kaloryferek 21.05.2014 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Analizuję ulotki o kotłach. No i każdy kocioł ma inne wymagania jeśli chodzi o ciąg kominowy i średnicę wylotu spalin. Oczywiście mogę zlecić wykonanie komina spełniającego warunki wymagane przez producenta wybranego przeze mnie kotła (156 mm i 16 Pa), ale co jeśli za kilkanaście lat zechcę wymienić kocioł? Mogę wybudować komin o większej średnicy wylotu i z większym ciągiem? Nie będzie to miało jakiegoś niekorzystnego wpływu na kocioł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 21.05.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 za duży ciąg da sie łatwo ograniczyć z małym ciągiem mogą być problemy. Ciągu kominiowego na etapie budowy dokładnie nie określisz a już żeby uzyskać dokładnie 16 Pa to naprawdę trudne do wykonania na naturalnym ciągu. Jesli ciąg bedzie za duży to bedzie wieksze zużycie opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.05.2014 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 są gotowe arkusze doboru komina, wystarczy poszukać w necie. Co chcesz do tego komina podłączyć?Olej, gaz, pellet czy groszek?Jaki ten dom duży i ze względu na jego ocieplenie o jakiej mocy kotła myślisz? W skrócie, do peleciaka to by starczył 110-120mm dla zestawu do 20kWDo ekogroszka 150-160mm i więcej nie trzeba tak do ok.17-18kW Oczywiście jeszcze kwestia wysokości tego komina, ale jak mówiłem na wstępie są do tego kalkulatory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts