Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bursztyn pow. użyt. 126m - pomoc przy wyborze ogrzewania domu i wody

tbrychcy

Recommended Posts

pisałeś, że sąsiad ma 18kW na pellet w domu podobnym, tyle,że bez garażu....

zatem super hiper energooszczędne budownictwo to nie jest, skoro nie narzeka.

Moją sugestię odnośnie mocy znasz, brud... to zależy od człowieka

Podaj na priva maila, to Ci wyślę jak w tamtym małym domku wyglądało przy kopciuszku a jak jest po zmianie na podajnik

tak ma kaszpir, wklejał to na innym wątku, można zatem czysto jak się chce

[ATTACH=CONFIG]261662[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261663[/ATTACH]

Z tych zdjęć to trudno dostrzec brud. Zresztą to bardzo subiektywne odczucie. ale bardzo dziękuję!

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Twojego domu to taki z mocą lekko poniżej 10kW i tak jest za duży, wybór ograniczony.

Ten 18kw ma modulacje od wartości, która u Ciebie będzie raczej max.....

przy pellet szukaj czegoś max.10kW, poszukaj m.in opinii o mini-bio 10kW...

Oj jarecki Red Compact 18 to takie trochę dziwne bydle jak na nasze warunki modulacja od 3 kW do 17,1 i to przy bardzo wysokiej sprawności przy pracy z mocą minimalną. Automatyczne rozpalanie wgaszanie w zależności od zapotrzebowania na ciepło itd długo trzeba by rozpisywać. I z tego co się orientuje to nie ma kotłow na pelet z niższą modulacją. W wiekości występuje od 5 kW w góre. Kociołek ten też w odóżnieniu kotłow na eko-groszek i innych naszych konstrukcji na pelet ma bardzo małą pojemność wodną ok 25 litrów. Acha sprawność kotła przy mocy minimalnej 88,5.

Gość Arturo72
Automatyczne rozpalanie wgaszanie w zależności od zapotrzebowania na ciepło .

I to jest największa zaleta pelletu.

Będąc młodym i głupim jeszcze na długo przed budową i nauką budowy brałem pod uwagę właśnie pellet mimo iż mieszkam przy 5 kopalniach.

Ty koledze zaproponuj coś max.10kW, bo 18kW to lekko licząc 4 x za dużo

Zapalarka jest na prąd i nie ma mocy 40W tylko znacznie więcej...., już kilku liczyło, co się bardziej opłaca...

Sam tez miałem u siebie palnik pelletowy, ale nie będziemy się o tym rozpisywać.

Jarecki nie znasz tego kotła jak chcesz to zrobię Ci z tej 18 kocioł 3 kW pasuje ??? Wybierasz stopień mocy z jaką ma paracować lub masz to w d............ i pozwalasz mu samemu dobierać moc ok ??? Jak bedzie potrzebował to bedzie 18 ( np jak bedzie grzał wodę ) jak bedzie potrzebował bedzi się kołysał z mocą 3 kW lub jeśli mu ustawisz funkcję podtrzymania to z jeszcze niższą tak tylko aby utrzymać ogień i to nie takie podtrzymanie jak w eko-groszku tylko normalna praca palinka (pracuje wentylator i podawanie paliwa tylko na małych mocach ) lub pracujesz z rozpalaniem i wygaszaniem i tu wykładnią nie jest temparatura kotła tylko temperatura otoczenia lub syganał z termostatu.

Gość Arturo72
Ty koledze zaproponuj coś max.10kW, bo 18kW to lekko licząc 4 x za dużo

Zapalarka jest na prąd i nie ma mocy 40W tylko znacznie więcej...., już kilku liczyło, co się bardziej opłaca..

Jeśli to działa z zapalarką tak jak myślę to wieksza moc kotła nie stanowi problemu.Kocioł po dostarczeniu odpowiedniej ilości energii poprostu wygasi się i zapali ponownie jak będzie taka potrzeba.

Liczy się komfort i obojętnie ile taka zapalarka pobiera energii to właśnie liczy się komfort a nie parę groszy w kieszeni.

Wszystkie są firmy chyba PRORAD.

Salon - 1 sztuka (na moje oko ok. 1,5m długości)

W pokojach po 1 sztuce (dł. około 1m).

W łazience - grzejnik łazienkowy

W korytarzu - 1 sztuka

W garażu - 1 sztuka.

Ich przeznaczeniem jest grzać mieszkanie :-). Z uwagi na oczywistą odpowiedź nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie o przeznaczenie. Wybacz ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie.

Pytałem o przeznaczenie pomieszczeń i ich wielkość w m2, nie grzejników:D ale OK dogadaliśmy się:yes:

Chodziło mi o to aby oszacować koszt wymiany tego na klimakonwektory, które przy współpracy z pompa ciepła zapewniłyby Ci komfort zarówno latem jak i zimą - w cenie klimatyzacja.

Nie wiem ile masz tych pokoi, ale do każdego musiałbyś wstawić pewnie najmniejszy klimakonwektor (ok 1600zł/szt), a do salonu trochę większy (ok 1800zł/szt), korytarz i garaż możesz olać i zastawić kalafiorka, do tego pompa ciepła za około 15tys i masz system na miarę XXI wieku. Oczywiście pellet, czy ekogroszek wyjdzie taniej, no ale komfort nieporównywalny i do tego klimka w cenie, a to lato nasze coraz cieplejsze:) Pozdrawiam

Jeśli to działa z zapalarką tak jak myślę to wieksza moc kotła nie stanowi problemu.Kocioł po dostarczeniu odpowiedniej ilości energii poprostu wygasi się i zapali ponownie jak będzie taka potrzeba.

Liczy się komfort i obojętnie ile taka zapalarka pobiera energii to właśnie liczy się komfort a nie parę groszy w kieszeni.

Co Ty za bzdury opowiadasz, nie pierwszy zresztą raz....

To najlepiej mu teraz wciśnijcie 25kW z zapalarką na to 100m2 i będzie GIT

Sprawdź sobie w karcie danego urządzenia jakiej mocy sa te grzałki ceramiczne (zapalarki), to co może zyskać na deko wyższej sprawności traci na cenie paliwa, jego znacznie mniejszej kaloryczności i kosztach grzałki.

Puławiak, retorta w kotle 17kw tez może (jak jest dobra) spokojnie pracować w trybie ciągłym z wysoką sprawnością >74% powyżej ok. 3,7kW obciążenia

co nie oznacza, że taki kocioł można dobierać na taki budyneczek. Znajdź mu coś lepszego, mniejszego Moim zdaniem bardziej kolega idzie w stronę pellet, ale na litość boską nie uszczęśliwiajcie go kotłem >10kW.

w laboratorium natomiast takie ok.30%mocy idzie uzyskać z niższym tylko o 3-4%wynikiem jak 100%mocy, istotne co wychodzi w warunkach na pracującej instalacji u człowieka x, y, z, to powiedzieć może ciepłomierz. Np. u kolegi Wojtka na 12kW z ardeo obciążenie ok. 4kW sprawności 74-78%w zależności od paliwa, które sprawdzał.

Zobacz, wklejam Tobie z dużego kotła 25kW na 280m2 starego budownictwa wykresy:

a) ostanie 2dni spalanie 1,7kg/24h - i nie mów,że to typowe podtrzymanie, bo wówczas działałoby to na zasadzie pełen gwizdek, przebicie, długi postój, zapaść poniżej zadanej i ponownie pełen gwizdek. Jak widzisz linia C.O. jest niemal ciągła z minimalnymi wahnięciami, to jest właśnie modulacja mocy.

lato.jpg

b) monitoring na tym samym sterze palnika pelletowego sterowanego sterownikiem RK2006 także z modulacją w trybie grzałka, rozpalanie, dobicie do nastawy, dopalanie, czyszczenie palnika, wygaszenie, odpalenie po spadku i od nowa...

monitoring pellet.jpgna zewnątrz kotła.jpgsterownik pellet.jpg

Edytowane przez Jarecki79
literówki

Gość Arturo72
Co Ty za bzdury opowiadasz, nie pierwszy zresztą raz....

To najlepiej mu teraz wciśnijcie 25kW z zapalarką na to 100m2 i będzie GIT

Sprawdź sobie w karcie danego urządzenia jakiej mocy sa te grzałki ceramiczne (zapalarki), to co może zyskać na deko wyższej sprawności traci na cenie paliwa, jego znacznie mniejszej kaloryczności i kosztach grzałki.

Ja mu nic nie wciskam,dla mnie najlepsze rozwiązanie dla tego domu to albo powietrze-powietrze albo to co map zaproponował,czyli powietrze-woda z klimakonwektorami.

Ja tylko piszę,że jeśli miałbym wybierać miedzy syfiastym ekogroszkiem a pelletem wybrałbym pellet.

Co do mocy,ja też mam 9kW gdzie potrzebuję tylko 3,5kW ale różnica jest taka,że jak jest tej mocy za dużo to urządzenie się wyłącza(przy pracy ze sterownikiem pokojowym) i czeka na sygnał kiedy ma się włączyć,nic nie muszę dusić,odstawiać,na siłę zmniejszać moc czy sprawność.Urządzenie tej mocy w największe mrozy pracuje u mnie tylko 6h/dobę na ogrzewanie a resztę dnia śpi.

Nie znam dokładnie jak działa taki kocioł na pellet ale dla mnie logicznym jest,że skoro sam się wygasza i sam się rozpala czyli pracuje podobnie jak u mnie,jak mocy jest za dużo to kocioł się wygasza i czeka na sygnał kiedy ponownie ma się rozpalić.

Przy kotle na ekogroszek nie ma czegoś takiego czyli jak mocy jest za dużo to albo zmniejsza się mu moc kosztem sprawności ponieważ ciągle się w nim pali albo wchodzi w podtrzymanie ale dalej się pali.

W nowych domach z niskim obciążeniem takie podtrzymanie może trwać godzinami lub godzinami kocioł musi pracować z dławioną mocą ale zawsze się w nim spala opał.

W takich domach temperatura bez ogrzewania spada ok.1-1,5st.C na dobę także wszelakie kotły bez możliwości wygaszenia się jak nie potrzeba grzać nie mają co robić.

Edytowane przez Arturo72

Zobacz, wklejam Tobie z dużego kotła 25kW na 280m2 starego budownictwa wykresy:

a) ostanie 2dni spalanie 1,7kg/24h - i nie mów,że to typowe podtrzymanie, bo wówczas działałoby to na zasadzie pełen gwizdek, przebicie, długi postój, zapaść poniżej zadanej i ponownie pełen gwizdek. Jak widzisz linia C.O. jest niemal ciągła z minimalnymi wahnięciami, to jest właśnie modulacja mocy.

[ATTACH=CONFIG]261740[/ATTACH]

b) monitoring na tym samym sterze palnika pelletowego sterowanego sterownikiem RK2006 także z modulacją w trybie grzałka, rozpalanie, dobicie do nastawy, dopalanie, czyszczenie palnika, wygaszenie, odpalenie po spadku i od nowa...

[ATTACH=CONFIG]261741[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261742[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]261743[/ATTACH]

Jarecki rozumiem, że te kotły pracują w trybie grzania CWU?

To dlaczego temp CWU jest 27st na jednym, a 28st na drugim?

To jest ciepła woda? Rozumiem, że 1,7kg na dobę to fajny wynik, ale to jeszcze chyba powinno wodę zagrzać:D

Kaszpir pisze, że grzeje prądem

EDIT: a z tego wynika, że dobrze jest traktować informacje podawane przez sprzedawcę kotłów węglowych z przymrużeniem oka :)

Aleś Ty mądry oh oh

Tak, normalnie poza sezonem grzewczym jest prąd, jak jeszcze lekko grzał, to było to z kotła i tyle mu wychodziło, co Ci może sam powiedzieć.

map78

Wyjaśniam szerzej.

W mojej instalacji są normalnie pracujące 2pompy, a także zawór z siłownikiem. Tym zawsze steruje konkretny sterownik.

Bywa,że on steruje podajnikiem,dmuchawą, pompą za zaworem i ładującą cwu

a bywa,że tylko steruje pompami,bo akurat testuję sobie inny sterownik pod kątem spalania.

Jak pracuje ten, z którego widzisz wykres, to on steruje temp. na kotle, podajnikiem oraz dmuchawą i niczym wiecej.

Prawdziwy, choć zaniżony o ok.7-8st.C jest wówczas odczyt c.o., prawidłowy i prawdziwy odczyt spalin

prawdziwe są też wówczas dane spalania liczone z czasu pracy podajnika, przesyp 4,7grama / 1sek pracy

Teraz mierzyłem straty postojowe z tytułu tylko utrzymania kotła na temp. (fizycznie 47-48st.C), dla mojej starej instalacji 2calowej, gdzie trochę przebija po rurach jest to 1,7kg/24h, są osoby z nową, dobrze wykonaną instalacją, które z wynikiem ok.2kg mieszczą się w przygotowaniu CWU. U mnie tylko kocioł stał w gotowości do zagrzania cwu.

Zasobnik był grzany w inny sposób, jakby spadło poniżej danego progu, to by dogrzał kocioł.

Jak monitorowany był palnik pelletowy z rk2006, to prawidłowy był trend zmiany temp. c.o., choć jeszcze bardziej zaniżony ze względu na miejsce montażu czujnika, prawdziwe były temp. spalin. Dane spalania są natomiast nieprawdziwe, bo to jest to, co on starał się załączać jakby w powietrzu, nie on podawał paliwo. W tamtym czasie jeszcze się u mnie normalnie w nocy grzało a za dnia dogrzewało.

Wykres niżej przedstawia trendy, gdy palnik pelletowy idzie w cyklu rozpalanie (tutaj wysokie emisje), prawidłowa praca (optimum spalania) oraz dopalanie,wygaszanie i czyszczenie palnika (tutaj sprawność leci na łeb i szyję, mamy do czynienia z gigantycznym nadmiarem powietrza służącym do oczyszczenia otworów palnika pelletowego).

Widać jak wówczas niestabilnie jest na kotle oraz w spalinach. Mi to obojętne, bo za zaworem mieszającym regulowała sie stałą wartość temp. puszczanej na dom.

Z tych cykli trzeba wyciągać średnią a najlepiej na konkretnym obiekcie to zmierzyć. Twierdzę,że jak zapalarka, która rozpala ok.3minuty ogień będzie chodzić więcej jak 7-8razy na dobę, to większy sens jest przełączyć palnik pelletowy na tryb podtrzymania, bo będzie taniej z mniejszymi stratami. Zapalarki mają także swoją żywotność i podlegają wymianie.

W skrócie stary budynek, to peleciaka przestawić w podtrzymanie, jak nowy czy tryb letni, to te 4-5razy na dobę może się odpalać.

Gdzieś tam dotykamy kwestii CWU, jak większy zasobnik, to rady są na kocioł pelletowy 18kw, bo ten z przykładu ma małe wymiary i mały zasyp kosza, więc mniejszy model będzie miał jeszcze bardziej mikry zasyp a gdzieś chodzi jeszcze o wygodę. Mała retorta może być w kotle <10kW a ostatecznie 12kW, patrząc przez pryzmat grzania cwu i tak najmniejszy palnik ma 10-12kW mocy znamionowej, wiec nawet w kotle <10kW mocy może te 3-4piki powyżej znamionowej zrobić. Nie mam pełnego przeglądu palników pelletowych, ten który testowałem wychodzi najmniejszy jako 15kW.

Kaszpir pisze, że grzeje prądem

EDIT: a z tego wynika, że dobrze jest traktować informacje podawane przez sprzedawcę kotłów węglowych z przymrużeniem oka :)

Przez chwilę grzałem CWU kotłem. Miałem wtedy spalanie od 1.8kg na dobę. Z włączonym grzejnikiem w łazience (drabinka z termostatem) miałem od około 1.9 do około 2,3kg da dobę.

Czyli samo CWU poniżej 2kg na dobę.

Tyle że mimo wszystko nie chce grzać wody poza sezonem w kotle , bo sądzę że podobną kwotę będę miał grzejąc prądem w II taryfie.

Szkoda mi komina i kotła.

Ja mu nic nie wciskam,dla mnie najlepsze rozwiązanie dla tego domu to albo powietrze-powietrze albo to co map zaproponował,czyli powietrze-woda z klimakonwektorami.

Ja tylko piszę,że jeśli miałbym wybierać miedzy syfiastym ekogroszkiem a pelletem wybrałbym pellet.

Co do mocy,ja też mam 9kW gdzie potrzebuję tylko 3,5kW ale różnica jest taka,że jak jest tej mocy za dużo to urządzenie się wyłącza(przy pracy ze sterownikiem pokojowym) i czeka na sygnał kiedy ma się włączyć,nic nie muszę dusić,odstawiać,na siłę zmniejszać moc czy sprawność.Urządzenie tej mocy w największe mrozy pracuje u mnie tylko 6h/dobę na ogrzewanie a resztę dnia śpi.

Nie znam dokładnie jak działa taki kocioł na pellet ale dla mnie logicznym jest,że skoro sam się wygasza i sam się rozpala czyli pracuje podobnie jak u mnie,jak mocy jest za dużo to kocioł się wygasza i czeka na sygnał kiedy ponownie ma się rozpalić.

Przy kotle na ekogroszek nie ma czegoś takiego czyli jak mocy jest za dużo to albo zmniejsza się mu moc kosztem sprawności ponieważ ciągle się w nim pali albo wchodzi w podtrzymanie ale dalej się pali.

W nowych domach z niskim obciążeniem takie podtrzymanie może trwać godzinami lub godzinami kocioł musi pracować z dławioną mocą ale zawsze się w nim spala opał.

W takich domach temperatura bez ogrzewania spada ok.1-1,5st.C na dobę także wszelakie kotły bez możliwości wygaszenia się jak nie potrzeba grzać nie mają co robić.

Dokładnie tak jest. U jednego z moich klientów budynek parterowy 100% podłogówka kocioł pracuje tylko na ogrzewaniu (bez cwu) i odpala sie tylko raz na dobę. Informacja po sezonie grzewczym 2012/1013.

Dokładnie tak jest. U jednego z moich klientów budynek parterowy 100% podłogówka kocioł pracuje tylko na ogrzewaniu (bez cwu) i odpala sie tylko raz na dobę. Informacja po sezonie grzewczym 2012/1013.

rozumiem, że to pellet? na taki kocioł to nawet ja bym się zdecydował ;). to jednak chyba nie najtańsze rozwiązanie?