestorów nie wymagano wybudowania zjazdu). Mój udział własności w działce będącej drogą dojazdową dochodzącą do drogi gminnej wynosi 1/24. Jednocześnie wymaga się ode mnie poniesienia całości nakładów na wykonanie zjazdu. Decyzja jest moim zdaniem niewykonalna w świetle prawa, bowiem nie mam prawa dysponowania pozostałymi 23/24 częściami udziałów. Mało tego, wykonanie tego zjazdu naraziło by mnie na zarzuty dysponowania nieruchomością nie będącą moją własnością.

Czy wnioskując w tej chwili o uchylenie nie spowoduję, że będę miała problemy z rozpoczęciem/kontynuowaniem budowy? Z kolei czy jeśli wybuduję dom i budynek gospodarczy, a nie ruszę zjazdu, to czy wydadzą mi pozwolenie na użytkowanie domu?

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie

jesli dobrze rozumiem, masz decyzję o pozwoleniu na budowę, nie wdając sie w detale, dla działęk x, y z, przy czym w działkach y, z masz tylko częściowy udział ?

No tak, zakładając, że moja działka to X, to do drogi gminnej zjeżdżam działkami Y i Z. Więc pozwolenie dotyczy działki X (mojej w 100 %) i działki Z graniczącej z drogą gminną, w której mój udział wynosi 1/24.

Że zjazd jest konieczny to ja rozumiem. Ale zjazd dotyczy 24 działek, a nie mojej jednej. I dlaczego wydano wcześniej pozwolenia nie wymagając budowy tego zjazdu? Bo ja co? Krótszą zapałkę wyciągnęłam i na mnie padło?

W dokumentacji jest tylko oświadczenie o dysponowaniu działką moją (powiedzmy X).

Ja się tylko boję, czy jak zacznę walczyć o wykreślenie zjazdu z pozwolenia na budowę, to czy nie anulują mi całej decyzji i nie wstrzymają budowy. W dodatku nie wiem, czy takie sprawy można załatwić przez korespondencję z urzędem, bo mieszkając zagranicą nie mam szans na zakładanie sprawy w sądzie.

Cała decyzja jest nie ważna, gdyż została wydana z rażącym naruszeniem prawa. Pytanie czy twój pełnomocnik nie dopisał w oświadczeniu o prawie do dysponowania nieruchomością pozostałych numerów działek ? Jeśli tak to jest jeszcze kwesta karna tzn. poświadczenie nieprawdy.