Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła -Trwałość sprężarek

jgrolik

Recommended Posts

I co z tego że tak piszą w instrukcji, różne rzeczy piszą...

Bzdura, Nibe w tej pompie ma sprężarkę TŁOKOWĄ. Ani rotacyjną, ani spiralną.

Tłokowa?

Z opisu wygląda na solidną konstrukcję, wymienniki w wersji 10kW wydają się spore, sprawność podawana też niezła. Spodziewałem się jakiegoś porządnego scrolla, a tu niespodzianka.

• Odpowiedzi 369
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wihi- to może byś napisał coś o hierarchii spężarek :

-tłokowa

-rotacyjna

-scroll

Pzdr

A co, czy ja się doktoryzowałem z awaryjności sprężarek? :D

Nie wiem, nie znam się, czasami coś naprawię...

Większość awarii sprężarek jakie widziałem miała swoją przyczynę. Zawsze była to przyczyna zewnętrzna, poza dwoma przypadkami jeszcze nie wyjaśnionymi - ta ostatnio opisana przeze mnie ze zdjęciami zniszczonych elementów (Copeland scroll 42kW) oraz Copeland Scroll z PC Viessmann na czynnik R410a. Wszystko zewnętrzne wygląda na sprawne, a dostała przebicia na uzwojeniu. Jak klient pozwoli zabrać sprężarkę do sekcji zwłok to wkleję jakieś info.

Tłokową sprężarkę w Nibe wymieniałem pół roku wcześniej, padła przez zalanie ciekłym czynnikiem strony ssawnej, miała 11 lat. Wina była po stronie elektroniki. Gdyby nie to, działałaby dalej.

Rotacyjnych sprężarek nie wymieniam, jak padnie w klimatyzatorze to 100% złom, nie opłaca się. A pompami ze sprężarkami rotacyjnymi się na co dzień nie zajmuję, w większości to powietrzne a tych unikam jak tylko mogę. Jak w pompie P-W padnie sprężarka po xx latach to dla mnie całość ZŁOM. Bez sensu jakakolwiek naprawa w takiej sytuacji.

Popularność scrolli wynika także z mniejszych gabarytów w porównaniu do tłokówek, pomijając trwałość.

Wspomiana sprężarka z Nibe 10kW jest większa i cięższa niż odpowiednik spiralny.

Swoją drogą, Bristol kiedyś robił scrolle, ale przestał - nie wiem dlaczego. Kilka pomp zrobiłem na scrollach Bristol i wszystkie działają do dziś.

jeszcze nie kupiłem F1245 10kw

Jest sens dopłacać do F1255 12 ? Ta pompa ma sprężarkę scrolową ?

Po co ci inwerter, dziesiątka bardzo ładnie pracuje. Ile dopłacisz na etapie instalacji do tego inwertera??? Może tyle ile ewentualny zakup sprężarki za 20 lat. Więc moim zdaniem zupełnie bez sensu.

Ja tam preferuję prostotę w technice, w architekturze zresztą też ;)

Po co ci inwerter, dziesiątka bardzo ładnie pracuje. Ile dopłacisz na etapie instalacji do tego inwertera??? Może tyle ile ewentualny zakup sprężarki za 20 lat. Więc moim zdaniem zupełnie bez sensu.

Ja tam preferuję prostotę w technice, w architekturze zresztą też ;)

Ty mówisz o pompie F1245 ? Czyli jest w porządku ? Bo już sie pogubiłem

Rotacyjnych sprężarek nie wymieniam, jak padnie w klimatyzatorze to 100% złom, nie opłaca się. A pompami ze sprężarkami rotacyjnymi się na co dzień nie zajmuję, w większości to powietrzne a tych unikam jak tylko mogę. Jak w pompie P-W padnie sprężarka po xx latach to dla mnie całość ZŁOM. Bez sensu jakakolwiek naprawa w takiej sytuacji.

Strach się bać takiego serwisanta ;)

Pompa PW za jakieś kilkanaście tysięcy , w niej sprężarka za powiedzmy 1000-2000zł max a Ty proponujesz aby od razu pompę dać na złom :)

Strach się bać takiego serwisanta ;)

Pompa PW za jakieś kilkanaście tysięcy , w niej sprężarka za powiedzmy 1000-2000zł max a Ty proponujesz aby od razu pompę dać na złom :)

1. Znajdź sprężarkę do pompy ciepła za 1000zł?

2. Po 10-15 latach zaryzykujesz naprawę za ~5000zł (powiedzmy) w sytuacji kiedy z parownika prawie sito, a cała reszta też nówką nie będzie?

(cały czas mówimy o pompie P-W)

Koszt wymiany części w uzywnanym sprzęcie trzeba odnieść do aktualnej wartości tego sprzetu i jego bezawaryjności. Rozmawiamy oi sprzetach kilkunastoletnich i starszych. Wymiana sprężarki w pompie ciepła to coś jak wymiana silnika w samochodzie. Teraz pytanie, kto zdecydowałby sie wymienić silnik w kilkunastoletnim aucie? Albo wymiana bębna w kilkunastoletniej pralce?

Po co inwestować 3-5 tys w wymiane sprężarki(cena zawiera koszt naprawy) w sprzecie w którym za rok-3 lata znów moze dojsc do awarii innych komponentów. Czy nie lepiej kupić nową jednostke zewnetrzna za 8-12tys, która da nam kolejne kilkanascie lat bezawaryjnej pracy? W pompie PW sprawa jest jeszcze dyskusyjna ale jesli chodzi o klimatyzator to uważam jak wihajster.

Koszt wymiany części w uzywnanym sprzęcie trzeba odnieść do aktualnej wartości tego sprzetu i jego bezawaryjności. Rozmawiamy oi sprzetach kilkunastoletnich i starszych. Wymiana sprężarki w pompie ciepła to coś jak wymiana silnika w samochodzie. Teraz pytanie, kto zdecydowałby sie wymienić silnik w kilkunastoletnim aucie? Albo wymiana bębna w kilkunastoletniej pralce?

Po co inwestować 3-5 tys w wymiane sprężarki(cena zawiera koszt naprawy) w sprzecie w którym za rok-3 lata znów moze dojsc do awarii innych komponentów. Czy nie lepiej kupić nową jednostke zewnetrzna za 8-12tys, która da nam kolejne kilkanascie lat bezawaryjnej pracy? W pompie PW sprawa jest jeszcze dyskusyjna ale jesli chodzi o klimatyzator to uważam jak wihajster.

A czemu nie ?

Mamy jako drugi samochód stary z 2002r Citroen Xsara Picasso. Samochód mamy już sporo czasu i sporo nim przejchaliśmy i sporo nim przewieźliśmy.

bardzo pakowany i tani w utrzymaniu i mimo że staroć po przejściach szkoda mi się go pozbyć , bo często służy za "ciężarówkę" ;)

Kiedyś miałem "pewną" przygodę i było podejrzenie że trzeba będzie wymienić silnik. Silniczek mały 1.6 8V , prosty . Znalazłem taki w bardzo dobrym stanie używany za 800 zł. Sądzę że naprawa by kosztowała z max 2000zł.

Raczej bym się zdecydował , bo za taką cenę bym nie kupił takiego samochodu ...

Wszystko więc zależy od ceny ...

Kiedyś też miałem piekarnik elektryczny. Miałem go 4 lata i zaczął palić wszystko co się w nim piekło. Serwis chciał 500zł za naprawę i naprawa nie opłacalna. Zamówiłem termostat za 30zł i w ciągu pół godziny go wymieniłem i naprawiłem ..

To tak jak w serwisach samochodowych. Nowi "fachowcy" podłączają komputer i to co powie komputer to dla nich wyrocznia. Oni nie diagnozują oni bezmyślnie wymieniają ...

I tak klient płaci , więc po co coś naprawić jak można od razu wymienić ?

Dla mnie dobry serwisant to taki który potrafi jak najniższym kosztem dla klienta naprawić dany sprzęt ...

Sam zajmuje się serwisem czasami więc znam temat ...

Do nowego domu można mieć PC/PW za ok 20 tyś, a gruntówkę za min 40-50 tyś. Oczywiście trzeba tylko pomyśleć, a nie kupować 2 razy większą PC. Jak mi za 15 lat padnie PC/PW to kupuje nową, jeszcze lepszą. Ciekawe czy będziesz chciał naprawić PC gruntową jak podanie kompresor za 15 lat?

I właśnie o tym mówiłem że powietrznej pompy po 15 latach w przypadku awarii sprężarki nie będzie warto naprawiać.

co do wymiany kompresora po 15, 25 latach w gruntowej pompie przeważnie zawsze warto naprawić. W zeszłym roku naprawiałem kilka pomp między innymi Nibe i Viessmann po 11 i 15 latach pracy.

Jeżeli padnie nawet cała elektronika w gruntowej on/off to jestem w stanie wymienić zupełnie sterownik na swój za około 1,5-2k netto. Spróbuj tak naprawić P-W inwertera - powodzenia...

Ciekawe czy będziesz chciał naprawić PC gruntową jak padnie kompresor za 15 lat?

To zalezy, decyzja zostanie podjeta w momencie awarii. Jak serwis stwierdzi że reszta sprzetu wygląda źle to pewnie nie. Trzeba zwrócic uwagę na to że wymiana gruntówki kosztuje tyle samo co wymiana powietrznej. Dolne źródło zostaje. No i czas życia gruntowej pompy z uwagi na warunki w jakich pracuje jest zazwyczaj dłuższa.

kaszpir007 no własnie zalezy od aktualnej sytuacji i cen, z autami o tyle lepiej ze uzywane silniki łatwiej dostać bo auta się rozbijają a pompy ciepła raczej nie.

Edytowane przez zibizz1

I właśnie o tym mówiłem że powietrznej pompy po 15 latach w przypadku awarii sprężarki nie będzie warto naprawiać.

co do wymiany kompresora po 15, 25 latach w gruntowej pompie przeważnie zawsze warto naprawić. W zeszłym roku naprawiałem kilka pomp między innymi Nibe i Viessmann po 11 i 15 latach pracy

Naprawiasz te rupiecie, bo ludzi nie stać na nowe urządzenia.

15 lat temu, też naprawiano urządzenia r22.

Dzisiaj nie ma po nich śladu.

To temat o trwałości sprężarek, dywagujemy o tym jakie wydatki nas czekają w przyszłości i w jak odległej. Jak z powodu awarii wymieniasz pompe ciepła to DZ masz za darmo.(rury od DZ wytrzymaja 50 lat) Wiec tak jak pisałem koszt wymiany gruntówki czy powietrznej jest taki sam.

Mój dom potrzebuje prawie 8kW, a wziałem 9,66kW. Tak na marginesie jeszcze powiem ze instalator przy pierwszym kontakcie i wstepnej ofercie zaproponował 6kW, jak przeanalizował dokładnie budynek to jednek uwazał ze musi być minimum 8kW, a w momencie podejmowania ostatecznej decyzji zaproponował nawet 12kW;)

Jesli chodzi o awaryjność to powinniśmy poszukać wskażnika jaka jest niezawodność sprzętu czyli ile % urzadzeń rocznie ulega awarii w X roku uzytkownia. Zawsze informacje o negatywnych problematycznych kwestiach rozprzestrzeniają się bardziej. Rzadko która osoba która uzywa sprzetu 20 rok będzie o nim pisała w internecie, natomiast jak urzadzenie przestanie działac to odrazu zacznie szukac informacji i pochwali sie tym gdzieś.

Druga sprawa to ilosć awarii o których bedziemy słyszeć bedzie rosła bo ilość urzadzeń w uzytkowniu takze zwiekszy się.

Edytowane przez zibizz1