Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mansarda czy skosy?

Bepo

Recommended Posts

Witam wszystkich, jestem na forum od niedawna, ale incognito obserwowałam już z moją lepszą połówką całą masę dzienników budowlanych i sporo dzięki temu mogłam się dowiedzieć o poszczególnych etapach budowy, ale do rzeczy... działka jest, plan zagospodarowania jest, media są(jeszcze bez przyłączy) i trzeba się w końcu wziąć w garść i zacząć planować. Ogólne wyobrażenie o domku mamy, ale tu pojawia się zasadnicze pytanie: mansarda czy skosy? Skosy są tańsze, ale czy potem i tak się to nie kumuluje w kosztach m2, bo na poddaszu trzeba położyć podłogę także pod skosem? Jakie Wy macie dachy?

Nam się marzy takie oto cudo:

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projekty/3012/projekt-domu-kurant-maly

Orientujecie się może, ile droższy jest dach mansardowy? Nigdzie sensownych kosztorysów nie widziałam :(

Ten dach jest piękny. Nic nie zmieniaj. Budujesz dla siebie a w naszych realiach na długie lata. Sama karpiówka już jest droga. Nie warto oszczędzać. Życzę trafnych i rozsądnych wyborów. Pozdrawiam.

No właśnie taki mamy plan ;) Nie wiemy tylko czy nie zmienić dachówki na łupek, ale to jeszcze większa kasa :(

Co znaczy, że murarzom coś nie wyjdzie? Jak nie wyjdzie to muszą poprawić! Do takiego domu nie bierze się byle kogo. Podobnie rzecz się ma z cieślą i dekarzem. Dzisiaj więźbę wycina się na centrum obróbczym a na dachu tylko składa no może jakaś bardzo drobna kosmetyka. W przypadku krycia łupkiem czy płytką włóknocementową dla takiego dachu widziałbym jedynie krycie niemieckie. Dość trudne i więźba musi być idealnie zrobiona bo ten rodzaj krycia jest wykonywany na pełnym deskowaniu. Samo krycie wraz z materiałem to 300,-~400,- za 1 m2. Osobiście pozostałbym przy karpiówce model segmentowy, krycie w łuskę. Pozdrawiam.

Przepiękny dom i dach. Sam się nad podobnym zastanawiałem (z dachem mansardowym). Plusem takiego dachu jest brak skosów, ale trzeba zauważyć , że w pomieszczeniach na piętrze będą słupy od więźby , tak jak jest to na rzucie. Nie wiem co gorsze skosy czy słupy po środku pokoju lub łazienki.

Co znaczy, że murarzom coś nie wyjdzie? Jak nie wyjdzie to muszą poprawić! Do takiego domu nie bierze się byle kogo. Podobnie rzecz się ma z cieślą i dekarzem. Dzisiaj więźbę wycina się na centrum obróbczym a na dachu tylko składa no może jakaś bardzo drobna kosmetyka. W przypadku krycia łupkiem czy płytką włóknocementową dla takiego dachu widziałbym jedynie krycie niemieckie. Dość trudne i więźba musi być idealnie zrobiona bo ten rodzaj krycia jest wykonywany na pełnym deskowaniu. Samo krycie wraz z materiałem to 300,-~400,- za 1 m2. Osobiście pozostałbym przy karpiówce model segmentowy, krycie w łuskę. Pozdrawiam.

Mam zamiar wziąć dobrych fachowców, ale jak to jest z projektami domów, to na przykładzie kilku dzienników z forum widać. Tu 3cm, tu 4 cm i już mamy zonk. Bardzo dziękuję za odpowiedź, chyba mnie w takim razie na łupek nie stać ;) Karpiówka też jest brana pod uwagę, więc jeśli mam oszczędzić ok. 50tyś. to jest to już niebagatelna kwota.

Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę :) :

Policzyliśmy przed chwilą, że więźba to koszt ok 8-10 tyś.(pi razy oko), plus dachówka karpiówka ok. 24 tyś., do tego koszty typu wykończenia, rynny, no i robocizna... szacujemy 60-70 tyś. za dach(przy cenie 35zł/m2 za robociznę). W sumie, trochę bardziej podoba nam się dachówka typu "Domino" ze zdjęcia poniżej.

dachowka-domino.jpg

Wyliczyliśmy, że sam materiał wyniesie ~27tyś. Do tego więźba, wykończenia, robocizna itp., ale "we wsi" stoi domek kryty tą dachówką(kolor łupka, taki, jak chcemy) i wygląda bardzo do rzeczy.

W Kurancie wyliczyli, że minimalny koszt tego dachu to 62 tyś. a średni 84 tyś., kryty karpiówką. Mam nadzieję, że ~70tyś. jest realne :confused:

Edytowane przez Bepo

Taka dachówka nie pasuje stylistycznie do dachu mansardowego, który obecnie rzadko jest wybierany ze wzgledu na wysokie koszty i panującą modę na dachy nowoczesne. Dach mansardowy zaliczany jest do dachów tradycyjnych, klasycznych, stylizowanychi wymaga zastosowania dachówek o bardziej klasycznym stylu (własnie karpiówka taka jest), a dachówka, którą pokazałeś została "wymyślona" do dachów nowoczesnych minimalistycznych. No i oczywiście dach mansardowy to w większości wypadków dach czerwony :) Chyba czujesz temat? :p Dom tradycyjny i zastosowanie tradycyjnych materiałów... Takie domy to coś jak polskie mini dworki szlacheckie, choć dach mansardowy pochodzi z Francji..

gawot-740-a0-p.jpg

Edytowane przez Aleksandryta

Co do koloru, to bym się kłóciła, bo przecież nie wszystkie domu w stylu dworkowym stawiane są w kolorach biel-czerwień i wyglądają dobrze. Jeśli chodzi o francuskie pochodzenie tego dachu, to tym bardziej ze świecą szukać w Paryżu czerwonej dachówki ;)

A domek na mieć bryłę wzorowaną na Kurancie, ale bardziej nowoczesną, plus piwnica itp., zobaczymy, co architekt powie na Domino ;)

dworek_blacha.jpg

(projekt: http://extradom.pl/projekt-domu-cis-102-WRO1013)

Edytowane przez Bepo

Podzielam pogląd, że dachówki zakładkowe płaskie absolutnie nie nadają się na krycie takiego dachu. Przytoczone zdjęcie przedstawia krycie krycie w karo. Można tu zastosować pokrycie z blachy aluminiowej firmy Prefa, taką samą formę z tytancynku lub miedzi. Można również wykonać takie krycie łupkiem lub płytką włóknocementową (krycie francuskie, woszczynowe). Można również pokusić się o zastosowanie dość rzadkiej dachówki Smaragd firmy Braas. Wykonałem pokrycie podobnego dachu imitacją blachy na rąbek czyli "klikiem".

W załączeniu zdjęcia z moich realizacji (mansarda na kamienicy i Smaragd).

Pozdrawiam.

P1040330.jpg

P1010305.jpg

P1010308.jpg

Edytowane przez Andrzej Wilhelmi

Co do koloru, to bym się kłóciła, bo przecież nie wszystkie domu w stylu dworkowym stawiane są w kolorach biel-czerwień i wyglądają dobrze. Jeśli chodzi o francuskie pochodzenie tego dachu, to tym bardziej ze świecą szukać w Paryżu czerwonej dachówki ;)

A domek na mieć bryłę wzorowaną na Kurancie, ale bardziej nowoczesną, plus piwnica itp., zobaczymy, co architekt powie na Domino ;)

[ATTACH=CONFIG]262303[/ATTACH]

(projekt: http://extradom.pl/projekt-domu-cis-102-WRO1013)

W każdym razie Bepo już Ci współczuje wydatków na dach ;)

Schylać się nie będziesz, ale omijać i wpadać na słupy w pomieszczeniach już tak.

W dachu mansardowym konstrukcja może opierać się na ścianach, nie robi się wtedy ścian działowych z karton gipsu, tylko normalnie muruje. Nie jestem architektem ani inżynierem, więc niestety dokładniej nie wyjaśnię :(

Dotatkowo strop musi mieć wtedy odpowiednią wytrzymałość, to znaczy, że na przykład terriva odpada. Przykład konstrukcji bez słupów na poddaszu wkleiłam powyżej i wklejam raz jeszcze :) Wszystko zależy od architekta.

http://extradom.pl/projekt-domu-cis-102-WRO1013