Puławiak 22.05.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 dokładnie to są tylko teoretyczne wyliczenia i trzeba to porównywać z praktyką. Pelet i eko-groszek wychodzą podobnie dużo tu też zależy od kotła. Ale porównując dobry kocioł na eko i dobry na pelet to koszta są praktycznie takie same. Niestety ceny kotłów się różnią. ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.05.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Wszystko fajnie, tyle,że jak dobierzesz zasobnik z mocą wężownic np.25kw a będziesz chciał ogrzewać dom i cwu kotłem np. 5kW, to co Ci z tego wyjdzie? Im większa moc wężownicy i kocioł ma czym oddychać, tym szybciej wodę nagrzeje albo z drugiej strony user się będzie pieklił,że mu chwilami kocioł zaiwania i robi spaliny 300st.C.... nic dziwnego, jak chwilowo trzeba 10 czy 12kW mimo,że średnia dobowa wychodzi 2-3kW..... Oczywiście idąc za przykładem takiego z podwójnym płaszczem, jakby to była 140l i jego moc ok.16-17kW, to im mniejsza mocą go nagrzewam, tym dłużej to trwa (tam może być grzałka 2kW i latem nie trzeba palić w kotle a akurat taki wiszący zasobnik nie wyrywa kieszeni) To tak na marginesie, co by kilku teoretyków tutaj oczy otworzyło. Hm, a ja naiwny zawsze myślałem, że to kocioł ma zapewnić komfort userowi, anie user kotłowi;) Inaczej pojmujemy słowo komfort. Dla mnie komfort jest wtedy kiedy podchodzę do kranu i mam ciepła wodę niezależnie od pory dnia, czy nocy i niezależnie od tego czy któryś z domowników właśnie się kąpie. A tak pojmowanego komfortu zasobnik 120l, czy 140l nie zapewni:no: Edytowane 22 Maja 2014 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.05.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Ok. Dom prawie stoi. Audytu energetycznego brak. Informacje o które poprosiliście zdaje się podałem. Czy mogę liczyć na Waszą dalszą pomoc? Wyniki jakie wyszły z obliczeń na stronie http://cieplowlasciwie.pl/wynik/9d9 pokazują co widać. Ten system przykładowo nie uwzględnia pompy ciepła. A ja zastanawiam się też i nad takim rozwiązaniem. Czy wyniki z tego systemu można wykorzystać jako punkt wyjścia przy doborze właściwego sposobu ogrzewania? Jak oceniacie ich wiarygodność? Wracam do pytania podstawowego. Czym ogrzewać dom i wodę? Dlaczego niektórzy nie polecają pieców na paliwa stałe przy domach o podobnej powierzchni? pozdrawiam, Tomek Tomek Poznałeś już zupełnie "obiektywne" opinie dwóch sprzedawców kotłów na paliwa stałe: Jarecki - ekogroszek, Puławiak - pellet:) Teraz czas pomyśleć samemu i popytać użytkowników rożnych systemów, w domach podobnych do Twojego, bo tylko oni powiedzą Ci prawdę. Sprzedawcy powiedzą Ci tylko to co chcesz usłyszeć i odpowiednio nakierują na swoje produkty:( Ja ze swojej strony mogę powiedzieć, że w moim domu miałem 3 lata ekogroszek, a od roku mam pompę ciepła i z mojego doświadczenia nigdy nie poleciłbym nikomu ekogroszku, za to z pompy jestem zadowolony w 200%, ale oczywiście musisz popytać też innych, choć osobiście nie znam nikogo kto by na pompę narzekał i zamienił ją na inny system:) Ja chcesz dowiedzieć się trochę o kosztach to przeczytaj moje wypociny, w których porównałem koszta zakupu i eksploatacji pompy i ekogroszka w domu podobnym do Twojego. Pozdrawiam i miłej lektury: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?225505-Dlaczego-system-grzewczy-na-ekogroszek-nie-jest-op%C5%82acalny-ekonomicznie-w-nowych-domac&p=6491521&viewfull=1#post6491521 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.05.2014 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 a nie tylko peletem się zamuję ogólnie robię instalacje, montuję też pompy ciepła, czasami śmieciuchy (ale wybieram zwykle te z górnej półki takie od 5 tyś w góre bo troche mniej kopcą). Jedyne czego nie montuje to kotły elektryczne - ale mogę sprzedać mam namiary na mało używane zwykle jeden lub dwa sezony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.05.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Ja chcesz dowiedzieć się trochę o kosztach to przeczytaj moje wypociny, w których porównałem koszta zakupu i eksploatacji pompy i ekogroszka w domu podobnym do Twojego. Pozdrawiam i miłej lektury: Prawie wszystko to prawda ale srednioroczny COP na pewno nie bedzie 3,0 a blizej mu bedzie do 2,6. Wiem ze zmiana nie jest az tak wielka ale jak dokladnie to dokładnie, Niemcy dla tego Panasonica przyjmują COP ok. 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.05.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Prawie wszystko to prawda ale srednioroczny COP na pewno nie bedzie 3,0 a blizej mu bedzie do 2,6. Wiem ze zmiana nie jest az tak wielka ale jak dokladnie to dokładnie, Niemcy dla tego Panasonica przyjmują COP ok. 2,5 Asolt zajmujesz się obliczeniami, więc zdajesz sobie sprawę, że ten SCOP będzie zależał od wielu czynników i tak na prawdę może wynieść zarówno 1,5 jak i 3,5 w odpowiednich warunkach. Ja przyjąłem 3, gdyż założyłem, że pompa będzie "współpracować" z 100% dobrze wykonaną podłogówką, czyli zasilanie średnio 30-32st oraz z dedykowanym zasobnikiem CWU. Swoje założenie podparłem również pomiarami użytkownika Pychy, który ma opomiarowaną taka jednostkę i deklaruje COP 3 przy -3st, a to jest temp niższa niż średnie w PL. Także moje założenie jest może i optymistyczne, ale na pewno realne:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.05.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 no tak, kolejny wątek krucjaty Pompa ma mieć idealne warunki a ekogroszek ma grzać, najlepiej zasobnik 300L, bo wtedy można ew. zamontować pompe...Porównanie taniego kotła do markowej pompy też fajne. Piszta co chceta jak mawiają poeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 22.05.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Asolt zajmujesz się obliczeniami, więc zdajesz sobie sprawę, że ten SCOP będzie zależał od wielu czynników i tak na prawdę może wynieść zarówno 1,5 jak i 3,5 w odpowiednich warunkach. Ja przyjąłem 3, gdyż założyłem, że pompa będzie "współpracować" z 100% dobrze wykonaną podłogówką, czyli zasilanie średnio 30-32st oraz z dedykowanym zasobnikiem CWU. Swoje założenie podparłem również pomiarami użytkownika Pychy, który ma opomiarowaną taka jednostkę i deklaruje COP 3 przy -3st, a to jest temp niższa niż średnie w PL. Także moje założenie jest może i optymistyczne, ale na pewno realne:yes: Zajmuję sie równiez pompami i mam wiarygodne wyniki pomiarów zuzycia energii przez nie, wyliczone COP w dziwny sposób pokrywają sie niemieckimi normami i pomiarami dla pomp róznych producentów, gdzies był podany link do tego opracowania nie moge znalezc. Wyliczając COP bierzemy pomierzone zuzycie energii i pomierzoną oddaną energię, a trzeba pamietać ze dla -3 oC i 45 oC dla cwu COP bedzie duzo nizszy niz 3.0. Dlatego jest mowa o sredniorocznym COP dla co cwu razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.05.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 No i na tym to polega - producent/sprzedawca ponosi odpowiedzialność za informacje które publikuje a map na forum bezkarnie może publikować wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.05.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 no tak, kolejny wątek krucjaty Pompa ma mieć idealne warunki a ekogroszek ma grzać, najlepiej zasobnik 300L, bo wtedy można ew. zamontować pompe... Porównanie taniego kotła do markowej pompy też fajne. Piszta co chceta jak mawiają poeci Tak, jest to krucjata przeciwko syfowi, smrodowi, smogowi, paleniu śmieci na rusztach awaryjnych i na rzecz zadowolenia i komfortu inwestorów budujących nowe domy. Nie mam nic przeciwko kotłom na ekogroszek i sam bym je polecał i promował do domów starych, źle izolowanych, ze stara instalacją, a przede wszystkim osobom które grzeją śmieciuchami, miałowcami i innymi wynalazkami, a takich nie brakuje nawet na tym forum. To powinien być target uczciwego sprzedawcy kotłów eko, a nie nieświadomy user budujący nowy domek o powierzchni użytkowej 90m2:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.05.2014 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Stawiaj tutaj chłopie kapliczke i nawołuj/naciągaj na pompy. Koniecznie zwołaj pozostałych członków krucjaty!Bez nich to nie ta sama zadyma! Jak mówiłem piszta co chceta, jeden wątek w ta czy tamtą zaspamowany to i tak w tym śmietniku różnicy nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.05.2014 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Stawiaj tutaj chłopie kapliczke i nawołuj/naciągaj na pompy. Koniecznie zwołaj pozostałych członków krucjaty! Bez nich to nie ta sama zadyma! Jak mówiłem piszta co chceta, jeden wątek w ta czy tamtą zaspamowany to i tak w tym śmietniku różnicy nie robi Zaspamowany? Człowieku usiądź wygodnie i jeszcze raz przeczytaj tytuł wątku:mad: Edytowane 22 Maja 2014 przez map78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.05.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Ja siedzę bardzo wygodnie a Ty się tak nie stresuj.Nie wymyślaj, zjedz lepiej snikersa..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.05.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 ... I tak co byś nie napisał to cię zakrzyczą, kolejny wątek w którym na zadane pytanie wypowiadają się jedne i te same osoby dyskutując między sobą. Zadasz pytanie i następne 30 str będzie zaśmiecone przez właśnie takich pomagających. Nie ma się co wcinać bo zawsze będziesz dla nich tym jedynym złem które pozbawia ich właśnie tego potencjalnego klienta a słownictwo i epitety związane z innym systemem ogrzewania mówią same za siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.05.2014 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Zajmuję sie równiez pompami i mam wiarygodne wyniki pomiarów zuzycia energii przez nie, wyliczone COP w dziwny sposób pokrywają sie niemieckimi normami i pomiarami dla pomp róznych producentów, gdzies był podany link do tego opracowania nie moge znalezc. Wyliczając COP bierzemy pomierzone zuzycie energii i pomierzoną oddaną energię, a trzeba pamietać ze dla -3 oC i 45 oC dla cwu COP bedzie duzo nizszy niz 3.0. Dlatego jest mowa o sredniorocznym COP dla co cwu razem COP łatwo jest zmierzyć i obliczyć, natomiast SCOP zależy od warunków w jakich pracuje instalacja i nie da się tego uśrednić dla każdej pompy 7kW - znaczy się da, ale mogą wyjść głupoty. Weź np SCOP PCi pracującej z podłogówka, a takiej pracującej z grzejnikami - będą to diametralnie rożne wartości. Podobna sytuacja występuje przy podawaniu średniego zużycia paliwa przez samochody - producent podaje co innego, niezależne testy jeszcze co innego, a u użytkowników wychodzi jeszcze inaczej, także ja będę bronił swojej tezy, co nie znaczy, że i Twoja nie jest prawdziwa:) Jak możesz to znajdź te normy - chętnie przestudiuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 22.05.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 I tak co byś nie napisał to cię zakrzyczą, kolejny wątek w którym na zadane pytanie wypowiadają się jedne i te same osoby dyskutując między sobą. Zadasz pytanie i następne 30 str będzie zaśmiecone przez właśnie takich pomagających. Nie ma się co wcinać bo zawsze będziesz dla nich tym jedynym złem które pozbawia ich właśnie tego potencjalnego klienta a słownictwo i epitety związane z innym systemem ogrzewania mówią same za siebie. Masz racje:yes: Lepiej kupić eko-śmieciucha i potem jeździć po składach w poszukiwaniu taniego dobrego opału, jak to zwykłeś robić Witamy w XXI wieku:welcome: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 a nie tylko peletem się zamuję ogólnie robię instalacje, montuję też pompy ciepła. Zatem jaką pompę ciepła polecisz do takiego domu czyli 92m2 z obciążeniem 4,5kW ? Jaki byłby całkowity koszt tej instalacji ? Jakie zużycie na c.o w tym domku byłoby przy pompie ? Jak taka instalacja pod względem kosztów instalacji i kosztów eksploatacji do takich samych w przypadku paliw stałych czyli pelletu i ekogroszka w tym domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.05.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Może Fujitsu może Panasonic a może Daikin nie wiem nie zastanawiałem się na tym??? Ofertę Ci przygotować na wykonanie instalacji jesteś zainteresowany zakupem ??? Nie wiem nie zajmuję się porównaniami na forum aż się roi od specjalistow do porównywania. Edytowane 22 Maja 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 22.05.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Masz racje:yes: ... Witamy w XXI wieku:welcome: Masz rację, święte słowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 22.05.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Może Fujitsu może Panasonic a może Daikin nie wiem nie zastanawiałem się na tym??? Ofertę Ci przygotować na wykonanie instalacji jesteś zainteresowany zakupem ??? Nie wiem nie zajmuję się porównaniami na forum aż się roi od specjalistow do porównywania. Na dom 126m2 reku z kanałami 5000netto pompa ciepła hitachi z rozprowadzeniem ciepłego (COP 4 przy -15 st. ) i klimy 8000zł netto podłogówka elektryczna - 6000zł netto zasobnik 200l z pompą ciepła do cwu 6000zł netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts