kudlaty69 24.01.2019 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/varmepumpelistenFajne to zestawienie - można sobie porównać spadek sprawności - grzejnik - podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 24.01.2019 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Kubson-może poczytaj dalej znalazłem (też tam takie zestawienie) ogólne wyniki testów https://sparenergi.dk/forbruger/vaerktoejer/varmepumpelisten przefiltrowałem dla znanych nam marek i przedział 6-12kW PS O-na tej stronce jest ciekawy symulator PC ze stopą zwrotu Bardzo dobry przykład. Na pierwszych miejscach Nibe CTC i IVT (Bosch, Buderus). Czyli Szwedzi a całe towarzystwo daikinów i innych klimatyzatorów daleko z tyłu. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez oberwatorPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.01.2019 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Bardzo dobry przykład. Na pierwszych miejscach Nibe CTC i IVT (Bosch, Buderus). Czyli Szwedzi a całe towarzystwo daikinów i innych klimatyzatorów daleko z tyłu. Czyli przegrałem zycie z tym swoim Mitsu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 24.01.2019 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Tutaj jeszcze znalazłem info o tych testach : http://www.chlodnictwo.biz/artykuly,61301,1,Pompa_ciepla_Panasonic_Aquarea_AllinOne_najlepsza_w_testach Pzdr jednakowoż mam jakieś mieszane uczucia : "Źródło: Panasonic Marketing Europe Gmbh" i dalej "Artykuł został dodany przez firmę Panasonic Marketing Europe Gmbh Firma Panasonic liderem w branży ogrzewania i klimatyzacji. Mamy ponad 30-letnie doświadczenie w projektowaniu i produkcji systemów grzewczych i chłodniczych." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.01.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) jednakowoż mam jakieś mieszane uczucia : "Źródło: Panasonic Marketing Europe Gmbh" i dalej "Artykuł został dodany przez firmę Panasonic Marketing Europe Gmbh Firma Panasonic liderem w branży ogrzewania i klimatyzacji. Mamy ponad 30-letnie doświadczenie w projektowaniu i produkcji systemów grzewczych i chłodniczych." Artykuł to oczywiście reklama Panasa- chwalą się wynikami testu poważnej instytucji. Jak dla mnie jest to najlepszy typ reklamy- każdy może się sam chwalić, ale nie każdy może potwierdzić swoje przechwałki... To jest różnica... Edytowane 24 Stycznia 2019 przez bobrow Korekta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.01.2019 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Bardzo dobry przykład. Na pierwszych miejscach Nibe CTC i IVT (Bosch, Buderus). Czyli Szwedzi a całe towarzystwo daikinów i innych klimatyzatorów daleko z tyłu. Czyli Panas jest najlepszy , wśród najgorszych... Też może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 24.01.2019 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Mi się wydaje ze ten T-CAP to jakiś kozak. W każdej pompie takiej 8-10kW czy powietrznej czy gruntowej sprężarka pobiera maks 3kW a w T-CAP 9kW pompa na samej sprężarce może wziąć 5.2kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 24.01.2019 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Czyli Panas jest najlepszy , wśród najgorszych... Też może być. Po prostu potwierdziłeś tylko to o czym od dłuższego czasu piszę ale jest tu kilku użytkowników, którzy i tak to obrócą na swoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 24.01.2019 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Mi się wydaje ze ten T-CAP to jakiś kozak. W każdej pompie takiej 8-10kW czy powietrznej czy gruntowej sprężarka pobiera maks 3kW a w T-CAP 9kW pompa na samej sprężarce może wziąć 5.2kW I do tego jeszcze decybelami zabija - 69 Panasonic , 53 Nibe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 24.01.2019 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Po prostu potwierdziłeś tylko to o czym od dłuższego czasu piszę ale jest tu kilku użytkowników, którzy i tak to obrócą na swoje. Ważne , żeby trzymać się faktów- a nie mitów. Jak się pisze , że coś jest super „cacy lub be”-to trzeba to potwierdzić/udowodnić ... Tyle w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 24.01.2019 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Ważne , żeby trzymać się faktów- a nie mitów. Jak się pisze , że coś jest super „cacy lub be”-to trzeba to potwierdzić/udowodnić ... Tyle w tym temacie Ja już przestałem udowadniać, że coś jest lepsze. Teraz Ty zrobiłeś to sam co udowadnia, że jesteś obiektywny . Pewien użytkownik chorągiewka, który teraz chyba ma bana zmienia co roku poglądy w zależności od tego na czym więcej zarabia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.01.2019 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Varme- zebrał byś się w końcu do tej swojej stopki, takie dane będą pomocne przy modernizacji kolejnych chałup. Leniuszek Ci się włączył -czy masz „pietra”, że będziesz oceniany za zużycie i koszty ( no tak- własne...) ? Dawaj Pan , dawaj... Pzdr A ja akurat Varme doskonale rozumiem...też kiedyś miałem stopkę, wszystko na tacy podane..z perspektywy czasu - za dużo było tych informacji. Teraz nie mam żadnych i tak już zostanie. Ja już przestałem udowadniać, że coś jest lepsze. Teraz Ty zrobiłeś to sam co udowadnia, że jesteś obiektywny . Pewien użytkownik chorągiewka, który teraz chyba ma bana zmienia co roku poglądy w zależności od tego na czym więcej zarabia. Ciężko o obiektywizm w dzisiejszych czasach. Dużo łatwiej o hejt... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Varme,ni , to ni...Zwróć tylko, proszę uwagę-że kiedy podajesz zużycie , to nie wszyscy pamiętają jaką masz chałupę (a wtedy ta informacja jest po prostu nie kompletna) Ale ok-nie będę już więcej do tego wracał.Pzdr Edytowane 25 Stycznia 2019 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 25.01.2019 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Hellouł Kubson,wróciłeś -już myślałem ,że się obraziłeś.Fakt,jestem uczulony na scopy-sropy. Co do artykułu "panasowego" i informacji o najlepszych parametrach -to było w 2015 roku ,obecnie Panas w kategorii 6kW-12kW jest na 8 miejscu (po Boschu,Metro Therm i Volund-tych dwóch ostatnich kompletnie nie znam)Teraz w rankingu tego duńskiego instytutu Panas jest na pierwszym miejscu w kategorii PC P/W 12kW-18kW i 15kW-21kW.Warto to obserwować-zobaczymy czy będą się pojawiały wyższe COP (CO2 ?).Tymczasem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 25.01.2019 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Aż to zbadałem, Volund to nazwa Nibe w dani chodzi o model F2120 katalogowo brutto z 23% VAT to 35tys za F2120-8 i 40tys za F2120-12 i SCOP mają 4,8. SCOP powyżej 5 to maja tylko modele F2120-16 i F2120-20 i kosztuja katalogowo odpowiednio 43 i 48tys brutto F2120-8 przy -20 daje 3.8kW dla 35 i 4.7kW dla 55 (zastanwaiajace) F2120-12 przy - 20 daje 5.75kW i 6kW Sprzet super, przy m-25 potrafi dogrzac wode do 63 stopni.Tylko ta cena:( A jakby ktoś powiedziała że ej jaka niska moc przy ujemnych to uwaga wexmy -20/35 COP ~2.4 i moc 3.8kW i dokładamy 2kW grzełek i mamy COP ~1,6 i moc 5,8kW. Kolejne 2kW z grzałek i mamy COP ~1,4 i moc 7.8kW w modelu F2120-8 o mocy maksymalnej bez grzlek 6.3 A i tak uwagi np F2120-12 ma moc maks 9.2kW Poglądowy COP Edytowane 25 Stycznia 2019 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 25.01.2019 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Varme czy ty masz to cudo co w jednostce wewnętrznej ma druga sprężarke i dwa rózne czynniki chłodnicze? Ile takie coś kosztowało jak montowałeś? PS> jesli to rzeczywiście 2 spręzarki to masz 2 razy wieksze prawdopodobieństwo że któraś z nich dozna awarii:D Mocniejsze jakby mialy ciut lepszy COP przy wyzszej temp zasilania i niskiej temp zew. dlatego tylko te mocniejsze góruja w tym duńskim zestawieniu Edytowane 25 Stycznia 2019 przez zibizz1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.01.2019 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 I do tego jeszcze decybelami zabija - 69 Panasonic , 53 Nibe. Żal mi Was wszystkich, tak po ludzku Nie dalej jak max 2 tydnie temu odwiedził mnie nowy budowniczy z forum, zwany Angelo19, który dopiero przymierza się do budowy. Puściłem go na zewnątrz, żeby posłuchał sobie muzyki sprężarki, która pracuje już 6 lat i wg niektórych tutaj ze względu na znaczne przewymiarowanie powinna być już zezlomowana.. Angelo19 zaśmiał się jak usłyszał jej prace na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 26.01.2019 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Arturo nie wytrzymał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 26.01.2019 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Nie pamiętam dokładnie ale są 2 parametry jedno jest chyba ciśnienie akustyczne i w tabelkach dla tego samego urządzenia jeden paramter ma 69dB a drugi 53dB więc zalecam ostrożność przy porównywaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.01.2019 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 A ja miałem podobny przypadek co Arturo-w czwartek przyjechał do mnie kol z FM zobaczyć co i jak z PC, a przede wszystkim posłuchać.Sprężarka pracowała na 62 Hz -słuchał przy zaciągniętych roletach , potem bez rolet, a na końcu uchyliłem okno...Uśmiał się- usłyszał burczenie PC stojąc przy uchylonym oknie...A przy zmkniętym słyszał tylko szum grzejników- nawet zakręciłem grzejniki.On nic nie słyszał- a ja bardzo słaby dźwięk...Powiedziałem , że niekiedy hałas jest wyraźniejszy np przy defroście w kroku 2 ( ok 86Hz)- ale trwa to chwilę.Machnął ręką na ten „problem” - ma już dość pieca ( gazu nie ma) , w domu grzejniki.Dodam tylko od siebie, że wiatry są u nas bardziej męczące ( np całą noc potrafi wiać)Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts