Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam pewien problem którego nie mogę rozwiązać. W łazience na poddaszu chciałem zamontować oświetlenie punktowe ledowe i wyciołem dziury. Stwierdzilem jednak że są miejsca gdzie żarówka lub oprawa będzie się stykać z folią i wełną mineralną co stwarza niebezpieczeństwo pożaru itp. Czy znacie produkt który pozwoli mi zrobić oświetlenie wg. pierwotnej koncepcji i nie bedzie zagrażało pożarem lub innymi komplikacjami.

Starym sposobem są doniczki gliniane czy ceramiczne. Duża powierzchnia oddaje ciepło szybciej ale nie dopuszcza do niebezpiecznych temperatur. Są także specjalne osłony do oczek ale w Polsce chyba mało znane. Było chyba o tym na forum.

O:http://www.luxmarket.pl/asortyment/paulmann/puszka-do-montazu-oprawy-halogenowej-w-strop/4378

Edytowane przez Sonicsquad

• 2 weeks później...
Żarówki mniejsze niż 10W możesz sobie darować chyba że chcesz bżdzidełka. Temp 2700 kelvina to bardzo żółte światło, szukaj około 3500-4000. Powyżej 5000będzie zimne i niebieskie. Osram jest dobry ale drogi. Można kupić co najmniej o 30% taniej. Edytowane przez plusfoto

Żarówki mniejsze niż 10W możesz sobie darować chyba że chcesz bżdzidełka. Temp 2700 kelvina to bardzo żółte światło, szukaj około 3500-4000. Powyżej 5000będzie zimne i niebieskie. Osram jest dobry ale drogi. Można kupić co najmniej o 30% taniej.

Do domu ok 3000K to przyjemna barwa światła, lekko ciepła, 3500-4000K to biały naturalny kolor, który do salonu, sypialni raczej sie nie nadaje. Cieplejsza barwa pozwala się bardziej odprężyć i zrelaksować, barwy chłodniejsze bardziej pobudzają

Do domu ok 3000K to przyjemna barwa światła

Jeśli twoje odczucie jest takie to OK. Dla mnie to jest żółte jak jajecznica. Natomiast biały i naturalny kolor masz w ładny słoneczny dzień z lekkimi białymi chmurkami na niebie a temperatura tego światła to około 4500 do 5500. Natomiast w dzień pochmurny potrafi być około 6500 i więcej. Mówimy oczywiście o lecie bo zimą ta granica przesuwa się gdzieś o 500 do 1000 stopni w górę. Przy ledach temp powyżej 5000 to wyraźnie niebieskie światło zwłaszcza przy strumieniu poniżej 500 lumenów.

Edytowane przez plusfoto

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Witam, przede wszytkim żarówka led emitować będzie o wiele mniej ciepła niż halogen tradycyjny, ale dla własnego bezpieczeństwa i spokoju możesz poszukać takich specjalnych zabezpieczeń do oczek ledowych. Nie jest to w PL zbyt popularne jeszcze, ale proponuję, abyś skontaktował się z firmą PureLed z Katowic: http://pureled-katowice.pl - oni zajmują się bezpośrednim importem art. oświetlenia led nawet na zamówienie.

• 1 month później...