shael 20.05.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Mam pytania do osób, które stawiały ściany z betonu komórkowego (TMLB) na cienkowarstwową zaprawę (klej)Czy różnica poziomów na pierwszej warstwie która w jednym miejscu wynosi ok. 6 mm to problem czy raczej się tym nie przejmować.Czy taka różnica jest do zniwelowania na którejś warstwie wyżej? Ewentualnie jak to poprawić bez zrywania bloczków? - zaprawa wyrównująca czy co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.05.2014 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Ja na krótkim odcinku zaniżenie można wyrównać klejem , jak na krótkim odcinku zawyżenie można dotrzeć bloczki tarką - jak do styropianu. Długi odcinek tez dotrzesz tylko roboty wiecej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 20.05.2014 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 zapomniałem dodać, że te 5mm to mam za nisko w porównaniu do pozostałych ścian więc tarcie odpada, chyba ,że będa szlifował te pozostałe do wyrównania z tym zaniżonym - ale to dużo roboty :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierczek 20.05.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 To jest problem, bo tych 6mm nijak nie zgubisz w dalszym etapie murowania... Moim zdaniem niestety trzeba pozostałe bloczki wyrównać do tego, który jest najniżej. A swoją drogą jak to się w ogóle stało? Jeden bloczek był wybrakowany, czy to raczej błąd wykonawczy? U mnie ściany były murowane z pustaków szlifowanych i na szczęście takich odchyłów na wymiarze nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 20.05.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 5 mm to żaden problem. Na kleju to wyrownasz na 2 szychtach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
shael 20.05.2014 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 dzięki jajmar, tak zrobię. Podniosłeś mnie trochę na duchu bo szkoda mi tego teraz zrywać. Natomiast jeśli chodzi jak to się stało to jest to typowy błąd wykonawczy, który sam popełniłem (sam buduję - dosłownie) i jakoś mi tak wyszło.Budynek jest dość duży 14x18 i dość trudny do zbudowania ale mimo to podjąłem się wybudowania samemu. Dla ciekawskich to buduję na podst. projektu muratora M142a (pomysłowy).Może wkrótce opisze to w jakimś dzienniku i dołączę do zacnego grona samobudujących (netbet'a i spółki) ale póki co, to roboty jest tyle, że nie ma się w co podrapać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marek_czeczot 20.05.2014 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 A jak poziomujesz? Sznurem murarskim czy masz jakiś konkretniejszy sprzęt? Ja też poziomowałem sam i polecam poziomicę laserową - można oszczędzić sporo nerwów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert HH 27.01.2016 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2016 Zapraszam serdecznie na FORUM EKSPERCKIE: H+H - producenta bloczków z betonu komórkowego.http://forum.muratordom.pl/forumdisplay.php?283-FORUM-EKSPERCKIE-H-H-Budowa-domu-z-bloczk%C3%B3w-betonu-kom%C3%B3rkowegoMożna zadawać pytania i uzyskiwać odpowiedzi ze źródła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts