Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła -Trwałość sprężarek

jgrolik

Recommended Posts

• Odpowiedzi 369
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli (teoretycznie) zmienić tylko zasilanie z 30 na 35*C, to wychodzi:

- wzrost pobieranej z 2,1 do 2,27kW

- spadek grzewczej z 10,88 na 10,58kW

Oczywiście dla przykładowych, stałych temperatur DZ.

Ok- czyli średnio 5-7% różnicy.

Dzięki kol „Gruntowcy”

Coś źle policzyłeś mi wyszedł wzrost 11% wydaje się ok bo redukcja z 0/45(3.77)na 0/35 (4.81)daje wzrost 27%

Nie neguję że Tobie tyle wyszło , to zależy dużo od kultury technicznej samej PC , ale pierwszy z brzegu wykres ,polic różnicę copry 30* i 35* .Nie ożesz uogólniać , że jak w Twojej pc cos wychodzi tak , to we wszystkich tak jest . wykres.jpg

To akurat prawda choć można i inaczej , ale akurat nie w masowych fabrycznych pc. Te wchodzenie na dużą moc , aby nadgonić brakujące * , a następne praca tylko na podtrzymanie bieżących strat energii to wielka zaleta inwerterów

Edytowane przez Garażowiec

Co Wy z tymi Smokami ? Kaszpir kupił PC pod T2. Kiedy zaczął grzać nonstop -przekonał się,że to nie dla niego...

Czyli grzeje tak jak założył- tj głównie pod T2 i jest happy.

Po co to wałkować tyle razy ?

Otrzymał to co chciał - dlaczego to oceniacie ?

Każdy ma swój rozum.

Świata PC przed T2 nie uratujecie- nie wiem czy będzie Wam lżej, ale kiedy mówię znajomym o dotacjach czy odliczeniach w kontekście moich doświadzczeń z PC ....to mi mówią o pelletsie albo ekogrochu...

Takie klimaty, niestety...

Pzdr

Nie neguję że Tobie tyle wyszło , to zależy dużo od kultury technicznej samej PC , ale pierwszy z brzegu wykres ,polic różnicę copry 30* i 35* .Nie ożesz uogólniać , że jak w Twojej pc cos wychodzi tak , to we wszystkich tak jest . [ATTACH=CONFIG]425060[/ATTACH]

Ale o co chodzi? Wkleileś wykres pompy o slabym COP z którego wynikaja wzrosty

Od 35 do 30 (4.5-3.85)/3.85=17%

Od 45 do 35 (3.85-2.85)/2.85=35%

Dla mojej pompy wychodzi

13% i 27%

Więc 11% Zigobara też się wydaje ok tylko musiałby mieć pompę z COP ponad 5 przy 0/35

@mplys maks moc elektryczna sprężarki to 2,78kW, liczby z jednym miejscem po przecinku były z głowy, tu masz dokładnie

0/35 2.01kW

-7/55 2.32kW

2/55 2.23 kW

7/55 2.16kW

10/55 nie wiem

12/55 2.10kW

Zmiana zasilania GZ z 35* na 30 * powoduje wzrost COP o ~20% , kol Zigobar kolejny raz swoje przemyślenia podaje jako prawa fizyki a jest w błędzie .

Podobno budujesz gruntowe invertery, zatem jesteś w temacie.

Przypominam, że dyskusja dotyczyła samej sprężarki i wzrostu zasilania z 30 na 35*C.

Przyjąłem:

- parowanie 0*C

- wzrost skraplania z 35 na 40*C (dla przeciętnej wielkości skraplacza różnica skraplanie/wyjście ok. 5*C)

Reszta to osiągi konkretnej sprężarki dla zakładanych warunków.

Gdzie błąd?

• Like 1

I znów mój post został usunięty, choć odpowiadałem na twój. Twój jest, mój w koszu. Bezczelni ci admini i tyle. Ty możesz nie na temat , ja nie.

Teraz czekam na bana.

Trudno -jak będzie cięcie...

Przed chwilą rozmawiałem z panią od Panasa Europe -zapytałem o taką hipotetyczną sytuację :

mój instalator wycofuje się z biznesu po roku (np z powodów zdrowotnych) i akurat uszkodzi się sprężarka-co wtedy z serwisem gwarancyjnym ?

Otrzymałem odpowiedź ,że rzeczywiście nie posiadają swojego serwisu "producenckiego" , natomiast w takiej sytuacji zlecają usługę serwisową najbliższemu instalatorowi.

Gość TwojPan
Trudno -jak będzie cięcie...

Przed chwilą rozmawiałem z panią od Panasa Europe -zapytałem o taką hipotetyczną sytuację :

mój instalator wycofuje się z biznesu po roku (np z powodów zdrowotnych) i akurat uszkodzi się sprężarka-co wtedy z serwisem gwarancyjnym ?

Otrzymałem odpowiedź ,że rzeczywiście nie posiadają swojego serwisu "producenckiego" , natomiast w takiej sytuacji zlecają usługę serwisową najbliższemu instalatorowi.

Ciekawe. Serwis producencki, oznacza też 100% znajomość produktu. Czy najbliższy instalator, taką posiada? Nie każdy instalator, naprawi każde urządzenie. Może zamontuje, ale serwis, diagnostyka przed czy po, to w czasach płyt głównych, oprogramowania itd. to już inna bajka. Miałem serwis producenta u siebie. To zupełnie inna bajka niż serwis tych co montowali. Doświadczyłem tego. Żadna Pani mi o tym nie opowiedziała ;)

Widzę, że dość wysoko został podniesiony temat serwisu. Zadam przewrotne pytanie: Ile procent sprzętu jaki użytkujecie Wy, wasze rodziny i znajomi uległo awarii w okresie gwarancji? A po gwarancji to już wolna amerykanka, niezależnie czy ma się Merca czy Tico :(. Z tym, że w przypadku Tico zwykle bywa taniej.

Gość TwojPan
Widzę, że dość wysoko został podniesiony temat serwisu. Zadam przewrotne pytanie: Ile procent sprzętu jaki użytkujecie Wy, wasze rodziny i znajomi uległo awarii w okresie gwarancji? A po gwarancji to już wolna amerykanka, niezależnie czy ma się Merca czy Tico :(. Z tym, że w przypadku Tico zwykle bywa taniej.

U mnie odwrotnie niż u kolegi bobrow. Nowa Honda, Audi, płyta grzejna Bosh, PC i kilka innych rzeczy, zaraz po zakupie.

I czego to dowodzi?

Serwis producencki w tym kraju, to bardzo ważna rzecz. Obyś nigdy nie musiał się o tym przekonać.

Skoro taką firmę jak P, na niego nie stać w Polsce (w innych krajach europy jest inaczej) to jak dla mnie,dowodzi tylko jednego.

Stary magnetofon szpulowy chodzi, a wieże CD wymieniłem już chyba z 5 :) Elektronika..

koledzy z NRD jak pojechali na targi, gdzie dumni i bladzi zaprezentowali niepsująca się lodówkę to koledzy po fachu z RFN pukali się w czoło. Teraz nawet są kierunki studiów traktujące o starzeniu się produktów. Cel wiadomy.

Przy dużych kosztach (jak twierdzicie) nowej płyty głównej jest szansa, że jakiś domorosły elektronik się za to weźmie i dorobi sobie zmieniając kondensator za 30 gr i kasując za to parę stówek. Zawsze to mniejszy rząd wielkości niż ten co sugerujecie.

Ciekawe, mam znajomego - fantastyczny elektronik domator - czy by ogarnął płytkę panasa :)