Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy Ciepła -Trwałość sprężarek

jgrolik

Recommended Posts

Dziękuję za wykonaną "tytaniczną" pracę. Rzeczywiście producent wprowadził zabezpieczenia, ale jak za tym nie pójdą odpowiednie działania ze strony sterowania, to takie zabezpieczenie też szybko wyzionie ducha. Przeciętny użytkownik zorientuje się, że coś nie tak jak już całkiem stanie.

Dokładnie tak!

Zastosowane zabezpieczenia, zgodne ze sztuką i wymaganiami Copeland (co było w tekście który wkleiłem), zostały opisane już wcześniej w tym wątku.

Na prawdę polecam dokumentacje Copeland - nie ma lepszego źródła wiedzy o sprężarkach ich produkcji.

Pozdrawiam

HeatPumps

• 2 years później...
  • Odpowiedzi 369
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Niedawno znalazłem informację o trwałości sprężarki , która jest montowana w pompach inwertorowych SmartHeat

Link do dokumentacji : http://www.hawco.co.uk/en/media/bluelogic/legacyproducts_uploadfiles/i/n/individual.pdf

"ON/OFF frequency Less than 170,000 cycles

-The ON/OFF cycle shall be a maximum of 10 times/hour.

-OFF time shall be the time until the high side and low side pressure reach to balance pressure (more than 3 minutes)"

co do sprężarek, to polecam zwracać uwagę przy wyborze pompy ciepła na te, które mają sprężarki Copeland - to jest jeden z liderów na rynku sprężarek. sprężarka została tak skonstruowana, aby pobór prądu był jak najmniejszy, przy jednoczesnej niskiej wrażliwości na uszkodzenia mechaniczne.

Jasne, ale nie zawsze jest możliwość wyboru i swego czasu toczyła się dyskusja na temat trwałości sprężarek ... nie tylko Copeland

Więc jeśli u mnie jest wężownicą o powierzchni 4.2m2 to jaka w PC powinna być ustawiona max. temperatura?

Temperatura maxymalna zależy od mocy pompy i mocy wężownicy .A moc wężownicy zależy od różnicy temperatur pomiędzy zadaną temperaturą cwu ,a temperaturą PC.Moc wężownicy zależy tez od wydajności pompki cyrkulacyjnej .

Znaczenie ma nawet pojemność układu ( czy jest jakiś bufor czy nie).

Tego sie nie obliczy . Ale bardzo prosto ją znaleźć empirycznie.

Wystarczy co dzień obniżać o 1 * i obserwować czy podczas grzania cwu pojawi się taktowanie. Jak się pojawi to podnieść temperaturę i zapomnięc .

Ale jak podniesiesz temp cwu to musisz podnieść tmax PC

Więc jeśli u mnie jest wężownicą o powierzchni 4.2m2 to jaka w PC powinna być ustawiona max. temperatura?

Tutaj temperatura max (którą ustawia się w sterowniku) jest maksymalną dozwoloną temperaturą na wyjściu z pompy ciepła.

Nie nastawiamy tym temperatury która "ma być" tylko blokujemy możliwość grzania wyżej żeby nie nastąpiło wyłączenie przez

presostat.

Nie radziłbym obniżać tej temperatury poniżej 60*C gdyż wtedy może nastąpić taktowanie przy zasobniku z wężownicą.

Tutaj temperatura max (którą ustawia się w sterowniku) jest maksymalną dozwoloną temperaturą na wyjściu z pompy ciepła.

Nie nastawiamy tym temperatury która "ma być" tylko blokujemy możliwość grzania wyżej żeby nie nastąpiło wyłączenie przez

presostat.

Nie radziłbym obniżać tej temperatury poniżej 60*C gdyż wtedy może nastąpić taktowanie przy zasobniku z wężownicą.

Dziekuję bardzo za wyjaśnienie.

Panowie Instalatorzy ,

ponawiam pytanie ws żywotności sprężarek panasa R2 wzgl copelanda ( może optymalne parametry pracy , zalecenia, kiedy ktoś wymianiał, itp...)

Pzdr

PS

Jeśli nikt się nie odzywa , to można wysnuć wniosek -że sprzęt jest bezawaryjny ( sprzedaż Panasów jest podobno ok- więc wykluczam małą ilość na rynku)

• 2 years później...
Nie wiem jak to liczysz, ale pompqa ciepla w ciagu roku pracuje okolo 1800h (dobrana na styk). 20 lat pracy takiej pompy to jedynie 36 000h pracy sprezarki.

różnie z tym doborem i pracą bywa...moja pracuje około 2600-2700h

Ja właśnie sprawdziłem swoją sprężarkę

Copeland Scroll model ZH - podczas testów przepracowały bezawaryjnie ponad 100.000h w tym 50.000razy Start Stop--> średnio daje to ok. 30lat pracy po 8godz. dziennie.