Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kamień sjeneński

Recommended Posts

Z racji bardzo długiego podjazdu(40m) i konieczności jego utwardzenia zastanawiam się nad w miarę budżetową, ale też wyglądającą schludnie opcją. Czy ktoś z Was wybrał kamień sjeneński? Czy jest wygodny w użytkowaniu? A jeśli nie to, to jakie proponujecie alternatywy?

kamień_s.jpg

Endriu: tutaj "6" śmierdzi cienizną. Problem jest taki, że łączenia kamieni są deczko cieńsze (do 1 cm) niż całość żeby po zasypaniu ziemia kamienie udawały. I oryginalne formy mają głębokie wcięcia. Ja też takie ćwiczę w u siebie, i musiałem podpiłować formę ;) by nie była aż tak głęboka..

No to mam pytanie z innej beczki: Ukochany wymyślił, że mu się nie podoba, że widać "kratę" po położeniu tych płytek i położyłby je na zakładkę, żeby urozmaicić wzór(a będzie tego naprawdę dużo... ok 40x6 m). Czy taki "kamień" można przycinać, czy po takim zabiegu straci swoje właściwości? Edytowane przez Bepo

Endriu: wiem bo takie płyty tłukę...

Bepo: możesz nawet układać na wzór pijanego zająca, szo chociesz... ale jeżeli twojej połówce się nie podoba tak powtarzalny układ to niech układa tak by kamień był inaczej ułożony - innym bokiem, gdyż układ boku jest inny. Nie będzie wtedy monotonii i masz zero docinania

Super, dzięki :) Niestety mam dość mokry grunt, na początku maja "sprzątaliśmy" na działce samosiejki i bez kaloszy się nie obyło(miejscami po kostki wody). Po usunięciu zarośli woda na szczęście opadła, dośc szybko schnie w słoneczne dni, ale podejrzewam, że po deszczu będzie podobnie mokro. Planujemy ok 2% spadku na tej długości 40m, żeby woda swobodnie mogła uciec z działki(zastanawiamy się nad studniami odprowadzającymi w okolicach bramy).

Dzięki End_riu, Ukochany zwrócił mi uwagę, że trochę podkolorowałam. ;) Sytuacja jak powyżej, dotyczy działki, na której postawimy dom, na tych 40m po długości nie zbierała się woda, bo nie zatrzymywały jej "drzewa"(samosiejki brzózek, które wycinaliśmy większym sekatorem), więc w sumie jest dużo lepiej. To samo tyczy się działki sąsiadującej z naszym wjazdem- nie było brzózek, jest nieco wyżej od naszej działki i nie stoi woda. ;)

Na końcu wjazdu chcemy zrobić studnię odprowadzającą nadmiar wody, a z boku wjazdu betonowe korytko, którym woda będzie spływać do studzienki.