Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozdzielacz podłoga grzejniki...

maro71

Recommended Posts

Witam, zwracam się do Was z prośbą o podpowiedz. Mam na piętrze taki rozdzielacz :

IMG_8692a.jpg

Mam na piętrze dziesięć grzejników i jeden obwód podłogówki w łazience. Problem w tym że nie mam możliwości regulacji temperaturą jaka idzie na podłogówkę po mimo że jest tam jakiś termoregulator. Podpowiedzcie co jest nie tak i ewentualnie jak można temu zaradzić bo na tą chwile podłoga parzy a regulacja tym zaworem nic nie daje bo albo grzeje albo nie grzeje wcale.

Na parterze mam jeszcze taki rozdzielacz :

IMG_8691b.jpg

Tu również regulowanie temperaturą podłogówki prawie nie działa. Podpowiedzcie czy można część tego rozdzielacza wymienić na mieszacz do podłogówki, czy trzeba wymieniać całość na na mieszacz dwu funkcyjny?

Dom ma około 8 lat i jestem trzecim właścicielem dlatego nie wiem dlaczego tak akurat została rozwiązana możliwość regulacją temperatury podłogówki w tym domu. Podpowiecie?

IMG_8692a.jpg

Jeżeli chodzi o piętro to problem polega na tym że głowica termostatyczna zamontowana jest na belce rozdzielacza, co powoduje wpływ temperatury belki na działanie termostatu. Jeżeli termostat jest skręcony na minimum nagrzewa się od belki i jest zamknięty zgodnie z logiką jego działania, natomiast otwarty na max puszcza wysoką temperaturę na podłogówkę co skutkuje trudnością w chodzeniu i gorąco w łazience. Można oczywiście zamontować zawór termostatyczny z kapilarą który będzie mierzył temperaturę dalej na rurce i będzie bardziej możliwy do regulacji co oczywiście jest dalekie od ideału. Rozdzielacz na parterze wydaje mi się że regulacja podłogówki następuje automatycznie w zależności od temperatury kotła w przybliżeniu około 40 do 50% temperatury w kotle.