Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

beton komórkowy murowany na klej - pytania

Recommended Posts

Mam pytania do osób, które stawiały ściany z betonu komórkowego (TMLB) na cienkowarstwową zaprawę (klej)

Czy różnica poziomów na pierwszej warstwie która w jednym miejscu wynosi ok. 6 mm to problem czy raczej się tym nie przejmować.

Czy taka różnica jest do zniwelowania na którejś warstwie wyżej?

Ewentualnie jak to poprawić bez zrywania bloczków? - zaprawa wyrównująca czy co

To jest problem, bo tych 6mm nijak nie zgubisz w dalszym etapie murowania... Moim zdaniem niestety trzeba pozostałe bloczki wyrównać do tego, który jest najniżej.

A swoją drogą jak to się w ogóle stało? Jeden bloczek był wybrakowany, czy to raczej błąd wykonawczy? U mnie ściany były murowane z pustaków szlifowanych i na szczęście takich odchyłów na wymiarze nie było

dzięki jajmar, tak zrobię. Podniosłeś mnie trochę na duchu bo szkoda mi tego teraz zrywać.

Natomiast jeśli chodzi jak to się stało to jest to typowy błąd wykonawczy, który sam popełniłem (sam buduję - dosłownie) i jakoś mi tak wyszło.

Budynek jest dość duży 14x18 i dość trudny do zbudowania ale mimo to podjąłem się wybudowania samemu.

Dla ciekawskich to buduję na podst. projektu muratora M142a (pomysłowy).

Może wkrótce opisze to w jakimś dzienniku i dołączę do zacnego grona samobudujących (netbet'a i spółki) ale póki co, to roboty jest tyle, że nie ma się w co podrapać...

• 1 year później...