Gość TwojPan 18.01.2019 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Ale zupełnie nie masz racji w tym temacie , inwertery mogą o wiele lepej wykorzystać tania tarfyę iż on/of. Masz tu względy. Jak mnie czy koledze kubson zdarzało się tak napisać, to pojawiało się kilku panów z kółka wzajemnej adoracji i udowadniało, że tak nie jest Widać wszyscy jesteśmy równi, ale są równiejsi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasz_ 18.01.2019 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Czołem! Nie czytałem wątków, ale w tym temacie - zalecam wszystkim zainteresowanym zapoznanie się z tematem "awarie pomp i sposoby ich naprawy" - opisałem tam krok po kroku własny przypadek z awarią sprężarki Daikin po 4 latach pracy, przygodami związanymi z diagnozą, wymianą na nową, kosztami itd. Na pytania chętnie odpowiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 19.01.2019 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Ale zupełnie nie masz racji w tym temacie , inwertery mogą o wiele lepej wykorzystać tania tarfyę iż on/of. Odnośnie pomp gruntowych: Weźmy takie warunki w których on/off pracuje na dobę przez cały czas taniej taryfy (czyli przy optymalnie dobranej pompie gdy temperatura jest 0 do -5 stopni), im cieplej od tych warunków tym większa przewaga inwertera, bo będzie on pracował przez cały czas taniej taryfy z mniejsza mocą i wyzszym COP. I tak samo im zimniej od tych warunków tym większa przewaga inwertera bo praca w drogiej taryfie może odbywać się z optymalną mocą i COP. Podsumowując: 1. W warunkach gdy on/off pracuje przez cały czas taniej taryfy, jest tak samo skuteczny jak inwerter. 2. Ustawienie takiego inwertera żeby pracował optymalnie w dwóch taryfach jest bardzo trudne (np. zazwyczaj po włączeniu pompy w taniej taryfie startuje ona z duza mocą i redukuje ja z czasem a lepiej byłoby gdyby odrazu wybrala taka moc żeby pracować przez cały czas taniej taryfy) 3 O ile przewaga inwertera w kosztach to ok 10% przy pracy ciągłej, to już przy optymalnym ustawieniu do pracy w 2T bedzie to mniej niż 5% z powyższych powodów. Teraz przyklad tocznych kosztów. On/off pracujący samapas w dwóch taryfach będzie kosztował 2400zl. Ustawiając go pod T2 będzie to 2000zl. Inwerter pracujący samopas bedzie kosztował 2150zl a ustawienie go pod T2 da koszt ~1900zl, tylko na ustawienia inwertera zużyjemy duzo więcej czasu o ile sterownik nam na to pozwoli. Edytowane 19 Stycznia 2019 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 19.01.2019 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 No ja czekałem z "niecierpliwością" na jakieś wpisy, ale niestety jest tak jak piszesz. Ot cały obraz forum. Można to różnie postrzegać...np. są osoby, które gdzie by się nie pojawiły, są źródłem konfliktów - takim osobom często różne rzeczy są wytykane, bo generalnie nie są lubiane. A innym osobom, które pod tym względem są "neutralne" lub "lubiane" nikt się nie będzie czepiać... Nie doszukujcie się czegoś, czego nie ma.... Wiem,wiem, wy i tak wiecie swoje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.01.2019 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Odnośnie pomp gruntowych: Weźmy takie warunki w których on/off pracuje na dobę przez cały czas taniej taryfy (czyli przy optymalnie dobranej pompie gdy temperatura jest 0 do -5 stopni), im cieplej od tych warunków tym większa przewaga inwertera, bo będzie on pracował przez cały czas taniej taryfy z mniejsza mocą i wyzszym COP. I tak samo im zimniej od tych warunków tym większa przewaga inwertera bo praca w drogiej taryfie może odbywać się z optymalną mocą i COP. Podsumowując: 1. W warunkach gdy on/off pracuje przez cały czas taniej taryfy, jest tak samo skuteczny jak inwerter. 2. Ustawienie takiego inwertera żeby pracował optymalnie w dwóch taryfach jest bardzo trudne (np. zazwyczaj po włączeniu pompy w taniej taryfie startuje ona z duza mocą i redukuje ja z czasem a lepiej byłoby gdyby odrazu wybrala taka moc żeby pracować przez cały czas taniej taryfy) 3 O ile przewaga inwertera w kosztach to ok 10% przy pracy ciągłej, to już przy optymalnym ustawieniu do pracy w 2T bedzie to mniej niż 5% z powyższych powodów. Teraz przyklad tocznych kosztów. On/off pracujący samapas w dwóch taryfach będzie kosztował 2400zl. Ustawiając go pod T2 będzie to 2000zl. Inwerter pracujący samopas bedzie kosztował 2150zl a ustawienie go pod T2 da koszt ~1900zl, tylko na ustawienia inwertera zużyjemy duzo więcej czasu o ile sterownik nam na to pozwoli. Fajne podsumowanie kosztów grzania w 2T i samopas. Może wreszcie da to do myślenia kilku z panów forumowych wieszczy. Kurcze, o ile rozumiem takich z PC PW z polarem na plecach w 2T, choć koszt 300pln za sezon jest nie wielki, to gości z gruntówkami i 2T nie zrozumiem nigdy. Pomijam fakt, co są tacy , którzy wydają na fajki i gorzał w miesiącu więcej niż 300pln. Ale to już inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2019 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Witam,może od strony technicznej ws on/off i inwerterów trzeba coś wyjaśnić.Chodzi o to, że on/off zawsze pobiera taką samą moc elekryczną (sprężarka pracuje ze stałą częstotliwością), ale produkuje różną moc cieplną.Kiedy temperarura powrotu wzrasta- moc cieplna maleje.Inwerter zazwyczaj startuje z dużą mocą ( kiedy np podłogówka jest wystudzona) ,a kiedy odbiór mocy się zmniejsza - to po prostu zmniejsza częstotliwość pracy sprężarki i przy mniejszym zużyciu prądu produkuje mniej ciepła (tj tyle na ile jest zapotrzebowanie czyli odbiór).Dlatego trudno jest „zmusić” inwerter do pracy z max mocą -on pracuje z max mocą kiedy jest odbiór.Pzdr Edytowane 19 Stycznia 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.01.2019 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Witam, może od strony technicznej ws on/off i inwerterów trzeba coś wyjaśnić. Chodzi o to, że on/off zawsze pobiera taką samą moc elekryczną (sprężarka pracuje ze stałą częstotliwością), ale produkuje różną moc cieplną. Kiedy temperarura powrotu wzrasta- moc cieplna maleje. Inwerter zazwyczaj startuje z dużą mocą ( kiedy np podłogówka jest wystudzona) ,a kiedy odbiór mocy się zmniejsza - to po prostu zmniejsza częstotliwość pracy sprężarki i przy mniejszym zużyciu prądu produkuje mniej ciepła (tj tyle na ile jest zapotrzebowanie czyli odbiór). Pzdr Czyli inweter wydaje się być idealny, biorąc pod uwagę zmiany temp. OP zachodzące w ogrzewaniu domu. Trzeba to wykorzystywać, bez robienia z niego on/offa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2019 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 (edytowane) Czyli inweter wydaje się być idealny, biorąc pod uwagę zmiany temp. OP zachodzące w ogrzewaniu domu. Trzeba to wykorzystywać, bez robienia z niego on/offa Cały czas kręcimy się pomiędzy kosztami a komfortem.Żeby grzać max w T2 bez utraty komfortu , trzeba do tego przygotować się. Im dłużej żyję- to się przekonuję jak rzadko sprawdzają się jednoznaczne stwierdzenia. U nas mamy różne warianty grzania PC- ale jedno jest pewne : nikt nie narzeka , że marznie ( wiemy , że awarie są rzadkością). Odnośnie inwerterów , szczególnie w gruntówkach - to uważam , że są sztucznie zawyżane ceny. Technika sterowania silnikami jest już tak opanowana i tania w innych branżach, że w PC nie powinna być powodem droższych cen. Pzdr Edytowane 19 Stycznia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 19.01.2019 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Witam, może od strony technicznej ws on/off i inwerterów trzeba coś wyjaśnić. Chodzi o to, że on/off zawsze pobiera taką samą moc elekryczną (sprężarka pracuje ze stałą częstotliwością), ale produkuje różną moc cieplną. (...) To, że prędkość obrotowa sprężarki ma wartość stałą, niekoniecznie oznacza, że stała będzie moc przez nią pobierana. Jeżeli będą się zmieniać warunki pracy sprężarki (a tak przeważnie jest w warunkach rzeczywistych) - moc pobierana również będzie ulegać zmianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 19.01.2019 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Uważam że nie ma sensu kupować grunowego inwertera i zmuszać go do pracy w T2, można ewentualne lekko go nakierować do takiej pracy. Na jakiej podstawie takie wnioski? Na podstawie wykresów ktore wrzucają tutaj ludzie. Startując temp powrotu jest duzo mniejsza od zadanej i pompa pracuje np na 70%, w miarę jak temperatura w podłodze się zwiększa pompa zmniejsza moc gdy osiągnie moc minimalną np 30% wyłącza sie. Wątpię żeby dało się w takim wypadku ustawic żeby przez cały zadany czas pracowała na 50%, bez problemu natomiast jest w stanie pracować cała dobę z odpowiednią mocą Na jakie rzeczy w inwerterze trzeba poświęcić więcej czasu oraz co musi mieć sterownik, żeby na to pozwolić? Na zapewnienie żeby pracowała przez cały czas T2. Żeby było optymalnie kosztowo należy 1. Przy dodatnich wysokich temperaturach zblokować grzanie w drogiej taryfie i w taniej pompa ma pracować z optymlana mocą i COP tyle godzin ile trzeba 2. Przy temp bliskich zero dodatnich pompa ma pracować przez cały czas taniej taryfy z taką mocą aby wystarczyło na ogrzanie budynku. 3. Jeśli moc maksymalna w T2 nie starcza to w T1 pompa ma dogrzewać z mocą optymalną tyle czasu ile trzeba bardziej jeśli braknie czasu to zwiększyć odpowiednio moc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2019 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 To, że prędkość obrotowa sprężarki ma wartość stałą, niekoniecznie oznacza, że stała będzie moc przez nią pobierana. Jeżeli będą się zmieniać warunki pracy sprężarki (a tak przeważnie jest w warunkach rzeczywistych) - moc pobierana również będzie ulegać zmianie. Zigi- ale w jakim zakresie będzie się wahało to zużycie ? Raczej w nie wielkim (pomijam udział grzałek ,rozruchu , itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 19.01.2019 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 To, że prędkość obrotowa sprężarki ma wartość stałą, niekoniecznie oznacza, że stała będzie moc przez nią pobierana. Jeżeli będą się zmieniać warunki pracy sprężarki (a tak przeważnie jest w warunkach rzeczywistych) - moc pobierana również będzie ulegać zmianie. Dokładnie. Im większa różnica między dolnym i górnym źródłem tym on/off pobiera więcej prądu. Maleje wtedy moc. Prędkość jest stała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 19.01.2019 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 U mnie jest to od 1,8kW 10/35 do 2,4kW 0/55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2019 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 U mnie jest to od 1,8kW 10/35 do 2,4kW 0/55 Ok-tylko jaka jest odchyłka przy samym CO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 19.01.2019 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Mizn uznać z tyle co pomiędzy tymi dwoma punktami 0/35 2,01kW 0/45 2,27kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2019 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Mizn uznać z tyle co pomiędzy tymi dwoma punktami 0/35 2,01kW 0/45 2,27kW W podłogę wpuszczasz 45 st ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 19.01.2019 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Kiedyś wypuszczałem 55;) Chodzi o to że przy długiej pracy temp w DZ spada z 3 stopnie a na GZ rośnie z 4 stopnie np z 32 n zasilaniu po starcie do 36 gdy pompa się wyłącza nad ranem. Ale tak moc jest stała -+5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 19.01.2019 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Zigi- ale w jakim zakresie będzie się wahało to zużycie ? Raczej w nie wielkim (pomijam udział grzałek ,rozruchu , itp) Pobierana dla przykładowej sprężarki i warunków, które mogą powstać w układzie rzeczywistym (lecz są to już dla niej warunki skrajne): Od 1,75kW do 3,9kW (grzanie CO i CWU) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 19.01.2019 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Pobierana dla przykładowej sprężarki i warunków, które mogą powstać w układzie rzeczywistym (lecz są to już dla niej warunki skrajne): Od 1,75kW do 3,9kW (grzanie CO i CWU) A jakie są różnice między Tco 30-35 st ? U Ciebie ok 5% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 19.01.2019 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2019 Kiedyś wypuszczałem 55;) Chodzi o to że przy długiej pracy temp w DZ spada z 3 stopnie a na GZ rośnie z 4 stopnie np z 32 n zasilaniu po starcie do 36 gdy pompa się wyłącza nad ranem. Ale tak moc jest stała -+5% Tutaj przydaje się u mnie 35cm betonu. Mam deltę max 2 deg. Grzejąc wg.zapotrzebowania w salonie w tym sezonie 23- 23,5.deg. Łazienka 23-24deg, sypialnie 22deg, korytarz z salonu 22,5deg. Ostatnia doba noc -5deg, dzień 2. Bez słońca.zyżycie 28kWh. W normie, przy takim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts