piotrassss 20.05.2014 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witam, Czy na rynku są dostępne napędy elektryczne do rolet wewnętrznych fi 28sterowane PRZEWODOWO ? Nie jestem w stanie za bardzo takich znaleźć, wszystko na co trafiamto silniki z radiowym sterowaniem, a ja nie chcę kłopotów typu:zgubione piloty, brak zasięgu, zakłócenia, konieczność kupowania baterii, itp... Jestem zwolennikiem tezy:"Nie chcecie kłopotów: kładźcie kable". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 20.05.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witam, Czy na rynku są dostępne napędy elektryczne do rolet wewnętrznych fi 28 sterowane PRZEWODOWO ? Nie jestem w stanie za bardzo takich znaleźć, wszystko na co trafiam to silniki z radiowym sterowaniem, a ja nie chcę kłopotów typu: zgubione piloty, brak zasięgu, zakłócenia, konieczność kupowania baterii, itp... Jestem zwolennikiem tezy: "Nie chcecie kłopotów: kładźcie kable". Pozdrawiam. Podepnę się pod temat,bo też jestem na etapie robienia instalacji elektrycznej i również myślałem nad roletami wewnętrznymi i roletami rzymskimi sterowanymi elektrycznie po kablu. Ma ktoś jakieś doświadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 23.05.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Podepnę się pod temat,bo też jestem na etapie robienia instalacji elektrycznej i również myślałem nad roletami wewnętrznymi i roletami rzymskimi sterowanymi elektrycznie po kablu. Ma ktoś jakieś doświadczenie ? Podbijam temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RollingStone 18.07.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2014 Witam, Czy na rynku są dostępne napędy elektryczne do rolet wewnętrznych fi 28 sterowane PRZEWODOWO ? Nie jestem w stanie za bardzo takich znaleźć, wszystko na co trafiam to silniki z radiowym sterowaniem, a ja nie chcę kłopotów typu: zgubione piloty, brak zasięgu, zakłócenia, konieczność kupowania baterii, itp... Jestem zwolennikiem tezy: "Nie chcecie kłopotów: kładźcie kable". Pozdrawiam. Witam; tak są takie rozwiązania. Szukając takiego napędu ma się do wyboru dwa kierunki. Pierwszy to SOMFY i ich napędy LT28 24V DC na prąd stały. Sterowanie po kablu odbywa się za pomocą ich dedykowanego sterownika z wbudowanym transformatorem. Generalnie ładnie, niezawodnie i... drogo. Ograniczenia są w odległości między sterownikiem a napędem, ponieważ to prąd stały. Drugi to chińszczyzna. Napędy do rury fi 28 a nawet fi18 są już dostępne. Tanie to ich największa zaleta. Problemy jakie można napotkać to sterowanie, w którym nie mamy wyboru albo wszyscy wciskają bezprzewodowe. Ponieważ transformator prądu stałego musi podawać 12V DC (i nie ma co kombinować z takim transformatorem od halogenów bo od daje 12V ale zmienne) a sterowanie to tak jak w zabawce zamienia bieguny, trzeba znaleźć przełącznik który to robi a przy tym nie jest przemysłowy albo nie wygląda jak "kupa". Zdani jesteśmy na rozwiązania elektronicznie sterujące przez przekaźniki. Ze względu na złożoność problemu z chińskimi wyrobami polecam znaleźć specjalistów od automatyzacji rolet wewnętrznych. Generalnie tym tematem powinni zajmować się doświadczeni montażyści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts