kuba1000 19.05.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić prawidłowo wentylację nawiewną - wywiewną grawitacyjną/ W załączniku dodałem projekt domu. Tak gdzie jest zaznaczone komin wentylacyjny jest podłączony do jednego kanału pok,1 i kuchnia, w tym kominie są dwa kanały, drugi kanał jest podłączony do kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Jakie tam jest ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1000 19.05.2014 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Ogrzewanie CO . Grzejniki są pod każdym oknem . Na korytarzu grzejnik jest po prawej stronie na projekcie, a w kuchni po lewej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1000 19.05.2014 09:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Dodam, że w prawym narożniku łazienki jest zrobiona dziura w suficie i jest wprowadzona na dach rurą 100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Jakie CO? z sieci miejskiej ryczałt, węgiel, gaz, pompa ciepła starego typu. Chodzi o to czy jest sens robić odzysk ciepła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1000 19.05.2014 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Z pieca zasilanego miałem. Myślałem o zwykłej wentylacji grawitacyjnej. Problem polega na tym, że występuje dużo wilgoci i grzyb na ścianie bo nie ma w ogóle nawiewów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Z pieca zasilanego miałem. Myślałem o zwykłej wentylacji grawitacyjnej. Problem polega na tym, że występuje dużo wilgoci i grzyb na ścianie bo nie ma w ogóle nawiewów. Musi być wentylacja plus. Mechaniczny nawiew świeżego powietrza do pokojów od góry. Wyjście kanałami pionowymi w kuchni i łazience. W przypadku chęci obniżenia rachunków i pozbycia się kotłowni - zakłada się ogrzewanie elektryczne i wentylację z odzyskiem ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1000 19.05.2014 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 A czy można zamontować nawiewniki higrosterowany i jeśli tak to gdzie? Jak zrobić to na tym schemacie gdzie ma być nawiew i gdzie wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 A czy można zamontować nawiewniki higrosterowany i jeśli tak to gdzie? Jak zrobić to na tym schemacie gdzie ma być nawiew i gdzie wywiew?Nie ma czegoś takiego jak "nawiewnik higro" mogą być tylko wywiewniki higro. Szanownemu Panu chodzi o wentylację czy zrobienie z domu durszlaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.05.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 A czy można zamontować nawiewniki higrosterowany i jeśli tak to gdzie? Jak zrobić to na tym schemacie gdzie ma być nawiew i gdzie wywiew? Po co kasę wywalać na coś czego nie produkują? To już lepiej, bo za darmo, wygrzebać za każdym grzejnikiem na ścianie zewnętrznej dziurę - i tak durszlak z chałupy i tak, jak TB napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Po co kasę wywalać na coś czego nie produkują? Produkują, ale czegoś takiego w fizyce nie ma. W okresie grzewczym nawiewnik jest tak zimny, że przy nim wilgotność względna powietrza jest bliska 100% nawet jak w pokoju jest bardzo sucho (poniżej 35%) . Nawiewnik higro to coś jak plastikowy pogrzebacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1000 19.05.2014 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 To jak mam zrobić nawiew w domu? Bo nie mam, tylko jest wywiew jednym kanałem, który łączy pok. 1 i kuchnie, gdzie jest kuchenka gazowa i okap plus wywiew w łazience. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić prawidłowo wentylację nawiewną - wywiewną grawitacyjną/ W załączniku dodałem projekt domu. Tak gdzie jest zaznaczone komin wentylacyjny jest podłączony do jednego kanału pok,1 i kuchnia, w tym kominie są dwa kanały, drugi kanał jest podłączony do kominka. Nawiew czerpnia- kanał izolowany -wentylator kanałowy z regulacją - kanał izolowany rozdzielacz na 3 pokoje - kanały izolowane - 3 anemostaty. Wyrzutnia - kanał wywiewny z łazienki - zrobić oddzielny lub połączyć z kuchnią To tyle z skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1000 19.05.2014 12:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 A co z kominem wentylacyjnym? mam go zaślepić czy co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 19.05.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 A co z kominem wentylacyjnym? mam go zaślepić czy co ?Ma nim wychodzić powietrze z kuchni i łazienki. To wdmuchiwane od góry ( by na dole nie było zimne) do pokojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 19.05.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Produkują, ale czegoś takiego w fizyce nie ma. W okresie grzewczym nawiewnik jest tak zimny, że przy nim wilgotność względna powietrza jest bliska 100% nawet jak w pokoju jest bardzo sucho (poniżej 35%) . Nawiewnik higro to coś jak plastikowy pogrzebacz. Spoko - to był skrót myślowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1000 22.06.2014 14:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Witam naniosłem poprawki i mam pytanie czy tak to może zadziałać? Anemostaty nawiewne chce zrobić na rurze fi 100, Czerpnia i wywiew na fi 125 czy takie mogą być? Są 4 osoby więc przyjąłem nawiew 30m3/h x 4 osoby więc 120 m3/h a wywiew kuchnia i łazienka 120 m3/h więc jaki wentylator kanałowy zamontować? Całą instalację umieszczę na nieocieplonym strychu i ją ocieplę wełną mineralną. Jakie sterowanie zastosować do wentylatora kanałowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.06.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2014 Wentylator 125 mm i sterowanie do niego, transformator lub falownik . Unikać tyrystora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1000 23.06.2014 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Ok ale są wentylatory 2 i 3 biegowe i jakieś sterowanie do tego z przełącznikiem obrotów może być? A jaką wydajność musi mieć ten wentylator kanałowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 23.06.2014 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2014 Szanowny Panie... gdyby Pan raczył sprawdzić, że 125mm to 250m3/h a cichy TD silent ma już wmontowane dwa biegi ( zapewne 50% i 100%) przy 4 osobach potrzeba Panu 120m3/h - czyli bardzo prawdopodobnie standardowe sterowanie zda u Pana egzamin. Jeżeli chce Pan to zrobić dobrze i tanio, to w przypadku tego cichego wentylatora, radziłbym się wstrzymać, z dodatkowym sterowaniem, gdy te się nie sprawdzi, gdy 120m3/h okaże się za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts