HeatPumps 10.09.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2014 Dziękuję za wykonaną "tytaniczną" pracę. Rzeczywiście producent wprowadził zabezpieczenia, ale jak za tym nie pójdą odpowiednie działania ze strony sterowania, to takie zabezpieczenie też szybko wyzionie ducha. Przeciętny użytkownik zorientuje się, że coś nie tak jak już całkiem stanie. Dokładnie tak! Zastosowane zabezpieczenia, zgodne ze sztuką i wymaganiami Copeland (co było w tekście który wkleiłem), zostały opisane już wcześniej w tym wątku. Na prawdę polecam dokumentacje Copeland - nie ma lepszego źródła wiedzy o sprężarkach ich produkcji. Pozdrawiam HeatPumps Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.11.2016 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Niedawno znalazłem informację o trwałości sprężarki , która jest montowana w pompach inwertorowych SmartHeat Link do dokumentacji : http://www.hawco.co.uk/en/media/bluelogic/legacyproducts_uploadfiles/i/n/individual.pdf "ON/OFF frequency Less than 170,000 cycles -The ON/OFF cycle shall be a maximum of 10 times/hour. -OFF time shall be the time until the high side and low side pressure reach to balance pressure (more than 3 minutes)" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.11.2016 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Koledzy spece ,to jak się ma coppelland do rotacyjnych sprężarek Panasonica ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 30.11.2016 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 co do sprężarek, to polecam zwracać uwagę przy wyborze pompy ciepła na te, które mają sprężarki Copeland - to jest jeden z liderów na rynku sprężarek. sprężarka została tak skonstruowana, aby pobór prądu był jak najmniejszy, przy jednoczesnej niskiej wrażliwości na uszkodzenia mechaniczne. Jasne, ale nie zawsze jest możliwość wyboru i swego czasu toczyła się dyskusja na temat trwałości sprężarek ... nie tylko Copeland Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 30.11.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2016 Może są nowsze doświadczenia "sprężarkowe" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 01.12.2016 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 A jakie powinno być idealne ciśnienie DZ, GZ oraz max temperatura na wyjściu PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.12.2016 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 U mnie jest 1.5 bar-a i 60oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.12.2016 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 ja mam 1.5 bar-a i 53C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.12.2016 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 A jakie powinno być idealne ciśnienie DZ, GZ oraz max temperatura na wyjściu PC? Cisnienie DZ powyżej zera a temperatura maxymalna jak najmniejsza wystarczająca.I zależy np. od powieerzchni wężownicy zbiornika CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.12.2016 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Cisnienie DZ powyżej zera a temperatura maxymalna jak najmniejsza wystarczająca.I zależy np. od powieerzchni wężownicy zbiornika CWU Więc jeśli u mnie jest wężownicą o powierzchni 4.2m2 to jaka w PC powinna być ustawiona max. temperatura? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 01.12.2016 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Więc jeśli u mnie jest wężownicą o powierzchni 4.2m2 to jaka w PC powinna być ustawiona max. temperatura? Temperatura maxymalna zależy od mocy pompy i mocy wężownicy .A moc wężownicy zależy od różnicy temperatur pomiędzy zadaną temperaturą cwu ,a temperaturą PC.Moc wężownicy zależy tez od wydajności pompki cyrkulacyjnej . Znaczenie ma nawet pojemność układu ( czy jest jakiś bufor czy nie). Tego sie nie obliczy . Ale bardzo prosto ją znaleźć empirycznie. Wystarczy co dzień obniżać o 1 * i obserwować czy podczas grzania cwu pojawi się taktowanie. Jak się pojawi to podnieść temperaturę i zapomnięc . Ale jak podniesiesz temp cwu to musisz podnieść tmax PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.12.2016 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Więc jeśli u mnie jest wężownicą o powierzchni 4.2m2 to jaka w PC powinna być ustawiona max. temperatura? Tutaj temperatura max (którą ustawia się w sterowniku) jest maksymalną dozwoloną temperaturą na wyjściu z pompy ciepła. Nie nastawiamy tym temperatury która "ma być" tylko blokujemy możliwość grzania wyżej żeby nie nastąpiło wyłączenie przez presostat. Nie radziłbym obniżać tej temperatury poniżej 60*C gdyż wtedy może nastąpić taktowanie przy zasobniku z wężownicą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waz_2000 01.12.2016 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Ja mam Tmax 53, i nie ma taktowania, wodę nagrzewa na raz 20 min lub 20 min postoi 5 min (przy pracującej pompce CWU) i jeszcze 5 min. Więc to chyba nie nazywa się taktowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 01.12.2016 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Tutaj temperatura max (którą ustawia się w sterowniku) jest maksymalną dozwoloną temperaturą na wyjściu z pompy ciepła. Nie nastawiamy tym temperatury która "ma być" tylko blokujemy możliwość grzania wyżej żeby nie nastąpiło wyłączenie przez presostat. Nie radziłbym obniżać tej temperatury poniżej 60*C gdyż wtedy może nastąpić taktowanie przy zasobniku z wężownicą. Dziekuję bardzo za wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Panowie Instalatorzy ,ponawiam pytanie ws żywotności sprężarek panasa R2 wzgl copelanda ( może optymalne parametry pracy , zalecenia, kiedy ktoś wymianiał, itp...) Pzdr PSJeśli nikt się nie odzywa , to można wysnuć wniosek -że sprzęt jest bezawaryjny ( sprzedaż Panasów jest podobno ok- więc wykluczam małą ilość na rynku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jgrolik 01.12.2016 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Sprawdź oznaczenie sprężarki i poszukaj jej specyfikacji. Ja tak znalazłem informacje o swojej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 01.12.2016 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 Nie radziłbym obniżać tej temperatury poniżej 60*C gdyż wtedy może nastąpić taktowanie przy zasobniku z wężownicą. no ale to chyba zależy też od tego, do jakiej temperatury grzeje się CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.12.2016 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 no ale to chyba zależy też od tego, do jakiej temperatury grzeje się CWU Jasne, jak grzejesz do niższej to przecież problem taktowania znika. Tomaszs131 ma HCT 10kW i to była konkretnie do niego sugestia a nie ogólna, różne pompy różnie "tolerują" wysokie temperatury skraplania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 01.12.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2016 ISprawdź oznaczenie sprężarki i poszukaj jej specyfikacji. Ja tak znalazłem informacje o swojej. Ok- tylko ja pytam o praktyczne problemy ( ewentualne) i zalecenia z doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 04.01.2019 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2019 Nie wiem jak to liczysz, ale pompqa ciepla w ciagu roku pracuje okolo 1800h (dobrana na styk). 20 lat pracy takiej pompy to jedynie 36 000h pracy sprezarki. różnie z tym doborem i pracą bywa...moja pracuje około 2600-2700h Ja właśnie sprawdziłem swoją sprężarkę Copeland Scroll model ZH - podczas testów przepracowały bezawaryjnie ponad 100.000h w tym 50.000razy Start Stop--> średnio daje to ok. 30lat pracy po 8godz. dziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts