kaszpir007 26.01.2019 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Dziś miałem przegląd swojej pompy ciepła LG 9KW i sobie zrobiłem zdjęcie jaką mam sprężarkę. Dokładnie jest to model LG GJT240MAA i co ciekawe jest to sprężarka 380V. Tutaj moje zdziwienie , bo sama jednostka nie jest trójfazowa , więc może jakaś spreżarka uniwersalna. Z katalogu wynika że jest to pompa Twin Rotary BLDC (lekkie zdziwienie bo myślałem że to zwykła Single BLDC). Pytałem się czy kiedykolwiek wymieniał spreżarkę to instalator powiedział że raz wymieniał w gruntowej pompie a przy PW ani razu . Obejrzałem też wnętrze pompy (jednostka zewnatrzna) i jak dla mnie problemu z naprawą nie będzie żadnego. Elementy typowe , żadnej "kosmicznej" technologii. Ciekawy jestem jak jest faktycznie z tą żywotnością ... Bo chyba TwinRotary jest jeszcze żywotniejsza od Single .. Patrząc na katalogi to sprężarka ma spory zakres pracy (10-120 rps) , więc raczej powinna dobrze modulować moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 26.01.2019 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 Stary magnetofon szpulowy chodzi, a wieże CD wymieniłem już chyba z 5 Elektronika.. koledzy z NRD jak pojechali na targi, gdzie dumni i bladzi zaprezentowali niepsująca się lodówkę to koledzy po fachu z RFN pukali się w czoło. Teraz nawet są kierunki studiów traktujące o starzeniu się produktów. Cel wiadomy. Przy dużych kosztach (jak twierdzicie) nowej płyty głównej jest szansa, że jakiś domorosły elektronik się za to weźmie i dorobi sobie zmieniając kondensator za 30 gr i kasując za to parę stówek. Zawsze to mniejszy rząd wielkości niż ten co sugerujecie. Ciekawe, mam znajomego - fantastyczny elektronik domator - czy by ogarnął płytkę panasa Z 3 lata temu za przetwornicę do ksenonów w moim samochodzie chciano ponad 700zł + montaż. Poszperałem w necie, kupiłem kondensatorek za 12zł i naprawiłem Tu ciekawy filmik W temacie - ile sprężarki wytrzymają to się dowiemy jak który z forumowych użytkowników napisze że mu padła...czego oczywiście nikomu nie życzę. To będzie w miarę miarodajne..choć przypadek pompy Vieśka, która forumowiczowi padła bodaj po roku w okolicznościach niejasnych, pokazuje że i takie niechlubne wyjątki są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 26.01.2019 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 A właśnie, temat mi uciekł... Ma ktoś schematy, rysunki płyt od panasa? Naświetliłem znajomemu sprawę, z potencjalnym rynkiem i się lekko zapalił, oczywiście pytając o schematy i czy często padają płyty. Ci elektronicy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 26.01.2019 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2019 A właśnie, temat mi uciekł... Ma ktoś schematy, rysunki płyt od panasa? Naświetliłem znajomemu sprawę, z potencjalnym rynkiem i się lekko zapalił, oczywiście pytając o schematy i czy często padają płyty. Ci elektronicy.... Mam dtr do F-zresztą jest ogólnie dostępna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.01.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 W /Meetingu padła po 3 latach ( przebicie na uzwojeniu silnika ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.01.2019 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 W /Meetingu padła po 3 latach ( przebicie na uzwojeniu silnika ) A jaki jest producent tej sprężarki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.01.2019 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 copeland ale jakaś wersja na Azję w Europie nie do kupienia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 27.01.2019 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Marka nie najgorsza...A awaria była z wady sprężarki ,czy przyczyna zewnętrzna (np sterownie ,itp) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.01.2019 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 uszkodzenie uzwojenia . Czyli źle zrobiona próżnią albo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 27.01.2019 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Uszkodzić uzwojenie silnika można na wiele sposobów. Zakładam, że to nie był inverter więc uszkodzenie mogło powstać wskutek nieprawidłowego działania układu rozruchowego (soft start), uszkodzenia albo nieprawidłowej pracy któregoś z kondensatorów, czy też po prostu silnik sprężarki był wadliwy, mógł też się zwyczajnie przegrzać. Takie gdybanie. Z doświadczenia wiem, że silnik indukcyjny ze zwartym uzwojeniem wirnika jest niezwykle trwałym urządzeniem, które jest praktycznie niezniszczalne jeśli pracuje we właściwych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 27.01.2019 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2019 Moc pobiera 2 kW,3 fazy kontrola faz , wiec co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 28.01.2019 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 (edytowane) Koledzy,widzę ,że odbiegamy od tematu trwałości sprężarek.Trudno mi się odnosić do Messreschmidtów czy Heinkli tudzież Focke Wulfów...A co do Panasa-nikt nie musi go kupować ,a ci co go kupili nie koniecznie cierpią z tego powodu. O sąsiadów narzekających bym się nie martwił ,ponieważ zazwyczaj jak kopcą w swoich kopciuchach -to mają nas w ....głębokim poważaniu.A cóż my tu słyszeliśmy o tych nieszczęsnych Panasach , a no że :-są przereklamowane-są za duże do wszystkiego-mają za dużą moc min-są za głośne-są kiepskiej jakości (i w ogóle tandetne)-itp ,itdWiecie co -może to dobra droga.Zgodnie z prawami rynkowymi ,cena idzie za popytem-może kiedy sprzedaż tych wynalazków trochę siądzie ,ceny spadną ?To też jakiś pomysł.Wracając do tematu uszkodzonych sprężarek przeczytaliśmy tu z kilku lat :-w Daikinie używanym 1 szt-w Vieśku 1 szt-w Danfosie 1 szt-w Meetingu po 3 latach 1 szt-w chinolu GW po 4 latach A cholera w tym badziewnym Panasie jeszcze nie poleciała -a tyle zostało w PL sprzedanych ...To, to -tymczasem Edytowane 28 Stycznia 2019 przez bobrow literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olszan 28.01.2019 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2019 Wniosek jest jeden. Panasonic to jedna z najgłośniejszych pomp powietrznych. (oczywiście prócz wyznawców, którzy twierdzą, że czarne jest białe) Mam Tcapa i faktycznie. Do cichych on nie należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 29.01.2019 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2019 Witam W temacie trwałości PC i klimatyzacji, w tym nie tylko sprężarki znalazłem ciekawą publikację;https://www.otech.pl/ciemna-strona-branzy-klimatyzacji/Oczywiście należy podejść z dystansem do prezentowanych zjawisk, choć jeśli choćby część znajduje potwierdzenie w praktyce to włos się na głowie jeży.Dla tematu wniosek następujący; najważniejszy dla trwałości PC jest uczciwy oraz kompetentny jej instalator i ew. serwisant.Inne przedstawione zjawiska i trendy też zasługują na uwagę. Pozdrawiam Pratchawiec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 30.01.2019 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 (...) Pratchawiec Jak słyszę "złożymy kielichy na kleju" to nóż się w kieszeni otwiera... Jeśli takie coś wspomniane w tym przytoczonym artykule jest synonimem prawidłowego fachowego montażu to smutny obraz się wyłania... Jeszcze ani jednego kielicha w połączeniu chłodniczym nie zrobiłem na kleju. Nawet nie posiadam tego rodzaju specyfików. A jakoś szczelne??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaostr 31.01.2019 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 witam, Panie Wihajster można prosić jakieś namiary na Pana w sprawie wyceny pompy ciepla? próbowałam wysłać wiadomość prywatna,ale ma Pan przepełnioną skrzynkę.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 31.01.2019 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 (edytowane) W układach chłodniczych nie stosuje się połączeń gwintowanych. Tym bardziej nie mam nic przeciwko klejeniu połączeń kielichowych, gdyż te występują w kanalizacji W chłodnictwie używamy połączeń kołnierzowych. Swoją drogą, większość dobrych chłodników, jednostki wewnętrzne (ścienne) lutuje. Ściana nasiąknięta olejem chłodniczym to dość ciężki temat do naprawy. Obecnie zapotrzebowanie na tego typu prace jest tak wielkie, że robi to każdy. Z różnym, niekiedy opłakanym skutkiem. Edytowane 31 Stycznia 2019 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.01.2019 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2019 Witam W temacie trwałości PC i klimatyzacji, w tym nie tylko sprężarki znalazłem ciekawą publikację; https://www.otech.pl/ciemna-strona-branzy-klimatyzacji/ Oczywiście należy podejść z dystansem do prezentowanych zjawisk, choć jeśli choćby część znajduje potwierdzenie w praktyce to włos się na głowie jeży. Dla tematu wniosek następujący; najważniejszy dla trwałości PC jest uczciwy oraz kompetentny jej instalator i ew. serwisant. Inne przedstawione zjawiska i trendy też zasługują na uwagę. Pozdrawiam Pratchawiec No to dopisuję kolejny plus dla monobloka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasy1 01.02.2019 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Koledzy, widzę ,że odbiegamy od tematu trwałości sprężarek. Trudno mi się odnosić do Messreschmidtów czy Heinkli tudzież Focke Wulfów... A co do Panasa-nikt nie musi go kupować ,a ci co go kupili nie koniecznie cierpią z tego powodu. O sąsiadów narzekających bym się nie martwił ,ponieważ zazwyczaj jak kopcą w swoich kopciuchach -to mają nas w ....głębokim poważaniu. A cóż my tu słyszeliśmy o tych nieszczęsnych Panasach , a no że : -są przereklamowane -są za duże do wszystkiego -mają za dużą moc min -są za głośne -są kiepskiej jakości (i w ogóle tandetne) -itp ,itd Wiecie co -może to dobra droga.Zgodnie z prawami rynkowymi ,cena idzie za popytem-może kiedy sprzedaż tych wynalazków trochę siądzie ,ceny spadną ? To też jakiś pomysł. Wracając do tematu uszkodzonych sprężarek przeczytaliśmy tu z kilku lat : -w Daikinie używanym 1 szt -w Vieśku 1 szt -w Danfosie 1 szt -w Meetingu po 3 latach 1 szt -w chinolu GW po 4 latach A cholera w tym badziewnym Panasie jeszcze nie poleciała -a tyle zostało w PL sprzedanych ... To, to -tymczasem Hej! Teraz tez ktos zglasza padnieta sprezarke w MItsubishi,pare postow nizej/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.02.2019 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2019 Hej! Teraz tez ktos zglasza padnieta sprezarke w MItsubishi,pare postow nizej/ Nie jest to jeszcze pewne- poczekajmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts