Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mansarda czy skosy?

Bepo

Recommended Posts

• 1 year później...
Proszę mnie poprawić, jeśli się mylę :) :

Policzyliśmy przed chwilą, że więźba to koszt ok 8-10 tyś.(pi razy oko), plus dachówka karpiówka ok. 24 tyś., do tego koszty typu wykończenia, rynny, no i robocizna... szacujemy 60-70 tyś. za dach(przy cenie 35zł/m2 za robociznę). W sumie, trochę bardziej podoba nam się dachówka typu "Domino" ze zdjęcia poniżej.

[ATTACH=CONFIG]262245[/ATTACH]

Wyliczyliśmy, że sam materiał wyniesie ~27tyś. Do tego więźba, wykończenia, robocizna itp., ale "we wsi" stoi domek kryty tą dachówką(kolor łupka, taki, jak chcemy) i wygląda bardzo do rzeczy.

W Kurancie wyliczyli, że minimalny koszt tego dachu to 62 tyś. a średni 84 tyś., kryty karpiówką. Mam nadzieję, że ~70tyś. jest realne :confused:

- zawsze możesz "przejść" na dach systemowy ( z zachowaniem jego formy, kształtu, .... ) - wówczas koszt samej więźby byłby około 2 x mniejszy.

- mi sprawdza się to rozwiązanie w projektach i Inwestorzy sobie chwalą.:)

• 8 months później...
- zawsze możesz "przejść" na dach systemowy ( z zachowaniem jego formy, kształtu, .... ) - wówczas koszt samej więźby byłby około 2 x mniejszy.

- mi sprawdza się to rozwiązanie w projektach i Inwestorzy sobie chwalą.:)

Hmm... nad takim rozwiązaniem myślimy. I nad więźbą systemową- pytanie, czy się bardziej opłaca? I zmieniła nam się kompletnie wizja domu, ze względu na miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który narzuca kąt nachylenia dachu. Mansardę pożegnaliśmy z żalem i ciężkim sercem ;)