kafi44 19.05.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2014 Witam. Mam problem z wyborem odpowiedniej grubosci słupów pod altankę. Altanka będzie miala troche nietypowy ksztalt, niby 4x3 ale jeden rog bedzie sciety(wejscie do altany) czyli z jednego naroznego slupa powstana dwa slupy. Czyli bedzie 5 slupow a dlugosc poszczegolnych scianek kolejno 4m, 3m, 3m, ~1.4m, 2 m. Dach bedzie pokryty deskami 25mm. Czy pod taka konstrukcje wystarcza kantowki 10x10? i jakiej dlugosci najlepiej dac te slupy biorac pod uwage ze krokwie beda nachylone pod katem 30 stopni i beda wystawac jakies 30 zm poza kantowke gorna. Pytam bo na necie jest miliard zdjec roznych altanek ale malo jest technicznych zagadniej. Z gory dziekuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafi44 20.05.2014 06:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Dodam moze zdjecie robione na kolanie ale powinno rozjasnic sprawe. A wiec 5 slupow jak na rysunku 10x10? czy moze grubsze? a moze dac jeszcze jeden slup na srodku najdluzszej scianki? Mam jeszcze pytanie odnosnie krokwii. Na "projekcie" sa one rozmieszczone po 50cm jedna od drugiej (5x10) czy to nie za scislo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 20.05.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Myślę, że powinieneś udzielić więcej informacji:- czym chcesz przykryć tą altanę? Jest różnica, czy na odeskowanie położysz dachówkę betonową (rozumiem, że chyba nie), czy może jakieś pokrycie bitumiczne- jakie będą ściany altany? Zupełnie ażurowe, czy może z jakąś kratką a'la pergola, a może zupełnie zadeskowane. To wpływa na sztywność konstrukcji- nie piszesz nic, na czym podparte będą krokwie (co będzie pełniło rolę murłaty - nie wiem czy to się tak samo nazywa w konstrukcji drewnianej). Myślę, że przekrój tej "murłaty" ma dość kluczowe znaczenie.- jak słupy będą zamocowane do podłoża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafi44 20.05.2014 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 (edytowane) -tak, altanka będzie przykryta gontem bitunicznym. -nie będzie ścian, chcę zrobić coś takiego: mam dokładnie to samo na balkonie - krokwie będą leżały też na kantówce 10x10 lub na grubszej( w zależności jakiej grubości słupy będą) - słupy będą osadzone na kotwach zamurowanych w betonowych słupkach które wcześniej przygotuję( zleję je na około 80cm głębokości). Rolę podłogi w altanie będzie pełniła kostka brukowa Edytowane 20 Maja 2014 przez kafi44 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts