Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nisko usytuowany wylot komina

zapewne

Recommended Posts

Witam,

mamy problem z wyborem kotła co z podajnikiem do naszego komina. Początek wylotu komina znajduje się na wysokości 110cm, średnica komina to 180mm, co daje nam 119cm do środka wylotu komina. Dom 200m2 powierzchni użytkowej. Początkowo chcieliśmy zakupić piec zębiec linia SuperNova Merkury 25KW, ale wysokość do osi czopucha wynosi w tym piecu 137cm i tym samym nie możemy zamontować go u siebie.

Czy istnieje możliwośc podłączenia pieca, którego czopuch znajduje się niżej niż wylot do komina czy jest to absolutnie niedopuszczalne?

Czy ktoś może polecić piec z niskim czopuchem, najlepiej z dodatkowym paleniskiem do palenia drewnem?

Witam,

mamy problem z wyborem kotła co z podajnikiem do naszego komina. Początek wylotu komina znajduje się na wysokości 110cm, średnica komina to 180mm, co daje nam 119cm do środka wylotu komina. Dom 200m2 powierzchni użytkowej. Początkowo chcieliśmy zakupić piec zębiec linia SuperNova Merkury 25KW, ale wysokość do osi czopucha wynosi w tym piecu 137cm i tym samym nie możemy zamontować go u siebie.

Czy istnieje możliwośc podłączenia pieca, którego czopuch znajduje się niżej niż wylot do komina czy jest to absolutnie niedopuszczalne?

Czy ktoś może polecić piec z niskim czopuchem, najlepiej z dodatkowym paleniskiem do palenia drewnem?

Przecież możesz wybrać inny kocioł, nie jest wskazane żeby spaliny szły w dół.

Co do tego drewna to oczywiście można spalić je na ruszcie awaryjnym ale nie obiecuj sobie za wiele :)

Na to co piszą producenci na swoich stronach trzeba brać dużą poprawkę, ruszt raczej trzeba traktować jak wskazuje na to jego nazwa, w praktyce jest to bardzo upierdliwe :)

Pustak porotherm 25 + 12 cm styropian grafitowy 032. Poddasze ocieplone wełną mineralną 15cm 034 + 5cm na zakładkę 039. Okna 3 szybowe. Dom z poddaszem użytkowym i garażem, 192 m2 powierzchni użytkowej.
Zrób OZC a się przekonasz że twój insztalator popełnił błąd przewymiarowania o około 3 razy.

Tak, wełna 20cm + płyty g-k. Po podłodze 220 m2.

Trochę mało tej wełny. Ale zakładając poprawne ułożenie to nie ma tragedii. Myślę że 10-12kw ci styknie. Ja mam na 240m2 po podłogach 16ke i o wiele za dużo. Jeśli można ci polecić to Oep 10kw a jeśli czyszczenie kanałów pionowych ci nie odpowiada to Skampa od Jareckiego z sterownikiem SPP. Jak z jednego tak z 2giego będziesz zadowolony. Oep to masówka wiec nie masz wyboru i wszystkie są takie same , Skampa Jarecki dopasuje ci. A to duża zaleta.

Was nie potrzeba reklamować, sami to robicie..

Zadymy? Powiem tak. 110:10=7;-)

Gdzie ty widzisz reklamę z mojej strony? Coś znowu napisałem a ty inaczej odczytałeś?

Jednak nie umiesz czytać, przeczytaj jeszcze raz a zrozumiesz to co wcześniej pisałem. Dla ciebie średnia z trzech dni to to samo co z zasypu? Może policz u siebie w ten sposób i czy wyjdzie ci to samo co podajesz na dzień, siebie też będziesz w ten sposób oczerniał? Widać tu masz kłopoty z liczeniem, tylko jeden kolor nie kłamie, prawda?

Albo lepiej nie, bo i tak ty wiesz lepiej co jest u mnie.

Nie odpisuj, nie róbmy bagna i niech się człowiek dowie że przewymiarowanie kotła jest drogie i kłopotliwe.

PS

Dla twojej satysfakcji zrobiłem przed chwilą :p

spalanie.jpg

spalanie.jpg

Edytowane przez zbigmaz01

Jeśli dziś statystyki pokazują 3kg a trzy dni wcześniej spalałeś po 18 bo było chłodniej to kłamiesz bo dziś pokazuje trzy :)

Tyle że średnia z tygodnia czy dwóch wyjdzie 10 czy 11kg i zasobnik zamiast 120/3 nie wystarcza na 40 dni a na 10 czy 11-ście ale filozofowie lepiej potrafią liczyć i zawsze można się czego czepić.

Jeden może pisać że podłącza różne sterowniki i że wynik z SPP jest niewiarygodny z tego powodu ale jak ja napiszę że testuję różne węgle czy miały to już jestem oszustem.

Także widać że wg. niektórych są równi i równiejsi, wg. uznania, nawet niektóre kotły zyskały w ich oczach ale to nie jest prawdziwy powód, no nie wuwok ?

Gdzie ty widzisz reklamę z mojej strony? Coś znowu napisałem a ty inaczej odczytałeś?

Jednak nie umiesz czytać, przeczytaj jeszcze raz a zrozumiesz to co wcześniej pisałem. Dla ciebie średnia z trzech dni to to samo co z zasypu? Może policz u siebie w ten sposób i czy wyjdzie ci to samo co podajesz na dzień, siebie też będziesz w ten sposób oczerniał? Widać tu masz kłopoty z liczeniem, tylko jeden kolor nie kłamie, prawda?

Albo lepiej nie, bo i tak ty wiesz lepiej co jest u mnie.

Nie odpisuj, nie róbmy bagna i niech się człowiek dowie że przewymiarowanie kotła jest drogie i kłopotliwe.

PS

Dla twojej satysfakcji zrobiłem przed chwilą :p

[ATTACH=CONFIG]261160[/ATTACH]

Chcesz jednak Zadymy :-D

Przyjdę w inny temat :-D i klikaj sobie w trójkąt, donoś.. . Mam przekorną naturę . Na es forum umarło praktycznie jak wprowadzono cenzurę. A na poważnie za duży kocioł można prowadzić dobrze lecz potrzeba się troszkę na początku pomęczyć. Sam mam za duży o około 6-7 kw, tragedii nie ma. Ale dziś bym kupił mniejszy. O wiele wiele mniejszy. Wiec jak uważasz że 10-12 mało to kup max 15-17kw.