Gość Arturo72 11.01.2019 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Ja poproszę coś o trwałości sprężarek, ktoś może podrzucić MTBF dla spręzarek tylu scroll ? Min.6 lat,co roku będzie aktualizacja Ale mogę być niezbyt obiektywny bo u mnie średni czas pracy sprężarki w sezonie to ok.6h na dobę a inni dymaja 24h na dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 11.01.2019 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Hej Asy,nie wiem czy zdążyliście zauważyć ,że dłuższy czas nic nowego nie pojawiło się w dyskusji ( lub padły powtórzenia) dot trwałości sprężarek.Mam więc taki pomysł- czy ktoś szukał wyników testów zmęczeniowych naszych sprężarek ?Nie chce mi się wierzyć , aby renomowani producenci ich nie przeprowadzali-więc jeśli gdzieś się do tego dokopiemy , to będzie to jakiś konkret w dyskusji...Trzeba tylko dobrze poszperać ( raczej za granicą).Spokojności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.01.2019 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2019 Hej Asy, nie wiem czy zdążyliście zauważyć ,że dłuższy czas nic nowego nie pojawiło się w dyskusji ( lub padły powtórzenia) dot trwałości sprężarek. Mam więc taki pomysł- czy ktoś szukał wyników testów zmęczeniowych naszych sprężarek ? Nie chce mi się wierzyć , aby renomowani producenci ich nie przeprowadzali-więc jeśli gdzieś się do tego dokopiemy , to będzie to jakiś konkret w dyskusji... Trzeba tylko dobrze poszperać ( raczej za granicą). Spokojności. bobrow,nie dokopiecie się bo temat jest dziwny,oderwany od świata i jakże polski z tej "lepszej" strony Czy ktoś może mi podać lub zna trwałość w km opon Nokian WR D4 ? Jedno i drugie pytanie jest po prostu śmieszne. Ale bawimy się dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Hej Asy, nie wiem czy zdążyliście zauważyć ,że dłuższy czas nic nowego nie pojawiło się w dyskusji ( lub padły powtórzenia) dot trwałości sprężarek. Mam więc taki pomysł- czy ktoś szukał wyników testów zmęczeniowych naszych sprężarek ? Nie chce mi się wierzyć , aby renomowani producenci ich nie przeprowadzali-więc jeśli gdzieś się do tego dokopiemy , to będzie to jakiś konkret w dyskusji... Trzeba tylko dobrze poszperać ( raczej za granicą). Spokojności. Bobrow, ty masz na pokładzie sprzęt z klasą. W opracowaniach o sprężarkach znalazłem ( cyt powyżej) że najdroższe i najnowsze technolgicznie to DC Scroll. Rozumiem, że ta cena sprężarki Panasa, o której pisałeś ponad 4k pln, świadczy o tym, że to DC Scroll inwerter? Ja mam w szajsungu Twin Rotary za 1k pln. No ale mój sprzęt no niższa liga. Tak z ciekawości pytam. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Bobrow, ty masz na pokładzie sprzęt z klasą. W opracowaniach o sprężarkach znalazłem ( cyt powyżej) że najdroższe i najnowsze technolgicznie to DC Scroll. Rozumiem, że ta cena sprężarki Panasa, o której pisałeś ponad 4k pln, świadczy o tym, że to DC Scroll inwerter? Ja mam w szajsungu Twin Rotary za 1k pln. No ale mój sprzęt no niższa liga. Tak z ciekawości pytam. Dzięki. Kurza melodia- mam rotacyjną DC Twin Rotary , ale w cenie prawie scrolla... Taka polityka... Kiedy szukałem PC , to podawali mi cenę ok 2 000 pln. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) No , znalazłem co nie co o wynikach testu spężarki Panasa po 10 000hhttps://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/heating-and-cooling/reliability/ Raczej mało konkretych danych...Szperam po sieci- wszędzie tylko piszą o szacunkowym czasie życia sprężarek od 15 do 30 lat,nie mogę znaleźć testu ciągłej pracy np 50 000h Edytowane 12 Stycznia 2019 przez bobrow Uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 I takie info z UKhttp://www.acr-news.com/compressors-dont-blame-the-compressor--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 No , znalazłem co nie co o wynikach testu spężarki Panasa po 10 000h https://www.aircon.panasonic.eu/PL_pl/heating-and-cooling/reliability/ Raczej mało konkretych danych... Szperam po sieci- wszędzie tylko piszą o szacunkowym czasie życia sprężarek od 15 do 30 lat, nie mogę znaleźć testu ciągłej pracy np 50 000h Ok. Dzięki za info powyżej o tym co jest w Panasie. Jestem ciekaw, dlaczego dla tych samych sprężarek np.DC Twin Rotary, są różnice w COP dla różnych firm. Pewnie chodzi o rodzaj zaworu rozprężnego (przegrzanie gazu superheat), to on mocno wpływa na efektywność PC i jej COP. Co do testów to... Jeśli znajdziesz takie testy, to i tak w warunkach niemalże laboratoryjnych. Takie testy raczej tak się wykonuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 (edytowane) I tohttp://www.purchasing.com/construction-equipment/air-compressors/purchasing-guide/https://www.utcccs-cdn.com/hvac/docs/1001/Public/02/811-20065.pdf Edytowane 12 Stycznia 2019 przez bobrow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2019 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 I takie info z UK http://www.acr-news.com/compressors-dont-blame-the-compressor--- To jest cenna uwaga: There is always pressure to keep refrigeration systems running... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Nie chce już mi się więcej kopać- sprężarki są już od wielu lat dopracowane i pracują w wielu branżach non-stop.Nigdzie nie znalazłem informacji o jakimś przed wczesnym uszkodzeniu sprężarek ( w czymkolwiek).Pożyjemy - zobaczymy.Na razie to są takie „strachy na Lachy” bez żadnego podparcia w jakichkolwiek danych.Miłego „nakręcania się”Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 12.01.2019 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 To jest cenna uwaga: There is always pressure to keep refrigeration systems running... No to moja sprężarka ON/OFF w lodówce ma przechlapane , działa już 20 lat i nie chce sie zepsuć ... . (puk puk - odpukać w niemalowane ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2019 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 No to moja sprężarka ON/OFF w lodówce ma przechlapane , działa już 20 lat i nie chce sie zepsuć ... . (puk puk - odpukać w niemalowane ) W lodówce masz taką o jakiej rozmawiamy? Lat 20 temu, nie było Twin Rotary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 12.01.2019 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Nie chce już mi się więcej kopać- sprężarki są już od wielu lat dopracowane i pracują w wielu branżach non-stop. Z materiałów które podałeś : "minimum expected life of around 50,000 hours - that's just under six years running 24 hours a day" jakoś nie wydaje mi sie dużo ..... jesli skrocimy to działanie do 8h dziennie to teoretycznie powinno wydłużyć czas życia do ~18 lat .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 12.01.2019 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 W lodówce masz taką o jakiej rozmawiamy? Lat 20 temu, nie było Twin Rotary... No właśnie nie , zakładam ze to zwykła tłokowa i jakoś działa ... no chyba ze pogorszyli jakość w tych nowych rozwiązaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2019 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Nie chce już mi się więcej kopać- sprężarki są już od wielu lat dopracowane i pracują w wielu branżach non-stop. Nigdzie nie znalazłem informacji o jakimś przed wczesnym uszkodzeniu sprężarek ( w czymkolwiek). Pożyjemy - zobaczymy. Na razie to są takie „strachy na Lachy” bez żadnego podparcia w jakichkolwiek danych. Miłego „nakręcania się” Pzdr Bobrow...jesteś inteligentny facet, dobrze wiesz, jaka jest mentalność Made in Poland. Wynika to z zasobności portfela. Nie mniej jednak, większość zwraca uwagę co kupuje, jak wygląda serwis, jakie są koszty części zamiennych itd. Zawsze chodzi o kasę. Nawet, jak sprężarka przeżyje resztę części w agregacie to jej awaria nie musi, ale może się zdarzyć. A wtedy, ważne jest tylko, ile będzie kosztowała sama część i jej wymiana. Nic więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 12.01.2019 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 No to moja sprężarka ON/OFF w lodówce ma przechlapane , działa już 20 lat i nie chce sie zepsuć ... . (puk puk - odpukać w niemalowane ) Mam w garażu zamrażarkę polar i chodzi już dobre 30lat 365dni w roku i dalej działa a jak się zrobi ciepłej to prawie 24h/na dobę bo uszczelki nie szczelne i nie ma jak wymienić bo mocowania że starości popękały i strach ruszyć. Co roku mówię że ja wywalę i trzeba kupić oszczędniejsza ale jakoś się nad nią lituje i co roku owocami ja załaduje i tak sobie pracuje i popsuć się skubana nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 12.01.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Bobrow...jesteś inteligentny facet, dobrze wiesz, jaka jest mentalność Made in Poland. Wynika to z zasobności portfela. Nie mniej jednak, większość zwraca uwagę co kupuje, jak wygląda serwis, jakie są koszty części zamiennych itd. Zawsze chodzi o kasę. Nawet, jak sprężarka przeżyje resztę części w agregacie to jej awaria nie musi, ale może się zdarzyć. A wtedy, ważne jest tylko, ile będzie kosztowała sama część i jej wymiana. Nic więcej. Tak jak pisałem - każdy ma swoje kryteria .Ważne , żeby świadomie wybrać. Pzdr PS Fiat ma chyba najniższe ceny części zamiennych- nie sądzę ,że jeździsz Fiacikiem... No i właśnie przy PC są podobne dylematy w zakresie wyniku ilorazu : cena/jakość... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2019 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 Z materiałów które podałeś : "minimum expected life of around 50,000 hours - that's just under six years running 24 hours a day" jakoś nie wydaje mi sie dużo ..... jesli skrocimy to działanie do 8h dziennie to teoretycznie powinno wydłużyć czas życia do ~18 lat .... Znasz angielski, czy używasz translatora? takie założenie jest dla pracy 24h... non stop. Mylne jest założenie, że przy tak zmiennych warunkach zewnętrznych i procesów wewnętrznych zachodzących w samej sprężarce, ilość godzin pracy wydłuży się podczas pracy z przerwami. Poczytaj o pracy sprężarki i zasadach jej działania. Nieco z innej beczki. Producent sprężarki w mojej oczyszczalni Hybry..a 2000, nie zaleca pracy z przerwami, większymi niż 15min postoju. definitywnie, wyklucza pracę z przerwami. W poprzednich latach w tym produkcie, sprężarka pracowała 15/15 start/stop z możliwością zmiany przez użytkownika. Jak mnie powiadomiono, ze względu na ilość awarii (przed czasem 2 lat), zlikwidowano całkowicie możliwość regulacji czasu jej pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 12.01.2019 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2019 PS Fiat ma chyba najniższe ceny części zamiennych- nie sądzę ,że jeździsz Fiacikiem... No i właśnie przy PC są podobne dylematy w zakresie wyniku ilorazu : cena/jakość... Ważne jest to, jaki procent kosztów całego urządzenia trzeba ponieść aby wymienić jedna część w urządzeniu. Dlatego stać mnie tylko na taki marny sprzęt. Pozdrawiam.narka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts