Gość Arturo72 22.05.2014 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Może Fujitsu może Panasonic a może Daikin nie wiem nie zastanawiałem się na tym??? Ofertę Ci przygotować na wykonanie instalacji jesteś zainteresowany zakupem ??? Nie wiem nie zajmuję się porównaniami na forum aż się roi od specjalistow do porównywania. Pytanie dotyczyło tego domu,możesz w tym temacie przedstawić koszt takich instalacji,żeby inni inwestorzy mogli sobie porównywać co i jak. Jako wszechstronny instalator powinienes tak zrobić,no chyba,że nie zależy Ci na inwestorach dopytujacych się o szczegóły a tylko zależy Ci na zlapaniu nieswiadomego inwestora-jelenia. Także proszę dalej o odpowiedzi na zadane wcześniej pytania i jeszcze dla przypomnienia dom 92m2 4,5kW. Edytowane 22 Maja 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.05.2014 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Na dom 126m2 reku z kanałami 5000netto pompa ciepła hitachi z rozprowadzeniem ciepłego (COP 4 przy -15 st. ) i klimy 8000zł netto podłogówka elektryczna - 6000zł netto zasobnik 200l z pompą ciepła do cwu 6000zł netto. Za 5 tys. zrobisz mi wentylację ? Kiedy masz wolne terminy ? Piszę się na to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.05.2014 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) ogólnie się tego nie da tak łatwo policzyć trzeba to liczyć pod konkretną inwestycję i wymagania inwestora. Ogólnie to napiszę Ci to tak instalacyjnie najtańszy będzie eko-groszek ( nie interesuje mnie budowlanka, kominy, ocieplenia, itd) następnie bedzie kocioł na pelet, i najdroższa będzie pompa ciepła powietrzna ( gruntowej nie biorę pod uwagę) Dużo tu też zależy od układu centralnego (mieszany, podłogówka, grzejniki) Na tak małej instalacji najwieksze koszta będą generowały urządzenia wiec możesz sobie porównać ceny kotła na eko-groszek, pellet, i pompy ciepła. To jak Arturo budujesz ??? Robimy konkretną ofertę ??? Edytowane 22 Maja 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.05.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 no tak, kolejny wątek krucjaty W tej chwili to wygląda jak krucjata sprzedawców ogrzewania węglowego. jeden map zaproponował pompę i opisał swoje spostrzeżenia i naskoczyliście na niego jak hieny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.05.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 W tej chwili to wygląda jak krucjata sprzedawców ogrzewania węglowego. jeden map zaproponował pompę i opisał swoje spostrzeżenia i naskoczyliście na niego jak hieny. Rynek CO węglowego się kurczy, map78 to niejedyny nawrócony z ekogroszku. Coraz więcej inwestorów, co za palacza robić nie chcą bo powodów jest TONA lub nawet 3 TONY. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 22.05.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 No cóż jest kryzys buduje się coraz mniej i każdy sprzedany kocioł każda pompa jest na wagę złota. )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.05.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 No cóż jest kryzys buduje się coraz mniej i każdy sprzedany kocioł każda pompa jest na wagę złota. )) Pompa to bardziej zbliżona jest do ceny złota niż do wagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbrychcy 23.05.2014 08:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Na dom 126m2 reku z kanałami 5000netto pompa ciepła hitachi z rozprowadzeniem ciepłego (COP 4 przy -15 st. ) i klimy 8000zł netto podłogówka elektryczna - 6000zł netto zasobnik 200l z pompą ciepła do cwu 6000zł netto. Czy dobrze rozumiem, że dla mojego domu koszt wyniósłby jak wyżej minus koszt podłogówki elektrycznej, którą już mam? Czyli jakieś 19 000 zł netto? pozdrawiam, TB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbrychcy 23.05.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jaki byłby całkowity koszt wykonania ogrzewania z użyciem pompy ciepła dla domu jak w temacie? Dom kupiłem w stanie surowym zamkniętym już z wybudowanymi kominami i pomieszczeniem gospodarczym - więc z tego zrezygnować już nie mogę. Zresztą dom jak chyba pisałem jest na etapie wykończenia. Wracając do ogrzewania i w/w pytania, w domu są kaloryfery, wodne ogrzewanie podłogowe w kuchni, łazience i WC. Nie wiem czy to ma znaczenie ale dodam, że na podłogach będzie parkiet drewniany z wyjątkiem kuchni, łazienki, WC i korytarza. Wentylacja grawitacyjna. Wracając do ogrzewania pompą ciepła. Jakie inne zasoby (prócz kosztów) potrzebne są do wykonania tego ogrzewania? Mam na myśli odpowiednią przestrzeń działki, miejsce na zewn. wentylatory itp. W tej chwili kolejność mojego wyboru wygląda następująco: 1. Pellet.2. Pompa ciepła.3. Eko-grosze - choć z uwagi na brud i obsługę pieca coraz mniej się do tego przekonuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.05.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 minus koszt podłogówki elektrycznej, którą już mam? pozdrawiam, TB To nad czym się tu zastanawiać ? Dobrze zaizolowac dom i jazda z koksem,tfu,z kablami czy matami bo nie wiem co miałeś na myśli. W tak małym domu to przy niskiej inwestycji tylko prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbrychcy 23.05.2014 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 To nad czym się tu zastanawiać ? Dobrze zaizolowac dom i jazda z koksem,tfu,z kablami czy matami bo nie wiem co miałeś na myśli. W tak małym domu to przy niskiej inwestycji tylko prąd. Do Arturo72, przepraszam za pomyłkę. Mam wodne ogrzewanie podłogowe. Co to zmienia? P.S. Prąd dla mnie ma raczej negatywne odczucia...słyszałem, że "prądowe" ciepło to nie to co ciepło wytwarzane np. drewnem. Poza tym, że nie wiem jak to się ma do ewentualnego wpływu energii na zdrowie? Może z tym przesadzam - to taka zaczepka...może ktoś mądry się wypowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.05.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) To nad czym się tu zastanawiać ? Dobrze zaizolowac dom i jazda z koksem,tfu,z kablami czy matami bo nie wiem co miałeś na myśli. W tak małym domu to przy niskiej inwestycji tylko prąd. Nie doczytalem,że masz zrobiony babol w domu czyli grzejniki ścienne. Zatem pompa ciepła p-w na obecnym etapie odpada,musialbys zamienić je na klimakonwektory a to dodatkowy koszt. Przy grzaniu prądem jedyne wyjście przy grzejnikach to duży bufor ciepła z grzalkami,który zmagazynuje energię z tańszej taryfy. Bardzo rozsądnym rozwiązaniem w tym domu byłaby pompa o której pisał TB czyli powietrze-powietrze,może nie koniecznie taką,gdybym to ją się zastanawiał to wybralbym właśnie takie rozwiązanie czyli wybór mniejszego zła bo paliwa stałe są zdecydowanie większym złem w takim domu. I dlatego tak ważne jest żeby jeszcze przed budową przemyśleć wszystko od A do Z żeby potem nobyło się bez improwizacji i szukania protez wszelkiego rodzaju. Edytowane 23 Maja 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbrychcy 23.05.2014 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Nie doczytalem,że masz zrobiony babol w domu czyli grzejniki ścienne. Zatem pompa ciepła p-w na obecnym etapie odpada,musialbys zamienić je na klimakonwektory a to dodatkowy koszt. Babol brzmi dla mnie jak spora wpadka . Oczywiście nie obrażam się. Napisz coś więcej na ten temat proszę, Hmm, a dlaczego konieczna byłaby wymiana kaloryferów? Z tego co pamiętam pompa ciepła może współpracować ze zwykłymi kaloryferami - chyba, ze czegoś nie doczytałem lub błędnie zrozumiałem. Chętnie poznam Twoje uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 23.05.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) Babol brzmi dla mnie jak spora wpadka . Oczywiście nie obrażam się. Napisz coś więcej na ten temat proszę, Hmm, a dlaczego konieczna byłaby wymiana kaloryferów? Z tego co pamiętam pompa ciepła może współpracować ze zwykłymi kaloryferami - chyba, ze czegoś nie doczytałem lub błędnie zrozumiałem. Chętnie poznam Twoje uzasadnienie. Współczesne źródła ciepła czyli pompy ciepła,kotły gazowe kondensacyjny do pracy z największą sprawnością potrzebują niską temperaturę zasilania co przy grzejnikach jest to praktycznie nie możliwe dlatego pod tym względem uważam to za babol a grzejniki ścienne uważam za relikt minionej epoki i podobnie jak paliwa stałe przeznaczone są do starych domów. Oczywiscie pompa i gazowiec będą pracowały z grzejnikami ale z niższą sprawnością jak przy wodnej podlogowce czyli grzejnikiem niskotemperaturowym. Edytowane 23 Maja 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.05.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Grzejniki masz pewnie dobrane z wyższymi parametrami wiec w takim przypadku PC to tak raczej lipa ( wyjątkowo zgodzę się z arturo). Pod pompę możesz wymienic grzejniki na wieksze ale to raczej latwe nie bedzie chyba że masz zrobione grzejniki zasialne środkowo ( w co raczej wątpię). W takim wypadku chyba najlepszym rozwiązaniem bedzie rozwiązanie twojego sąsiada. No chyba że przebudujesz instalację to wtedy jak najbardziej. Sąsiad kocioł ma dobry z dobrą modulacją fajnym (prostym sterowaniem) ciekawe czy jest zadowolony z tego rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.05.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jaki byłby całkowity koszt wykonania ogrzewania z użyciem pompy ciepła dla domu jak w temacie? Dom kupiłem w stanie surowym zamkniętym już z wybudowanymi kominami i pomieszczeniem gospodarczym - więc z tego zrezygnować już nie mogę. Zresztą dom jak chyba pisałem jest na etapie wykończenia. Wracając do ogrzewania i w/w pytania, w domu są kaloryfery, wodne ogrzewanie podłogowe w kuchni, łazience i WC. Nie wiem czy to ma znaczenie ale dodam, że na podłogach będzie parkiet drewniany z wyjątkiem kuchni, łazienki, WC i korytarza. Wentylacja grawitacyjna. Wracając do ogrzewania pompą ciepła. Jakie inne zasoby (prócz kosztów) potrzebne są do wykonania tego ogrzewania? Mam na myśli odpowiednią przestrzeń działki, miejsce na zewn. wentylatory itp. Ile masz tych kalafiorków? W jakich pomieszczeniach? - podaj przeznaczenie i wielkość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.05.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 W tej chwili kolejność mojego wyboru wygląda następująco: 1. Pellet. 2. Pompa ciepła. 3. Eko-grosze - choć z uwagi na brud i obsługę pieca coraz mniej się do tego przekonuję. pisałeś, że sąsiad ma 18kW na pellet w domu podobnym, tyle,że bez garażu.... zatem super hiper energooszczędne budownictwo to nie jest, skoro nie narzeka. Moją sugestię odnośnie mocy znasz, brud... to zależy od człowieka Podaj na priva maila, to Ci wyślę jak w tamtym małym domku wyglądało przy kopciuszku a jak jest po zmianie na podajnik tak ma kaszpir, wklejał to na innym wątku, można zatem czysto jak się chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbrychcy 23.05.2014 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Grzejniki masz pewnie dobrane z wyższymi parametrami wiec w takim przypadku PC to tak raczej lipa ( wyjątkowo zgodzę się z arturo). Pod pompę możesz wymienic grzejniki na wieksze ale to raczej latwe nie bedzie chyba że masz zrobione grzejniki zasialne środkowo ( w co raczej wątpię). W takim wypadku chyba najlepszym rozwiązaniem bedzie rozwiązanie twojego sąsiada. No chyba że przebudujesz instalację to wtedy jak najbardziej. Sąsiad kocioł ma dobry z dobrą modulacją fajnym (prostym sterowaniem) ciekawe czy jest zadowolony z tego rozwiązania. Sąsiad ma piec Compact 18. Czy nie jest przewymiarowany? Do mojego domu wystarczający byłby piec o mocy 10 lub 14kW, czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 23.05.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) Sąsiad ma piec Compact 18. Czy nie jest przewymiarowany? Do mojego domu wystarczający byłby piec o mocy 10 lub 14kW, czy tak? Do Twojego domu to taki z mocą lekko poniżej 10kW i tak jest za duży, wybór ograniczony. Ten 18kw ma modulacje od wartości, która u Ciebie będzie raczej max..... przy pellet szukaj czegoś max.10kW, poszukaj m.in opinii o mini-bio 10kW... Edytowane 23 Maja 2014 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tbrychcy 23.05.2014 12:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Ile masz tych kalafiorków? W jakich pomieszczeniach? - podaj przeznaczenie i wielkość. Wszystkie są firmy chyba PRORAD. Salon - 1 sztuka (na moje oko ok. 1,5m długości) W pokojach po 1 sztuce (dł. około 1m). W łazience - grzejnik łazienkowy W korytarzu - 1 sztuka W garażu - 1 sztuka. Ich przeznaczeniem jest grzać mieszkanie . Z uwagi na oczywistą odpowiedź nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie o przeznaczenie. Wybacz ale nie jestem fachowcem w tej dziedzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts