Rodmano 20.05.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Witam, Mam do Was pytanie,chce zamówić okna dębowe do siebie do domu,a jako,że znam ich plusy i minusy to wymyśliłem sobie,że je "docieple".Dostawca okien ma taki system okien pasywnych,że dokłada wkładkę z purenitu,ale w standardzie robi to tylko do profila z drewna sosnowego.Na moją prośbę wykonają to również do dębu,tylko pytanie do Was czy jest sens ????Profil jaki zamierzam kupić to 92 mm z pakietem 3 szybowym. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 20.05.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2014 Nie pytaj nas czy jest sens. Zapytaj swojego Producenta. Na oko (bo ja badań ani tym bardziej obliczeń Twojego dostawcy nie znam), to okna dębowe będą ok 0,3W zimniejsze niż sosna. Będą za to zdecydowanie bardziej "och" (ja zawsze wzdycham do dębu). Dlatego wkładają to do sosny, by jeszcze "podrasować" wynik. Pytanie o ile ta wkladka go poprawi w przypadku dębu? Czy to będzie warte zachodu? Ich o to pytaj a jeśli uzyskasz odpowiedź, to ją podaj - wyrazimy swoje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.05.2014 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam No i pytanie podstawowe - czy TOBIE te 0,3 czy 0,4 jest aby konieczne ? nic nie wiemy o Twoich wymaganiach, Twoim domu, sposobie ogrzewania, wentylacji, grubości ocieplenia itd itp a bez tych odpowiedzi każda opinia będzie mało rzetelna. przykład: klient pytał o okna"mają być "bardzo ciepłe" i koniecznie z 3 szybami, 3 uszczelkami itd" - co się okazało .... mają być do bloku, na wymianę, spółdzielnia wymaga zastosowania nawiewników - wszystko w temacie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 22.05.2014 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Nie pytaj nas czy jest sens. Zapytaj swojego Producenta. Na oko (bo ja badań ani tym bardziej obliczeń Twojego dostawcy nie znam), to okna dębowe będą ok 0,3W zimniejsze niż sosna. Będą za to zdecydowanie bardziej "och" (ja zawsze wzdycham do dębu). Dlatego wkładają to do sosny, by jeszcze "podrasować" wynik. Pytanie o ile ta wkladka go poprawi w przypadku dębu? Czy to będzie warte zachodu? Ich o to pytaj a jeśli uzyskasz odpowiedź, to ją podaj - wyrazimy swoje zdanie. No właśnie,sęk w tym,że pytałem,ale nic się nie dowiedziałem,ponieważ badania,które mają zrobione dotyczą tylko okien sosnowych z wkładką purenit. Badań robić na pewno nie będą,bo dąb nie jest drewnem dedykowanym do domów energooszczędnych czy pasywnych. Zależy mi bardziej na szcunkowym określeniu ile taka wkłada może poprawić przenikalność dębu,porównam z kosztami jakie muszę ponieść dokładając dodatkowo wkładkę i sobie podejmę decyzję czy to mi się kalkuluje, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 28.05.2014 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 No właśnie,sęk w tym,że pytałem,ale nic się nie dowiedziałem,ponieważ badania,które mają zrobione dotyczą tylko okien sosnowych z wkładką purenit. Badań robić na pewno nie będą,bo dąb nie jest drewnem dedykowanym do domów energooszczędnych czy pasywnych. Zależy mi bardziej na szcunkowym określeniu ile taka wkłada może poprawić przenikalność dębu,porównam z kosztami jakie muszę ponieść dokładając dodatkowo wkładkę i sobie podejmę decyzję czy to mi się kalkuluje, Normalna dla okna dębowego przenikalnośc cieplna podawana przez mojego dostawcę jest na poziomie 1,1-1.2. Ile taka wkładka purenit może wnieść do sprawy i poprawić parametry okna dębowego bo tania nie jest.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.05.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 No właśnie? Na to pytanie powinien odpowiedzieć ci dostawca. Bo jak widzę to potrafi kusić Cię "nowościami" ale racjonalnych argumentów za nimi nie ma. Jeśli chce na tym zarobić, to chyba powinien zadbać o ten aspekt? No chyba że chodzi wylączie o zarobek. Nie ma takiego rozwiązania na szerszym rynku. Żadna z firm nie spopularyzowała w Polsce takiej wkładki a jak już, to raczej jest to w gronie ciekawostek niż realnej produkcji. Chyba że Ty lubisz być królikiem doświadczalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 28.05.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Kantówka z purenitem to prawdziwa pasywka + szyba 0,5 oczywiście. Jaką głębokość kantówki serwuje sprzedawca - 92 mm czy 101 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 28.05.2014 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Kantówka z purenitem to prawdziwa pasywka + szyba 0,5 oczywiście. Jaką głębokość kantówki serwuje sprzedawca - 92 mm czy 101 mm ? Witam, Sprzedawca w normalnej ofercie ma ramy sosnowe o grubości 90 i 110 w wkładką purenit. Na moje zlecenie zrobiliby ramę z drewna dębowego z wkładką purenit. Tylko nie wiem czy jest sens.... Badania mają tylko na sosnę,bo takie okna są stosowane do domów pasywnych. Pakiet 3 szybowy oczywiście z współczynnikiem 0,5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 29.05.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Sosna czy dąb, meranti czy modrzew akurat dla U ramy nie ma znaczenia - różnice akademickie wynikające z gęstości.Natomiast w purenicie jest cała tajemnica - wielkość jako wkładu.To bardzo dobre rozwiązanie przynoszące wysokie oszczędności energetyczne.Jak się nazywa ten producent stolarki drewnianej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 29.05.2014 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Sosna czy dąb, meranti czy modrzew akurat dla U ramy nie ma znaczenia Mylisz się. Nie po raz pierwszy zresztą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 29.05.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Sosna czy dąb, meranti czy modrzew akurat dla U ramy nie ma znaczenia - różnice akademickie wynikające z gęstości. Natomiast w purenicie jest cała tajemnica - wielkość jako wkładu. To bardzo dobre rozwiązanie przynoszące wysokie oszczędności energetyczne. Jak się nazywa ten producent stolarki drewnianej ? Bracia Bertrand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts