Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła -Trwałość sprężarek

jgrolik

Recommended Posts

Gość Arturo72
No i kiepskiej sprawności.

Pokaż proszę tą "kiepską" sprawność.Daj jakieś dane,wykres,tudzież odczyty z przepływomierzy użytkowników.

Bo ja z praktyki mam inne zdanie i biorę pod uwagę wyliczenia z OZC po tym co faktycznie zużywam na ogrzewanie i to od 6 lat przypominam.

Ja dysponuję czymś takim i to mi wystarczy:

cwu.JPG

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 369
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

POdaj prosze jezeli mozesz symbol Twojej sprezarki,sprawdzimy o ile jest tansza.Ja nie mam T-cap.Caly rok za CO i CWU wyniosl mnie okolo 1200 zl.Nie wiem czy przy slabszej pompie zaplacilbym mniej.Czy podczas kazdego serwisu uzupelniasz czynnik?Ja mam pompe 3 rok i nie musialem nic uzupelniac.POza tym o ile mniej jest czynnika w slabszej pompie?Ile Ty placisz za przeglad?Tutaj rozmawiamy o sprezarkach, nie o doborze pompy.

NIe jestem zadnym instalatorem,bez zartow...

Zgadzam sie ze do domu o zapotrzebowaniu 5 kw ,t-cap to przesada.

Kubson ma wyraźny kompleks małej PC:) Potrafi skazić każdy temat, w każdym temacie będzie teoretycznie dywagował na temat wielkości. Skacząc po tematach forum kubson faktycznie masz coś z tą manią małego rozmiaru... :) I nie denerwuj się, stwierdzam tylko fakt. Wszędzie gdzie nie wleziesz, to zaczynasz wojnę o rozmiary. Jakiś skoordynowany cel czy po prostu kompleks?

A na poważne rozmowy o trwałości sprężarek trzeba jeszcze poczekać, za parę lat zaczną się pojawiać padaki i wtedy porównamy co i jak pracowało. Teraz to wróżenie z fusów i teoretyzowanie, czy lepsza praca 24h na dobę, czy przerywana w końcu sprężarki mają limity pracy podawane w godzinach, czy też lepiej dać jej dychnąć parę godzin dziennie. Czy lepiej zeby pracowała w minimalnym zakresie czy obciążać ją w zakresie 50-75% (co fajnie udaje się grzejąc w 2T) by miała największy COP. Czas pokaże, bo padaki zaczną się pojawiać lada moment.

Edytowane przez Szklara

Wiecie co jest najlepsze w tym wątku ?

Sprężarki są prawdopodobniej NAJMNIEJ AWARYJNYM PODZESPOŁEM w PC (u uznanych producentów)...

Pytałem ile tylko mogłem i gdzie mogłem. Wszędzie padała odpowiedź ,że jeśli PC jest prawidłowo zamontowana lub po prostu nie jest jednostkowym bublem-to nie psuje się przed czasem "swojego żywota".

Prędzej uszkodzi się elektronika (zazwyczaj kondensatory elektrolityczne) lub inne podzespoły niż sprężarka.

Jeśli u Panasa i Daikina sprężarki są znacznie droższe niż u Mitsubishi czy Samsunga lub LG-czy to oznacza ,że tych pierwszych nie należy kupować ?

Pisałem już to wielokrotnie-końcowa faza wyboru danego Producenta i modelu to praktycznie indywidualna sprawa...

To teraz dodam dodatkowy element "strachu użytkownika"-a co z niebezpieczeństwem plajty danego producenta ? Teoretycznie wielkie molochy szybciej spadną na cztery łapy niż ci mniejsi. Czyli Daikin w porównaniu do np takiego Mitsubishi czy Samsunga (te dwie firmy produkują statki ,samoloty i czort wie co jeszcze)-to "kurdupel" ,którego fala recesji może zmieść ....

Gość Arturo72

Sprężarki są prawdopodobniej NAJMNIEJ AWARYJNYM PODZESPOŁEM w PC (u uznanych producentów)...

Pytałem ile tylko mogłem i gdzie mogłem. Wszędzie padała odpowiedź ,że jeśli PC jest prawidłowo zamontowana lub po prostu nie jest jednostkowym bublem-to nie psuje się przed czasem "swojego żywota".

Prędzej uszkodzi się elektronika (zazwyczaj kondensatory elektrolityczne) lub inne podzespoły niż sprężarka.

Ale to jest tak jak jeden z drugim zacznie miotać na lewo i prawo,że drogie,że awaryjne to trzeci i czwarty podchwyci to i mit o padających sprężarkach gotowy.

Pytanie właśnie,jaki jest tego cel...Zostawiam bez odpowiedzi.

Gość Arturo72

Tutaj masz wykres. Zapotrzebowanie podobne do takiego jak Twój dom

https://drive.google.com/file/d/1q43...7gPfcahIR/view

Zobaczy przy jakich temp. masz zapotrzebowanie (razy 2) równe te 50-75% moc Twojej PC i odpowiedź na pytanie czy to jest praca z dużą sprawnością?

Ale Ty mylisz pojęcia i nie za bardzo wiesz o czym mówisz.Sprawność pompy to jest COP i tylko tak oznacza się sprawność.

Druga sprawa,dom posiada straty ciepła na poziomie 4,5kW na godzinę co oznacza,że w ciągu 24h trzeba mu dostarczyć 108kWh energii,pompa o mocy grzewczej 4,5kW żeby to zrobić będzie pracowała 24h a pompa ciepła o mocy 9kW zrobi to w ciągu 12h.Prawdopodobnie sprawność obu pomp czyli COP będzie na podobnym poziomie ale sprężarka będzie krócej pracowała w drugiej pompie i będzie mniej wysilona.

Gość Arturo72

Niech Ci jeszcze do myślenia, że kolega @bobrow na kalafiorach (nie obraź się) ma podobne COP ja Ty.

Ale mi to zwisa i to od zawsze jakieś copy i inne sropy :) 2000kWh to był zaokrąglony przykład ale myśl i licz...

Sprawność pompy czyli COP,pomijając temp.zewnętrzną zależy głownie od temp.zasilania a nie mocy grzewczej tak na przyszłość i śmiem twierdzić,że mam niższą niż bobrow,temp.zasilania ;)

Kubson,

o konkretnej sprawności możemy mówić przy opomiarowanej PC.

Arturo nie ma- ale Pratchawiec już tak i ma średni COP (razem z CWU) ok 3.8 (jeśli dobrze pamiętam).

Dodam , że obydwaj mają 9 kW T-capiora i małe OZC...

Ich PC spełniają ich założenia max pracy w T2 , do tego wtedy nie mieli za dużego wyboru-a cena była bardzo korzystna.

To już historia-dzisiaj mamy większy wybór i większe doświadzczenia (w/w użytkowników są bardzo pozytywne : mało zapłacili za instalację , mało płacą za zużycie.Wszystko...)

Pzdr

Jeśli u Panasa i Daikina sprężarki są znacznie droższe niż u Mitsubishi czy Samsunga lub LG-czy to oznacza ,że tych pierwszych nie należy kupować ?

Pisałem już to wielokrotnie-końcowa faza wyboru danego Producenta i modelu to praktycznie indywidualna sprawa...

To teraz dodam dodatkowy element "strachu użytkownika"-a co z niebezpieczeństwem plajty danego producenta ? Teoretycznie wielkie molochy szybciej spadną na cztery łapy niż ci mniejsi. Czyli Daikin w porównaniu do np takiego Mitsubishi czy Samsunga (te dwie firmy produkują statki ,samoloty i czort wie co jeszcze)-to "kurdupel" ,którego fala recesji może zmieść ....

Ja osobiscie dlugo dywagowalem, ogladalem PC u uzytkownikow, meczylem CNC i powiedzial mi bardzo madra rzecz - sprezarka najczesciej pada ostatnia ;)

Gość Arturo72
Rozumiem. Zaokrąglony. Wiesz są jeszcze inne możliwości bo np możesz chyba nieźle ładować drewienka do innego smoka 16kW, który masz lub np. ktoś nieźle Ci się machną przy obliczeniach.

.

Młody jeszcze jesteś :D

Gość Arturo72

Jeszcze jedna rzecz. Kuźwa robi ktoś podłogówkę wodną kupuje drogą PC i grzeje tylko w 2T jak kablami. Po co taka instalacja. Robię kable, komfort ten sam a za różnicę ładuje PV na dach lub odkładam na przyszłe rachunki. No ale tak kabli nie widać, PC smoka tak.

Bywajcie.

Już Ci odpisałem,widzisz różnicę ? :

Żebyśmy widzieli o czym mówimy,przez te 6 lat na obecną chwilę nastukałem z cwu 19000kWh z COP3,co przy grzaniu tylko w II taryfie dało mi ok.5700zł.

Gdybym grzał prądem(ale nie kablami bo to bzdura),o czym myślałem zresztą,z tych 19000kWh zrobiłoby się 57000kWh a w PLN 17100zł.

Różnica 11400zł,6 lat temu różnica między prądem a pompą to było ok.15000zł.

Wniosek ?

A tutaj proponuję lekturę i wyjaśnienie dlaczego duża bezwładność,akumulacyjnosc jest znacznie lepszym rozwiązaniem i dlaczego smokowa sprężarka pracuje gładko i bez taktowania:

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?351262-Dom-z-silkikatów-czy-mnie-pogieło-czy-inni-są-dziwni&p=7768597#post7768597

I na koniec,sprzed 8 lat:

Ogrzewanie będzie elektryczne tzn.piec elektryczny:

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

+wodna podłogówka.

+bojler do cwu:

http://www.elektromet.com.pl/nordic-2400-elektronik/

lub jak kasa wg budżetu będzie na plus to do cwu zaszaleję i będzie coś tego typu:

http://www.abatronic.pl/pompa_ciepla_z_wentylacji.html

Całość będzie grzana prądem w II taryfie.

Jako rezerwowe źródło ciepła będzie kominek z DGP lub akumulacyjny.

Ogrzewanie podłogowe będę starał się umieścić w płycie fundamentowej,jeśli się nie uda tzn,nie przekonam konstruktora to rurki będą położone bezpośrednio na płycie,bez warswy izolacji.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
O czym tu dyskutować,

A tak informacyjnie mój dom to wylewka 12cm z mixa, silikaty i strop monolit 14cm. Wszystko zrobione zanim trafiłem tu na forum. Na całe szczęście dla mnie, bo jeszcze bym poznał kogoś osobiście. Zresztą nie wiem po co, na ale zawsze można.

Pozdrawiam.

Mówiłem,że jesteś młody :D

Grzanie prądem to nie tylko kable ale i kociołek elektryczny(czyli grzałka)podpięty pod wodną podlogowke.

Różnica w inwestycji żadna,różnica w eksploatacji żadna.

Dlatego kable uważam za bzdurę :)

Edytowane przez Arturo72

Ale Ty mylisz pojęcia i nie za bardzo wiesz o czym mówisz.Sprawność pompy to jest COP i tylko tak oznacza się sprawność.

Druga sprawa,dom posiada straty ciepła na poziomie 4,5kW na godzinę co oznacza,że w ciągu 24h trzeba mu dostarczyć 108kWh energii,pompa o mocy grzewczej 4,5kW żeby to zrobić będzie pracowała 24h a pompa ciepła o mocy 9kW zrobi to w ciągu 12h.Prawdopodobnie sprawność obu pomp czyli COP będzie na podobnym poziomie ale sprężarka będzie krócej pracowała w drugiej pompie i będzie mniej wysilona.

To jest tak duże uproszczenie, że aż głupie, ale idąc tym tokiem rozumowania to przy pompie 9kW jeżeli ona bedzie podawać te 9kW to temperatura będzie się zwiększać, ponieważ zapotrzebowanie 4,5 kW trzeba dostarczyć w jednostsce czasu aby uzupełnić straty w jednostce czasu. A jak w tej samej jednostsce czasu dostarczysz 9kW to zwiększysz temperaturę wewnątrz. Dlatego takie głupie uproszczenie nie ma sensu...

Gość Arturo72
To jest tak duże uproszczenie, że aż głupie, ale idąc tym tokiem rozumowania to przy pompie 9kW jeżeli ona bedzie podawać te 9kW to temperatura będzie się zwiększać, ponieważ zapotrzebowanie 4,5 kW trzeba dostarczyć w jednostsce czasu aby uzupełnić straty w jednostce czasu. A jak w tej samej jednostsce czasu dostarczysz 9kW to zwiększysz temperaturę wewnątrz. Dlatego takie głupie uproszczenie nie ma sensu...

Oczywiście,że uproszczenie dlatego podałem link do lektury jak ktoś nie potrafi tego ogarnąć,że temp.wewnątrz się nie zmieni :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Miło mi, że tak piszesz, ale jestem starszy od Ciebie.

Jak nastawiam się na grzanie z COP=1 to po co mi wodna podłogówka.

Ja chciałem wodne OP, z wielu względów.

No jak kable uważasz za bzdurę to tak jak Ci napisałem nie ma o czym dyskutować.

Są którzy tak nie twierdzą.

Między innymi po to żeby móc kiedyś przejść z grzania z COP1 na COP3 ale to nie temat.

Chcesz podyskutować to wątek elektryczny jakieś 8-9 lat temu było o tym dyskutowane.

A czym się różni grzanie kablami w 2T i grzanie pompą ciepła w 2T ?

Chyba niczym ...

W obu przypadkach jest to grzanie czasowe i w obu przypadkach są pewne "niedogodności" takiego grzania. Zaletą jest niższy koszt (niższa cena 1kWh)

W przypadku pompy puszczenie jej samopas nie zwiększy drastycznie kosztów ogrzewania (COP około 3) , ale już puszczenie grzania kablami już zwiększy i to znacznie koszty ogrzewania.

Tak samo jak planujemy zakup PV która ma 'zarobić na ogrzewanie" to cena zakupu paneli PV w przypadku jak ma się pompę będzie niższa (bo jest wymagana mniejsza moc (COP) niż w przypadku gdy grzeje się kablami ...

A panele też za darmo nie są ..

Sądzę że może się okazać że cena kable + panele PV które są w stanie wygenerować tyle prądu aby pokryć koszty ogrzewania mogą wynieść tyle co ogrzewanie podłogowe + pompa ciepła + panele PV które mają pokryć koszty ogrzewania ..

Gość Arturo72
Dyskutować? Przecież kable są bez sensu. Chociaż ja nie twierdze, że nie są czy te, że są. Są jakąś opcją. Ja wybrałem tak. Przejść i grzać dalej w 2T. Może PV lepsze?

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?10576-Ogrzewający-elektrycznością-z-COP-1-WYSTĄP-!!!&p=5497134&viewfull=1#post5497134

PV nawet za darmo bym nie brał,zresztą kilka postów poniżej w powyższym wątku o tym pisałem,2012r :)

Edytowane przez Arturo72