Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Jest to mój pierwszy post - proszę o wyrozumiałość.

Zdecydowaliśmy się na budowę domu na działce rodziców - na jednym końcu dom rodziców na drugim końcu nasz nowy dom. Działka jest wąska i długa ( 20m szerokości, powierzchnia 4000m2). Niestety, gmina zmieniła plan zagospodarowania z MN (jednorodzinna zabudowa) na MW (wielorodzinna zabudowa). Nie przypilnowaliśmy tematu... działka jest nasza od 50-60 lat, nie spodziewaliśmy się zmian - a jednak trzeba się pilnować bo nie wiadomo z której strony padnie strzał.

Zmian planu to droga przez mękę, jeśli w ogóle jest możliwa ... to już wiem! Podanie złożone... i tyle co mogę zrobić formalnie... chyba ... Może znacie inne możliwości?

Czy macie jakieś alternatywne pomysły aby obejść prawo? Jeśli ktoś ma pomysł ale potrzebuje więcej informacji - udzielę ich z miłą chęcią.

Dodałem screen poglądowy na sytuacje mojej działki (numer 32 - zaznaczyłem)oraz część studium uwarunkowań ... - opis oznaczenia MW.

Z góry dziękuję za wyrozumiałość i pomoc!!

Plan zagospodarowania przestrzennego.zip

Plan zagospodarowania przestrzennego.JPG

Witam,

Z przedstawionego opisu oznaczenia MW wynika, że dopuszczalna jest możliwość zachowania i rozbudowy istniejącej zabudowy jednorodzinnej. Wydaje się, że w oparciu o taki zapis można byłoby dokonać rozbudowy już istniejącego budynku. Wtedy jednak musiałoby powstać coś w rodzaju bliźniaka, więc plany budowy na drugim końcu działki nie wchodzą w rachubę.

Zawsze też jest możliwość wszczęcia procedury zmierzającej do stwierdzenia nieważności planu. To niestety wymaga wizyty u prawnika, który oceniłby szanse na uchylenie takiego planu. Ale gdyby się udało stwierdzić nieważność planu, wtedy całość opierałaby się na decyzji ustalającej warunki zabudowy a nie na planie, więc byłaby szansa na domek jednorodzinny.