Bepo 21.05.2014 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Witam wszystkich, jestem na forum od niedawna, ale incognito obserwowałam już z moją lepszą połówką całą masę dzienników budowlanych i sporo dzięki temu mogłam się dowiedzieć o poszczególnych etapach budowy, ale do rzeczy... działka jest, plan zagospodarowania jest, media są(jeszcze bez przyłączy) i trzeba się w końcu wziąć w garść i zacząć planować. Ogólne wyobrażenie o domku mamy, ale tu pojawia się zasadnicze pytanie: mansarda czy skosy? Skosy są tańsze, ale czy potem i tak się to nie kumuluje w kosztach m2, bo na poddaszu trzeba położyć podłogę także pod skosem? Jakie Wy macie dachy? Nam się marzy takie oto cudo: http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3012/projekt-domu-kurant-maly Orientujecie się może, ile droższy jest dach mansardowy? Nigdzie sensownych kosztorysów nie widziałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PawelWo 21.05.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2014 Wszystko oczywiście zależy ile m2 tego dachu bedzie ale nie boje sie napisać, że na takie cos szykuj 100 tysi lekkim batem z bardzo duzym hakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 24.05.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Ten dach jest piękny. Nic nie zmieniaj. Budujesz dla siebie a w naszych realiach na długie lata. Sama karpiówka już jest droga. Nie warto oszczędzać. Życzę trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 26.05.2014 14:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 No właśnie liczymy się z dużym kosztem, ale proste ściany kuszą Dodatkowe pytanie: czy lepiej zamówić więźbę na wymiar, czy powinni raczej ciąć na działce(bo a nuż chłopakom się coś nie tak wymuruje)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 26.05.2014 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Ten dach jest piękny. Nic nie zmieniaj. Budujesz dla siebie a w naszych realiach na długie lata. Sama karpiówka już jest droga. Nie warto oszczędzać. Życzę trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam. No właśnie taki mamy plan Nie wiemy tylko czy nie zmienić dachówki na łupek, ale to jeszcze większa kasa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.05.2014 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Co znaczy, że murarzom coś nie wyjdzie? Jak nie wyjdzie to muszą poprawić! Do takiego domu nie bierze się byle kogo. Podobnie rzecz się ma z cieślą i dekarzem. Dzisiaj więźbę wycina się na centrum obróbczym a na dachu tylko składa no może jakaś bardzo drobna kosmetyka. W przypadku krycia łupkiem czy płytką włóknocementową dla takiego dachu widziałbym jedynie krycie niemieckie. Dość trudne i więźba musi być idealnie zrobiona bo ten rodzaj krycia jest wykonywany na pełnym deskowaniu. Samo krycie wraz z materiałem to 300,-~400,- za 1 m2. Osobiście pozostałbym przy karpiówce model segmentowy, krycie w łuskę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 26.05.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Przepiękny dom i dach. Sam się nad podobnym zastanawiałem (z dachem mansardowym). Plusem takiego dachu jest brak skosów, ale trzeba zauważyć , że w pomieszczeniach na piętrze będą słupy od więźby , tak jak jest to na rzucie. Nie wiem co gorsze skosy czy słupy po środku pokoju lub łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 26.05.2014 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Co znaczy, że murarzom coś nie wyjdzie? Jak nie wyjdzie to muszą poprawić! Do takiego domu nie bierze się byle kogo. Podobnie rzecz się ma z cieślą i dekarzem. Dzisiaj więźbę wycina się na centrum obróbczym a na dachu tylko składa no może jakaś bardzo drobna kosmetyka. W przypadku krycia łupkiem czy płytką włóknocementową dla takiego dachu widziałbym jedynie krycie niemieckie. Dość trudne i więźba musi być idealnie zrobiona bo ten rodzaj krycia jest wykonywany na pełnym deskowaniu. Samo krycie wraz z materiałem to 300,-~400,- za 1 m2. Osobiście pozostałbym przy karpiówce model segmentowy, krycie w łuskę. Pozdrawiam. Mam zamiar wziąć dobrych fachowców, ale jak to jest z projektami domów, to na przykładzie kilku dzienników z forum widać. Tu 3cm, tu 4 cm i już mamy zonk. Bardzo dziękuję za odpowiedź, chyba mnie w takim razie na łupek nie stać Karpiówka też jest brana pod uwagę, więc jeśli mam oszczędzić ok. 50tyś. to jest to już niebagatelna kwota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.05.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 Wykonanie pokrycia karpiówką wraz z materiałem to kosz około 200,- za 1 m2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 26.05.2014 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2014 (edytowane) Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę : Policzyliśmy przed chwilą, że więźba to koszt ok 8-10 tyś.(pi razy oko), plus dachówka karpiówka ok. 24 tyś., do tego koszty typu wykończenia, rynny, no i robocizna... szacujemy 60-70 tyś. za dach(przy cenie 35zł/m2 za robociznę). W sumie, trochę bardziej podoba nam się dachówka typu "Domino" ze zdjęcia poniżej. Wyliczyliśmy, że sam materiał wyniesie ~27tyś. Do tego więźba, wykończenia, robocizna itp., ale "we wsi" stoi domek kryty tą dachówką(kolor łupka, taki, jak chcemy) i wygląda bardzo do rzeczy. W Kurancie wyliczyli, że minimalny koszt tego dachu to 62 tyś. a średni 84 tyś., kryty karpiówką. Mam nadzieję, że ~70tyś. jest realne Edytowane 26 Maja 2014 przez Bepo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 27.05.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Taka dachówka nie pasuje stylistycznie do dachu mansardowego, który obecnie rzadko jest wybierany ze wzgledu na wysokie koszty i panującą modę na dachy nowoczesne. Dach mansardowy zaliczany jest do dachów tradycyjnych, klasycznych, stylizowanychi wymaga zastosowania dachówek o bardziej klasycznym stylu (własnie karpiówka taka jest), a dachówka, którą pokazałeś została "wymyślona" do dachów nowoczesnych minimalistycznych. No i oczywiście dach mansardowy to w większości wypadków dach czerwony Chyba czujesz temat? Dom tradycyjny i zastosowanie tradycyjnych materiałów... Takie domy to coś jak polskie mini dworki szlacheckie, choć dach mansardowy pochodzi z Francji.. Edytowane 27 Maja 2014 przez Aleksandryta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 27.05.2014 13:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Co do koloru, to bym się kłóciła, bo przecież nie wszystkie domu w stylu dworkowym stawiane są w kolorach biel-czerwień i wyglądają dobrze. Jeśli chodzi o francuskie pochodzenie tego dachu, to tym bardziej ze świecą szukać w Paryżu czerwonej dachówki A domek na mieć bryłę wzorowaną na Kurancie, ale bardziej nowoczesną, plus piwnica itp., zobaczymy, co architekt powie na Domino (projekt: http://extradom.pl/projekt-domu-cis-102-WRO1013) Edytowane 27 Maja 2014 przez Bepo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.05.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 (edytowane) Podzielam pogląd, że dachówki zakładkowe płaskie absolutnie nie nadają się na krycie takiego dachu. Przytoczone zdjęcie przedstawia krycie krycie w karo. Można tu zastosować pokrycie z blachy aluminiowej firmy Prefa, taką samą formę z tytancynku lub miedzi. Można również wykonać takie krycie łupkiem lub płytką włóknocementową (krycie francuskie, woszczynowe). Można również pokusić się o zastosowanie dość rzadkiej dachówki Smaragd firmy Braas. Wykonałem pokrycie podobnego dachu imitacją blachy na rąbek czyli "klikiem". W załączeniu zdjęcia z moich realizacji (mansarda na kamienicy i Smaragd). Pozdrawiam. Edytowane 27 Maja 2014 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 27.05.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2014 Co do koloru, to bym się kłóciła, bo przecież nie wszystkie domu w stylu dworkowym stawiane są w kolorach biel-czerwień i wyglądają dobrze. Jeśli chodzi o francuskie pochodzenie tego dachu, to tym bardziej ze świecą szukać w Paryżu czerwonej dachówki A domek na mieć bryłę wzorowaną na Kurancie, ale bardziej nowoczesną, plus piwnica itp., zobaczymy, co architekt powie na Domino [ATTACH=CONFIG]262303[/ATTACH] (projekt: http://extradom.pl/projekt-domu-cis-102-WRO1013) W każdym razie Bepo już Ci współczuje wydatków na dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 28.05.2014 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 W każdym razie Bepo już Ci współczuje wydatków na dach Co prawda, to prawda, ale nie chcę się schylać na poddaszu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.05.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Schylać się nie będziesz, ale omijać i wpadać na słupy w pomieszczeniach już tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.05.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Co wszyscy mają fobię tych słupów. Słupów może nie być o to tylko kwestia rozwiązań konstrukcyjnych. Czy wszyscy muszą mieć dachy dwuspadowe pokryte blachodachówką? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK2010 28.05.2014 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2014 Gdyby udało się uniknąć słupów byłoby super. Tylko jak to zrobić? Są jakieś metody? Jak wykończyć ściany wewnętrzne na taki poddaszu? Wełna i karton-gips? Czy na takim dachu można stosować izolację nakrokwiową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.05.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2014 Na każdym dachu można zastosować izolację nakrokwiową. Na tym zamontowałem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 30.05.2014 18:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2014 Schylać się nie będziesz, ale omijać i wpadać na słupy w pomieszczeniach już tak. W dachu mansardowym konstrukcja może opierać się na ścianach, nie robi się wtedy ścian działowych z karton gipsu, tylko normalnie muruje. Nie jestem architektem ani inżynierem, więc niestety dokładniej nie wyjaśnię Dotatkowo strop musi mieć wtedy odpowiednią wytrzymałość, to znaczy, że na przykład terriva odpada. Przykład konstrukcji bez słupów na poddaszu wkleiłam powyżej i wklejam raz jeszcze Wszystko zależy od architekta. http://extradom.pl/projekt-domu-cis-102-WRO1013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts