Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Latem czeka mnie wymiana instalacji wodnej i kanalizacyjnej w domu

Każdy hydraulik doradza mi inny system rur - jeden mówi iż warto położyc instalacje z miedzi a inny doradza system rur pex ( z rolki)

Który wybrać? Który też nie zrujnuje mojej kieszeni?

Znajomy zwracał mi uwagę iż ważnym elementem są zawory - jakie wybrać?. Czym się kierować przy wyborze?.

zależy mi aby zrobić instalacje znowu na kilka lat dlatego chcę to zrobić dobrze.

proszę o wszelkie informacje

z góry dziękuję

Jarek

https://forum.murator.pl/topic/190316-wymiana-instalacji-wodnej-jaki-wybra%C4%87-system-i-jakie-zawory/

Systemy są porównywalne. Każdy hydraulik ma swój ulubiony (z powodu na przykład największego rabatu, jeśli to on kupuje materiały), ale zrobi dobrze w każdym. Dla amatora ważna jest łatwość wykonywania połączeń i niezbędny sprzęt, ale ty bierzesz zawodowca, który ten sprzęt ma mieć. U siebie (w letniaku) mam instalacje zgrzewaną (PP), a część klejoną (PVC) pierwsze z porad różnych mniej i bardziej kompetentnych osób, a drugie ze względu na łatwość i estetykę wykonania (część rur jest widoczna - efekt zmiany koncepcji i nieprzewidzenia wszystkiego na początku).

a co to takiego ten PP - nadaje też się do instalacji grzewczej? Żaden fachowiec o tym nie wspominał. Drogi jest ten system ? i co to za technologia? Może właśnie ten system jest najlepszy?

a czym mam się przy wyborze zaworów - ostatnie moje praktycznie już nie można ruszyć

Edytowane przez Jarek48