Aleksandryta 31.05.2014 04:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 Co prawda, to prawda, ale nie chcę się schylać na poddaszu Więc zbuduj dom piętrowy Z płaskim dachem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 31.05.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2014 A czemu takie minimalistyczne propozycje? Puki co budujemy dla siebie na długie lata. Każdy powinien budować dom swoich marzeń na miarę możliwości. Taki piękny dom zawsze znajdzie nabywcę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 02.06.2015 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2015 Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę : Policzyliśmy przed chwilą, że więźba to koszt ok 8-10 tyś.(pi razy oko), plus dachówka karpiówka ok. 24 tyś., do tego koszty typu wykończenia, rynny, no i robocizna... szacujemy 60-70 tyś. za dach(przy cenie 35zł/m2 za robociznę). W sumie, trochę bardziej podoba nam się dachówka typu "Domino" ze zdjęcia poniżej. [ATTACH=CONFIG]262245[/ATTACH] Wyliczyliśmy, że sam materiał wyniesie ~27tyś. Do tego więźba, wykończenia, robocizna itp., ale "we wsi" stoi domek kryty tą dachówką(kolor łupka, taki, jak chcemy) i wygląda bardzo do rzeczy. W Kurancie wyliczyli, że minimalny koszt tego dachu to 62 tyś. a średni 84 tyś., kryty karpiówką. Mam nadzieję, że ~70tyś. jest realne - zawsze możesz "przejść" na dach systemowy ( z zachowaniem jego formy, kształtu, .... ) - wówczas koszt samej więźby byłby około 2 x mniejszy. - mi sprawdza się to rozwiązanie w projektach i Inwestorzy sobie chwalą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bepo 05.02.2016 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2016 - zawsze możesz "przejść" na dach systemowy ( z zachowaniem jego formy, kształtu, .... ) - wówczas koszt samej więźby byłby około 2 x mniejszy. - mi sprawdza się to rozwiązanie w projektach i Inwestorzy sobie chwalą. Hmm... nad takim rozwiązaniem myślimy. I nad więźbą systemową- pytanie, czy się bardziej opłaca? I zmieniła nam się kompletnie wizja domu, ze względu na miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który narzuca kąt nachylenia dachu. Mansardę pożegnaliśmy z żalem i ciężkim sercem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts