Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokry chudziak po burzy

Recommended Posts

Byłem przed chwilą na budowie i na spokojnie wszystko oglądałem. Garaż i kotłownia całą mokra , jest niżej niż reszta domu i drzwi i brama garażowa zabita deskami. W salonie plamy , tak samo , drzwi tarasowe zabite deskami. Pod schodami 1/2 posadzki ciemniejsza - na schodach okienko przymknięte deską. Ubikacja na dole , jest zaraz za wiatrołapem gdzie drzwi są wstawione tak aby były , przez co są szpary wszędzie.Okna zabite folią.

Zrobiłem tak

Pierwszy otwór w miejscu gdzie jest ciemna plama, do samego piachu, piasek wilgotny ale nie mokry.

Drugi otwór tak samo ,gdzie ciemna plama, piasek prawie suchy.

Trzeci otwór 0,5m dalej od mokrej plamy , gdzie chudziak wygląda na suchy i piasek w dotyku suchy,

Czwarty otwór gdzie chudziak suchy i piasek taki sam jakby wilgotny jak w pierwszym otworze.

Przed zimną wykuwałem pod ściankami beton aby wyciągnąć izolację poziomą którą przylali chudziaka, woda tam nie stała ani nie było mokro teraz

Do czego zmierzam , czy jest opcja , że woda dostała się przez te otwory , wiecej lub mnie i po prostu po rozlewała się po domu, przeszła przez bloczki do pomieszczeń gdzie nie ma okien?

Zdaję sobie sprawę , że to wody gruntowe itd jak piszecie. Ale moźe to przez te burze i tak pozaciągało do środka ?

Jeżeli to podciąganie kapilarne to teraz w tych otworach powinna pojawić się woda pra

Co do problemu , nie jest to podsiąkanie wód gruntowych jak nie którzy myśleli.

Oglądała to osoba która zajmuję się hydroizolacją. Okazało się , że jest to woda z góry, tzn część dostałą sie przez otwory zabite deskami a pozostałe widać jak cieknie po betonie komórkowym , który bardzo dobrze przyjmuję wodę a potem oddaję . Po prostu moknie. Po zrobieniu dołka na działce woda gruntowa jest na głębokości -70cm a chudziak jest na +30cm , nie ma możliwości aby wodę wypychało. Jeżeli tak by było to łatwiej jest jest wypłynąć obok budynku niż w środku. To jest dla mnie logiczne tłumaczenie.

Edytowane przez Jarek.P

Radzę dobrze zabezpieczyć beton komórkowy przed wodą, bo to szczególnie w zimie może grozić katastrofą budowlaną :p a na pewno zniszczeniem ściany. Chodziło mi nie o wytryśnięcia, jak np. studni artezyjskiej :) tylko o podciąganie kapilarne, w niektórych gruntach może dochodzić do 1.2m nad poziomem wody gruntowej , np. piaski pylaste wysoko podciągają. Ale nawet jeśli tak by się działo to właśnie po to są kolejne warstwy czyli XPS na beton podkładowy, potem folia PE i wylewka. Nie trzeba tu papy, (chyba że woda gruntowa byłaby ponad gruntem czyli powódź) .

Czasami nie daje się chudego betonu, a na piasek idzie XPS, potem folia i wylewka zbrojona. Zabezpieczeniem przed wodą podciąganą stanowią XPS i folie PE I tu są różne sposoby dlatego dlatego pytałem się o technologię :)