rustin 03.06.2014 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2014 Byłem przed chwilą na budowie i na spokojnie wszystko oglądałem. Garaż i kotłownia całą mokra , jest niżej niż reszta domu i drzwi i brama garażowa zabita deskami. W salonie plamy , tak samo , drzwi tarasowe zabite deskami. Pod schodami 1/2 posadzki ciemniejsza - na schodach okienko przymknięte deską. Ubikacja na dole , jest zaraz za wiatrołapem gdzie drzwi są wstawione tak aby były , przez co są szpary wszędzie.Okna zabite folią.Zrobiłem takPierwszy otwór w miejscu gdzie jest ciemna plama, do samego piachu, piasek wilgotny ale nie mokry. Drugi otwór tak samo ,gdzie ciemna plama, piasek prawie suchy. Trzeci otwór 0,5m dalej od mokrej plamy , gdzie chudziak wygląda na suchy i piasek w dotyku suchy,Czwarty otwór gdzie chudziak suchy i piasek taki sam jakby wilgotny jak w pierwszym otworze. Przed zimną wykuwałem pod ściankami beton aby wyciągnąć izolację poziomą którą przylali chudziaka, woda tam nie stała ani nie było mokro terazDo czego zmierzam , czy jest opcja , że woda dostała się przez te otwory , wiecej lub mnie i po prostu po rozlewała się po domu, przeszła przez bloczki do pomieszczeń gdzie nie ma okien? Zdaję sobie sprawę , że to wody gruntowe itd jak piszecie. Ale moźe to przez te burze i tak pozaciągało do środka ?Jeżeli to podciąganie kapilarne to teraz w tych otworach powinna pojawić się woda pra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 07.06.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Chciałbym zapytać czy będą jeszcze jakieś warstwy dalej robione ? Jaka jest technologia wykonania podłogi ? Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.06.2014 16:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 (edytowane) Co do problemu , nie jest to podsiąkanie wód gruntowych jak nie którzy myśleli. Oglądała to osoba która zajmuję się hydroizolacją. Okazało się , że jest to woda z góry, tzn część dostałą sie przez otwory zabite deskami a pozostałe widać jak cieknie po betonie komórkowym , który bardzo dobrze przyjmuję wodę a potem oddaję . Po prostu moknie. Po zrobieniu dołka na działce woda gruntowa jest na głębokości -70cm a chudziak jest na +30cm , nie ma możliwości aby wodę wypychało. Jeżeli tak by było to łatwiej jest jest wypłynąć obok budynku niż w środku. To jest dla mnie logiczne tłumaczenie. Edytowane 7 Czerwca 2014 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.06.2014 16:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2014 wojtusp jak jaka technologia? jest ubity piach i na to chudy beton z betoniarki. Teraz pójdzie dysberbit, papa , folia styropian itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 08.06.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 Radzę dobrze zabezpieczyć beton komórkowy przed wodą, bo to szczególnie w zimie może grozić katastrofą budowlaną a na pewno zniszczeniem ściany. Chodziło mi nie o wytryśnięcia, jak np. studni artezyjskiej tylko o podciąganie kapilarne, w niektórych gruntach może dochodzić do 1.2m nad poziomem wody gruntowej , np. piaski pylaste wysoko podciągają. Ale nawet jeśli tak by się działo to właśnie po to są kolejne warstwy czyli XPS na beton podkładowy, potem folia PE i wylewka. Nie trzeba tu papy, (chyba że woda gruntowa byłaby ponad gruntem czyli powódź) . Czasami nie daje się chudego betonu, a na piasek idzie XPS, potem folia i wylewka zbrojona. Zabezpieczeniem przed wodą podciąganą stanowią XPS i folie PE I tu są różne sposoby dlatego dlatego pytałem się o technologię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtusp 08.06.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 A tak po za tym od początku jak obserwuje ten temat to byłem przekonany, że ściany są z wyrobów wapienno-piaskowych - Silka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.06.2014 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2014 nie jest to beton komórkowy. Według Ciebie też wszystko jest ok ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts