Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiary słupów pod altankę 4x3

kafi44

Recommended Posts

Witam.

Mam problem z wyborem odpowiedniej grubosci słupów pod altankę. Altanka będzie miala troche nietypowy ksztalt, niby 4x3 ale jeden rog bedzie sciety(wejscie do altany) czyli z jednego naroznego slupa powstana dwa slupy. Czyli bedzie 5 slupow a dlugosc poszczegolnych scianek kolejno 4m, 3m, 3m, ~1.4m, 2 m. Dach bedzie pokryty deskami 25mm. Czy pod taka konstrukcje wystarcza kantowki 10x10? i jakiej dlugosci najlepiej dac te slupy biorac pod uwage ze krokwie beda nachylone pod katem 30 stopni i beda wystawac jakies 30 zm poza kantowke gorna. Pytam bo na necie jest miliard zdjec roznych altanek ale malo jest technicznych zagadniej. Z gory dziekuje za pomoc

Dodam moze zdjecie

20140520-DSC_3953.jpg

robione na kolanie ale powinno rozjasnic sprawe. A wiec 5 slupow jak na rysunku 10x10? czy moze grubsze? a moze dac jeszcze jeden slup na srodku najdluzszej scianki?

Mam jeszcze pytanie odnosnie krokwii. Na "projekcie" ;) sa one rozmieszczone po 50cm jedna od drugiej (5x10) czy to nie za scislo?

Myślę, że powinieneś udzielić więcej informacji:

- czym chcesz przykryć tą altanę? Jest różnica, czy na odeskowanie położysz dachówkę betonową (rozumiem, że chyba nie), czy może jakieś pokrycie bitumiczne

- jakie będą ściany altany? Zupełnie ażurowe, czy może z jakąś kratką a'la pergola, a może zupełnie zadeskowane. To wpływa na sztywność konstrukcji

- nie piszesz nic, na czym podparte będą krokwie (co będzie pełniło rolę murłaty - nie wiem czy to się tak samo nazywa w konstrukcji drewnianej). Myślę, że przekrój tej "murłaty" ma dość kluczowe znaczenie.

- jak słupy będą zamocowane do podłoża?

-tak, altanka będzie przykryta gontem bitunicznym.

-nie będzie ścian, chcę zrobić coś takiego:

majka2.jpg

mam dokładnie to samo na balkonie

- krokwie będą leżały też na kantówce 10x10 lub na grubszej( w zależności jakiej grubości słupy będą)

- słupy będą osadzone na kotwach zamurowanych w betonowych słupkach które wcześniej przygotuję( zleję je na około 80cm głębokości). Rolę podłogi w altanie będzie pełniła kostka brukowa

Edytowane przez kafi44