zibizz1 12.01.2019 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Wczoraj czytalem 2 artykuly.Inensywnie uzywany klimatyzator 18 godzin dziennie, pelny rok, jak wytrzyma 10 lat to znaczy ze dobry sorzet.(ponad 40tys godzin) Wszyscy sa zgodni ze sól od oceanu przyspiesza zuzycie.Wiekszosc urzadzen 15-20lat, pompy gruntowe ponad 24lata. Oczywiscie sa urzadenia z 30-40 lat bezawaryjnie pracy. Sprezarki w kolejnosciTlokowaRotacyjna,Podwojna rotacyjna,Spiralna(scroll) W artykule o pompach do c.w.u, w ktorych ze wzgledow ekonomicznych montuje sie rotacyjne on/off(inwerter nie ma sensu) poruszamy byl temat ze niektorzy producenci montuja tam sprezarki od klimy ktore szybko zuzywaja sie przy pracy na wysokich parametrach. Tak samo niektore klimatyzatory maja funkcje grzania, ale sprezarki tam zastosowane moga slabo znosic taka prace. Z tego ostatniego artykulu wyciagnalem taki wniosek ze niska cena sprezarki w naszej pompie powinna wzbudzic u nas obawe a nie radosc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2019 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Zgadzam się. Tak jak podwałem, informacje od producentów, to tylko ilość on/off, no i nie chodzi tutaj o sprężarki tego typu tak jak to jeden z userów tutaj zrozumiał tzn. nie zrozumiał. Pisałem już, że mam PP Sanyo w firmie , która działa non-stop przez 16 lat. Jedynie co były problemy to jak był ostry mróz, no ale wtedy to wiadomo miała prawo. Doskonale zrozumiałem ale błędnie zakładasz,że sprężarka tudziez pompa ciepła MUSI pracować 24h/dobę żeby wystąpiło częste on/off. Wyprowadze Cię z błędu bo wcale NIE MUSI i u mnie nie pracuje 24h/dobę i nie ma on/off wogole właśnie dlatego. Przy mrozach rzędu -20st.C pracuje max 12h na dobę a przy takiej temp ok.3-4h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2019 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Co więcej,mając taryfę G11 pompa chodziła bez timera i między jednym a drugim zalaczeniem sprezarki mijalo kilka czy nawet kilkanascie godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2019 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Nic błędnie nie zakładam. Nie musi być 24h. Wystraszy kupić za duża PC i nawet grzanie takie jak preferujesz nie pomoże. Odpisałem i wyjaśniłem bo błędnie dalej myślisz. Przy takiej temp.sprężarka włączy się raz i jak stwierdzi,że już nagrzala to się wyłączy i nie włączy się ponownie do końca programu przez kilka następnych godzin bo nie będzie miała powodu do włączenia. Kumasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 12.01.2019 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 i wyjaśniłem To znaczy , że mamy to przyjąć jako najprawdziwszą prawdę ?? Nie masz autorytetu więc stawiam to pod znakiem zapytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 12.01.2019 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Znasz angielski, czy używasz translatora? Na Ciebie zasze można liczyć , mistrz ciętej riposty . takie założenie jest dla pracy 24h... Naprawde ? " 24 hours a day" hmmmm dzięki! , pewnie bym sie nie domyślił nawet z translatorem Poczytaj o pracy sprężarki i zasadach jej działania. znowu ... _ujek dobra rada .... nie dam sie wciagnac w kolejna gownoburze (widze ze sie na tym znasz) Ale wracajac do tematu dalej to jest mało , 6 lat działania non-stop , oczekiwałbym wydłużenia tego czasu do 15 lat (zreszta nie wiem skad te 50 000h bo gdzies widzialem 100 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Gogusz,ok 50 000 h dla rotacyjnychok 75 000-100 000 h dla scroliiTak często jest podawane w różnych opracowaniach ( nawet uczelnianych).Jeśli moja sprężarka pracuje ok 3 500h/rok -to ok 15 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Kubson,pisałem już , że żywotność sprężarek jest podawana szacunkowo w różnych opracowaniach.Podałem wcześniej linki ( nie te ostatnie)Uważam , że możesz się nie martwić o awarię- sprzęt dobry jakościowo, niedroga sprężarka.Umartwianie/zamartwianie jest moim zdaniem bardzo szkodliwe.Pzdr Edytowane 12 Stycznia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 12.01.2019 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 No to dziękuję. Nawet jak podział mi PC 10 lat, to będę zadowolony. Wiesz ja się np "bardziej martwię" o obiegówkę niż o sprężarkę, bo nie wiem ile wytrzyma. Nigdy nie miałem "firmowej" obiegówki. No ale zobaczymy. Mimo wszystko koszt obiegówki jest inny niż sprężarki, ale pewnie za te 10 lat to będą lepsze i za grosze, taką przynajmniej mam nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Wiemy już (chyba wszyscy, mam nadzieję) , że sprężarka tak szybko się nie psuje ( pomijam jednostkowe wady produkcyjne oraz nieprawidłowy montaż)Pozostaje nam tylko optymalna eksploatacja , czyli np :-jak najkrótszy czas pracy w roku ( resurs h)-jak najmniejsze cykle on/off-unikanie DŁUGOTRWAŁEJ pracy na min lub max obrotach Ale o tym już tu nawet nie dawno było- ciekawe co jeszcze trzeba brać pod uwagę ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2019 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Wiemy już (chyba wszyscy, mam nadzieję) , że sprężarka tak szybko się nie psuje ( pomijam jednostkowe wady produkcyjne oraz nieprawidłowy montaż) Pozostaje nam tylko optymalna eksploatacja , czyli np : -jak najkrótszy czas pracy w roku ( resurs h) -jak najmniejsze cykle on/off -unikanie DŁUGOTRWAŁEJ pracy na min lub max obrotach Ale o tym już tu nawet nie dawno było- ciekawe co jeszcze trzeba brać pod uwagę ? Pzdr Kolego gogush, nikt nie robi burzy. W języku ang. pojęcia techniczne są zwykle trudne do tłumaczenia dla translatora. Wychodzą bzdury. Dlatego tak zapytałem. Kolego bobrow i kolego gogush. Jak myślicie, dlaczego badania i testy sprężarek nawet w warunkach labo (normalnie pracują w dużo gorszych pod każdym względem), przeprowadzane są przy pracy 24h? I na tej podstawie podawana jest ich żywotność? Przypadek? Nie sądze. Moje zdanie jest takie, że wtedy mają optymalne i najlepsze warunki do pracy. Każdy stop i kolejny start, to budowanie takich warunków od nowa. Skraca to ich żywot, czy wydłuża? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 O- właśnie ,Varme- masz już 9 lat PC i w sezonie ciśniesz prawie non-stop , jak dojedziesz jeszcze 6 ( czego życzę) toooo...będziesz miał z górki...No Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Niestety z tym się nie zgodzę. Tak jak pisałem w oficjalnych danych (katalogach) producentów nie znalazłem danych o godz pracy tylko liczba cykli on/off i liczby on/off na godz. Ja uważam, że gorsze dla sprężarki są on/off niż czas jej pracy. Tak jak podałem dla mojej sprężarki zakładając grzanie non-stop przez 180 dni w roku na CO=CWU a pozostałe 180 CWU to czas pracy min 11-12 lat. Natomiast z linku podanego przez Ciebie to ponad 20 lat. Jeżeli chodzi o prace na minimalnych obrotach to tak jest niestety gdy grzejemy za duża PC. Do tego dochodzi jeszcze mała sprawność. Kubson, są inne opracowania , gdzie są podane czasy pracy o których pisałem. Nie jest to istotne-ponieważ są to ogólne stwierdzenia. Tutaj potrzebny jest jasny przekaz danego producenta np : sprężarka została zaprojektowana tak , aby wytrzymała min np 50 000h pracy. Nie zauważyłem jednak nigdzie zalecenia , aby PC pracowała non-stop. Zdrowy rozsądek nakazuje grzać tyle , ile potrzeba przy jak najniższych kosztach. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Varme- a kiedy swoją chałupę w stopce umieścisz ?Zaoszczędzi to pytań i pozwoli ocenić koszt PC w zmodernizowanym domu.Pzdr PSCo racja - to racja.Pełen szacun - 14 kW to cuś !... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Varme- poważnie, takie informacje są bardzo wartościowe ( szczególnie z takim przebiegiem PC).Przecież co jakiś czas ktoś Cię pyta o chałupę ?Nie ”strachaj” się Waść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateuzzzz 12.01.2019 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 A wie ktoś jaką ma sprężarkę pompa nibe f1245 -10 ?rotacyjne czy spiralną ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 12.01.2019 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Z instrukcjaF1245- zawiera sprężarkę spiralną, w związku zczym przyłącza elektryczne należy konieczniewykonać z prawidłową kolejnością faz. W razienieprawidłowej kolejności faz, sprężarka nieuruchomi się i zostanie wyświetlony alarm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.01.2019 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) Dobra,nie ważne. Nie na temat. Edytowane 12 Stycznia 2019 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.01.2019 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 A wie ktoś jaką ma sprężarkę pompa nibe f1245 -10 ? rotacyjne czy spiralną ? Z instrukcja F1245- zawiera sprężarkę spiralną, w związku z czym przyłącza elektryczne należy koniecznie wykonać z prawidłową kolejnością faz. W razie nieprawidłowej kolejności faz, sprężarka nie uruchomi się i zostanie wyświetlony alarm. I co z tego że tak piszą w instrukcji, różne rzeczy piszą... Bzdura, Nibe w tej pompie ma sprężarkę TŁOKOWĄ. Ani rotacyjną, ani spiralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 I co z tego że tak piszą w instrukcji, różne rzeczy piszą... Bzdura, Nibe w tej pompie ma sprężarkę TŁOKOWĄ. Ani rotacyjną, ani spiralną. Wihi- to może byś napisał coś o hierarchii spężarek : -tłokowa -rotacyjna -scroll Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts