jgrolik 06.01.2019 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Nie masz racji w sprawie łożysk , co z tego że pracują więcej motogodzin , jak z mniejsza pędkością obrotowa , zużycie takie same ,a może mniejsze , bo jednak mniej obciążone Ja nie napisałem że zużywa się bardziej lub mniej. Po prostu na temat trwałości innych elementów nie czytałem i trudno było mi na ten temat zabrać głos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.01.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Hmmm? czyli pażyjom-uwidim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 06.01.2019 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Ile lat gwarancji daje Daikin na swoje sprezarki?Panasonic daje 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 06.01.2019 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Jesli chodzi o trwalosc to zazwyczaj jest tak ze 2 razy mniejsze obciazanie to 4-10 razy wiecej godzin bezawaryjnej pracy. Pytanie tylko czy kazdy element systemu pracuje z takim zapasem? Kolejna sprawa to starzenie sie materialow ktore zazwyczaj przyspiesza wyzsza temperatura i obecnosc wody. Pytanie jaka bedzie ewentualna przyczyna awarii, mamy do wyboru:- zuzycie zmeczeniowe (praca, drgania)- zuzycie zmeczeniowe (zmiana temperatury, rozszezalnosc cieplna)- starzenie sie (procesy chemiczne) Jak to mowia zly dotyk boli i np w takim samochodzie wjechanie kolem w dziure moze zuzyc piaste tak jak przejechanie milionow kilometrow. Oczywiscie awaria moze pojawic sie dopiero po 100 tysiacach. Poprostu takie chwilowe przeciazenie albo ukryta wada materialowa (niejednorodnosc) moze dac o sobie znac dopiero za 5 lat. Jesli sprezarka ma pasc po 5 latach to jej szczedzanie spowoduje ze popracuje 10lat. A jak cos jest zaprojektowane w porzadku, nie ma wad i bedzie pracowac w nominalnych warunkach to bedzie dzialalo poki nie zje tego rdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2019 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Bobrow jak pochodzi 10 to bez bólu serca wywalę ją na złom i kupię nową Karoka-gdybyś nie lubił się bawić "zabawkami" i nie szukał oszczędności (np masz system sterowania głowicami termostatycznymi) -to bym pomyślał ,że Ci to lotto... Ale odpowiedz szczerze-jeśli będzie duża oszczędność na motogodzinach pracy sprężarki ,a nie ucierpisz na komforcie i kosztach, to zaryzykujesz testy , lub małe inwestycje ? A teraz coś relatywnie kontrowersyjnego na naszym FM-a co gdybyś sobie jednak zamontował bufor ok 80-100 ltr (nawet większy jeśli taki masz i masz miejsce) ? Na pewno zrobiłbyś to za grosze. Dlaczego , a no dlatego : -masz indywidualne sterowanie temperatur w pomieszczeniach -masz całkiem dużo mocy na PC przy jednak małej powierzchni Sam wspominałeś ,że kiedy zaczną się zamykać poszczególne głowice -to PC może zacząć taktować. Wszystko jest jasne ,jak jest odbiór.Teraz drugi wariant , chałupa właściwie nagrzana -potrzeba tylko dogrzać jedno pomieszczenie (okno było dłużej otwarte,czy coś).Po prostu OKRESY PRZEJŚCIOWE... Załóżmy,że jedna głowica się otwiera i daje "cynk" do obiegówki i załóżmy ,że w buforku było jeszcze trochę energii-poszło bez włączenia PC. Teraz wariant kiedy nie ma energii (ciepła) w buforze-wtedy prosty sterowniczek czy wręcz czujnik temp sprawdza ,czy jest temp min w buforze.Jeśli nie ma -włącza PC.Muszą tylko być podłączone wszystkie sygnały z głowic (jako jeden oczywiście) w szereg pod czujnik temp w buforze ze stykiem włączającym CO w PC. Koszty : -bufor ok 800pln -obiegówka elektroniczna np Wilo ok 350 pln -sterownik włączenia PC od temperatury ok 80pln -śrubunki max 200pln -robota własna (za smaczne piwo z satysfakcji) Pzdr PS Taki mały "czelendż" Edytowane 6 Stycznia 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.01.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 (edytowane) Bobrow, jest tylko jeden problem, nie chce mi się już Żeby uzyskać to o czym piszesz wystarczyłby tylko bufor ale szkoda mi już miejsca w nowej kotłowni, zaś do reszty tylko jeden dedykowany przekaźnik radiowy do systemu jaki posiadam. System został po kotle groszkowym to i tutaj go wykorzystuje, praktycznie można zarządzać ciepłem w każdym systemie grzewczym. Szkoda że teraz niemożliwe jest żeby podejrzeć jak to działa, kiedyś był podgląd centralek na platformie eSterownik.pl które obsługują internetowe sterowniki kotłów eCoal i Bruli. Jeszcze nie dawno miałem w stopce podgląd sterownika eCoal, każdy mógł zobaczyć jakie utrzymuje temperatury w danym pomieszczeniach, kocioł sprzedałem i system obecnie jest oparty na centralce. Oprócz głowic radiowych w systemie można zamontować radiowe listwy do podłogówki, na rozdzielaczu siłowniki elektrotermiczne i do pomieszczeń radiowe czujniki temperatury i wilgotności, podpinając przekaźnik radiowy pod zaciski zasilające pompy może to działać jak pisałeś, zamykają się wszystkie siłowniki ( pomieszczenia dogrzane ) pompa się wyłącza, wystarczy że jeden czujnik zasygnalizuje że trzeba grzać pompa startuje, pełny wypas Tak po krótce to działa. Aha, zapomniałem o wadach. Jedyna jaką znam to cena ja rozwijałem to etapami 3 lata temu było to dużo tańsze. Byłem w grudniu w Kutnie u producenta na spotkaniu bo serwisuję ich sterowniki już od lat i czasami musimy się spotkać, podobno planują obniżki cen żeby system trafił pod polskie strzechy Edytowane 6 Stycznia 2019 przez karoka65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2019 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Karoka,oj tam ,oj tam-jak Ci się zacznie nudzić ,albo coś pasującego (z osprzętu) Ci w łapki wpadnie-nie wierzę ,że nie spróbujesz...Jak już tyle klamotów w chałupie upchałeś , to i buforeczek wciśniesz-potrzeba matką nie tylko wynalazców...Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.01.2019 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Oj teraz mi się nie nudzi bo ktoś te piekielne maszyny musi naprawiać a że są coraz starsze i zaczynaja się powoli sypać to zajęcia mam po pachy Z resztą żona już mi kiedyś powiedziała że jak usłyszy o wymianie następnego kotła to wylecę razem z nim, także żeby nie wylecieć zamiast kotła wsadziłem pompę, hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 06.01.2019 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Oj teraz mi się nie nudzi bo ktoś te piekielne maszyny musi naprawiać a że są coraz starsze i zaczynaja się powoli sypać to zajęcia mam po pachy Z resztą żona już mi kiedyś powiedziała że jak usłyszy o wymianie następnego kotła to wylecę razem z nim, także żeby nie wylecieć zamiast kotła wsadziłem pompę, hehe Pitu,pitu-pogadamy za dwa-trzy miesiące:wiggle: Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.01.2019 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2019 Ni huhu, nie ruszam nic na razie , co mam w planie wczesną wiosną jak fundusze pozwolą to dołożyć drugą mniejszą instalację PV żeby zbilansować zużycie prądu mam nadzieję do wysokości opłat stałych. Wszystko pokażą podliczniki pompy ale trzeba na to poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 07.01.2019 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2019 -obiegówka elektroniczna np Wilo ok 350 pln Podaj link, dlugo szukałem i nic nie znalazłem z Wilo ponizej 400 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 10.01.2019 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Hej!Bardzo chwalicie sprezarki Daikin.Te od Panasonica sa podobno kiepskie.Dlaczego Daikin daje tylko 3 lata gwarancji na swoje sprezarki/5 lat w przypadku doplaty chyba 1900 zl plus roczny przeglad 400 zl/ a Panasonic i chyba inne firmy az 5 lat?KOlega dostal oferte na Alterme na R32 i zdziwil sie tymi warunkami.Czy to standard czy moze to jest zalezzne od instalatora?Przeglad tez drogi 400 zl rocznie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.01.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Podaj link, dlugo szukałem i nic nie znalazłem z Wilo ponizej 400 zł Ok-za ok 350pln kupiłem 3,5 roku temu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.01.2019 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Hej! Bardzo chwalicie sprezarki Daikin.Te od Panasonica sa podobno kiepskie.Dlaczego Daikin daje tylko 3 lata gwarancji na swoje sprezarki/5 lat w przypadku doplaty chyba 1900 zl plus roczny przeglad 400 zl/ a Panasonic i chyba inne firmy az 5 lat?KOlega dostal oferte na Alterme na R32 i zdziwil sie tymi warunkami. Czy to standard czy moze to jest zalezzne od instalatora?Przeglad tez drogi 400 zl rocznie.. A skąd ta informacja , że sprężarki Panasonic są kiepskie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 10.01.2019 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Chyba kolega Kubson i ktos kto podawal linka do sprezarek po 100-200 $.Pare osob tez pisalo,ze tylko Daikin i mitsubishi....Wydawaloby sie,ze skoro maja takie super sprezarki,to gwarancja bedzie co najmniej taka sama jak na te tanie od klimatyzatorow.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 10.01.2019 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Znajomy dostal oferte,bardzo dobra na Alterme .Troche rozmawialismy i wyszly te roznice w gwarancji i kosztach przegladu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 10.01.2019 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 (edytowane) Chyba kolega Kubson i ktos kto podawal linka do sprezarek po 100-200 $.Pare osob tez pisalo,ze tylko Daikin i mitsubishi....Wydawaloby sie,ze skoro maja takie super sprezarki,to gwarancja bedzie co najmniej taka sama jak na te tanie od klimatyzatorow.... A jak napiszę , że sprężarki Panasa są super i najlepsze- to uwierzysz ? Każdy może napiać tu co myśli- ale nie każdy potrafi to udowodnić... Niestety , w najmocniejszych PC Panasa tj T-cap koszt sprężarki to ok 4000-5000pln ( dodam tylko, że do Daikina jest droższa) Edytowane 10 Stycznia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 10.01.2019 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Wiem,wiem...moj post byl lekko ironiczny:).Ale gwarancja i koszty przegladu naprawde mnie zszokowaly.... 3lata temu w Anglii sprezarka do mojej pompy kosztowala okolo 500 funtow,nie wiem jak teraz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.01.2019 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 Aha poszukaj na forum, bo jedne z kolegów wrzucił fajny wykres. Zobacz jak "super" wygląda T-CAPek do nowego domu o zapotrzebowaniu ok 5kW.Polecam. Fajną robotę gościu zrobił. https://drive.google.com/file/d/1q433mcL5KpVltMw-2OElvSF7gPfcahIR/view Jak wygląda ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 10.01.2019 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2019 (edytowane) No "super". Dwa śmigła przy 9kW. Wow. Super smoczek. Jeżeli chodzi o moc i "dopasowanie" do domu to czy jest trochę za duży, czy może za mały? A może taki w sam raz? Oczywiście,że znacznie za duża pompa do tego domu ale wad nie widzę,oprócz ceny czyli "super". I to piszę po 6 latach użytkowania takiego smoka w domu 3,5kW,żeby nie było,w cenie Atlantica Extensy 8kW czyli w 2012r ok.18tys.zł Edytowane 10 Stycznia 2019 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts