maro71 19.05.2014 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Witam, zwracam się do Was z prośbą o podpowiedz. Mam na piętrze taki rozdzielacz : Mam na piętrze dziesięć grzejników i jeden obwód podłogówki w łazience. Problem w tym że nie mam możliwości regulacji temperaturą jaka idzie na podłogówkę po mimo że jest tam jakiś termoregulator. Podpowiedzcie co jest nie tak i ewentualnie jak można temu zaradzić bo na tą chwile podłoga parzy a regulacja tym zaworem nic nie daje bo albo grzeje albo nie grzeje wcale. Na parterze mam jeszcze taki rozdzielacz : Tu również regulowanie temperaturą podłogówki prawie nie działa. Podpowiedzcie czy można część tego rozdzielacza wymienić na mieszacz do podłogówki, czy trzeba wymieniać całość na na mieszacz dwu funkcyjny? Dom ma około 8 lat i jestem trzecim właścicielem dlatego nie wiem dlaczego tak akurat została rozwiązana możliwość regulacją temperatury podłogówki w tym domu. Podpowiecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro71 19.05.2014 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Nieodpowiedni dział na takie zapytanie? Naprawdę nikt nie jest wstanie mi pomóc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro71 20.05.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 ciekawe, dalej cisza. Może mała podpowiedz chociaż co takiego napisałem nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zybie 25.05.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2014 Jeżeli chodzi o piętro to problem polega na tym że głowica termostatyczna zamontowana jest na belce rozdzielacza, co powoduje wpływ temperatury belki na działanie termostatu. Jeżeli termostat jest skręcony na minimum nagrzewa się od belki i jest zamknięty zgodnie z logiką jego działania, natomiast otwarty na max puszcza wysoką temperaturę na podłogówkę co skutkuje trudnością w chodzeniu i gorąco w łazience. Można oczywiście zamontować zawór termostatyczny z kapilarą który będzie mierzył temperaturę dalej na rurce i będzie bardziej możliwy do regulacji co oczywiście jest dalekie od ideału. Rozdzielacz na parterze wydaje mi się że regulacja podłogówki następuje automatycznie w zależności od temperatury kotła w przybliżeniu około 40 do 50% temperatury w kotle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts