Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zabezpieczenie studni glebinowej przed wodami gruntowymi

replo

Recommended Posts

Witam,

Niedlugo planuje wywiercic studnie glebionowa. Podobno w mojej okolicy trzeba wiercic do 30 metrow.

Poziom wod gruntowych jest niestety bardzo wysoko (do 30 cm ppg po roztopach). Czy ktos mi moze powiedziec jak nalezy uszczelnic studnie tak aby do wod glebinowych nie wlewaly sie wody powierzchniowe?

Pozdrawiam,

Andrzej

Witam,

Niedlugo planuje wywiercic studnie glebionowa. Podobno w mojej okolicy trzeba wiercic do 30 metrow.

Poziom wod gruntowych jest niestety bardzo wysoko (do 30 cm ppg po roztopach). Czy ktos mi moze powiedziec jak nalezy uszczelnic studnie tak aby do wod glebinowych nie wlewaly sie wody powierzchniowe?

Pozdrawiam,

Andrzej

Zakupic glowice studni glebinowej. To zamknie sama rure studzienna. Koszt pewnie ze 200PLN

Jesli zas chcesz zeby sama obudowa byla szczelna (naprawde szczelna) to polietylenowa studzienka wodomierzowa z dnem, ze szczelnytmi przejsciami z gumowych uszczelek dla rur. Zarowno niebieskiej idacej do domu jak i studziennej. Tu koszt 1500-3000 zaleznie od firmy, wielkosci itp.

Obudowy z kregow nie da sie w 100% uszczalnic.

marcin

Witam,

Dzieki Jastrzab - chodzilo mi o ta glowice.

Uszczelnianie obudowy wydaje mi sie ze nie ma wiekszego sensu. Po pierwsze drogie a po drugie nie daje 100% gwarancji.

1) W jaki sposob sie montuje taka glowice?

2) Czy potrzeba jakichs specjalnych narzedzi?

3) Czy jak raz sie zamontuje ta glowice to nie da sie juz jej zdjac?

Planuje uzywac podczas budowy jakiejs taniej ruskiej pompy a dopiero przed ostatecznym odbiorem podlaczyc finalnie pompe glebinowa.

Czy macie jakies glowice godne polecenia?

Witam,

Dzieki Jastrzab - chodzilo mi o ta glowice.

Uszczelnianie obudowy wydaje mi sie ze nie ma wiekszego sensu. Po pierwsze drogie a po drugie nie daje 100% gwarancji.

1) W jaki sposob sie montuje taka glowice?

2) Czy potrzeba jakichs specjalnych narzedzi?

3) Czy jak raz sie zamontuje ta glowice to nie da sie juz jej zdjac?

Planuje uzywac podczas budowy jakiejs taniej ruskiej pompy a dopiero przed ostatecznym odbiorem podlaczyc finalnie pompe glebinowa.

Czy macie jakies glowice godne polecenia?

Mam taka studnie wodomierzowa, bo tez miewam bardzo wysoko wode gruntowa.

Dobrze zamontowana jest szczelna. W zasadzie jest w niej sucho.

Ze drogo to fakt. Ale mozna tam umiescic inne rzeczy. Np hydrofor. U mnie siedza zawory do nawodnienia trawnika.

Mialem tez glowice. Jest w zasadzie 1 model na rynku w jakichs rozsadnych cenach. Moja sztuka miala uwalony gwint do dlawika na kabel zasilajacy pompy. WIec szczelna nigdy nie byla niestety. Ale zakladam ze to uszkodzona sztuka byla po prostu.

Do montazu glowicy nie trzeba zadnych narzedzi. Glowica ma gubowa uszczelke od spodu. Skrecajac ze soba 2 czesci glowicy powodujesz zaciskanie tej gumy na rurze oslonwej studni i przez to uszczelnienie.

Glowice mozna oczywiscie zdjac, na ile pozwola na to sruby sciskajace 2 czescie obudowy. Po zalaniu woda raczej zardzewieja.

marcin

Dzieki Jastrzab,

Twoja odpowiedz jest bardzo wyczerpujaca :)

Prosze bardzo.

Gdybys sie zdecydowal na studnie, to szukaj takiej ktora ma zebrowane wzmocnienia wystajce na zewnatrz a nie jest gladka.

Wzmacnia to studzienke na sciskanie po obwodzie i przeciwdziala to wypchnieciu przy wysokim poziomie wody gruntowej.

Ja swoja obsypalem piaskiem (zagescilem mechanicznie). Do piachu dorzucilem pare workow cementu.

I odpukac nic sie nie dziaje.

marcin

Jastrzab,

Twoj ostatni post dotyczy juz finalnego obudowania studni (rury fi 125).

Pozdrawiam

Andrzej

Chodzilo mi o szczelna obudowe studni, zrobioną ze studzienki podomierzowej.

Jesli obudowe bedziesz robil tylko z jakichs kregow betonowych z glowica studzienna to ten post mozesz zignorowac.

marcin