Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek - moje i wykonawcy

enedue

Recommended Posts

No więc chałupa 160 m2, zapotrzebowanie energetyczne określone na 35 kwh/m2. Wykonawca chce mi dowalić Tarnawę 14, mnie po lekturze forum wydaje się, że max 8 poradzi. Tyle że ma być szczelna. WM w domu. Czy mam rację?

Po namyśle, czy taki kominek da radę

http://sklep.kominkiwalcz.pl/jøtul-i-150-fl-p-548.html czy jednak za mały?

plus powiedzmy http://sklep.kominkiwalcz.pl/masa-akumulacyjna-jotul-i-18-p-651.html? i czy do niego w ogóle można doprowadzić powietrze z zewnątrz?

http://jotul.com/pl/produkty/kominki/Jotul-I-530-flat

A może ten? jest trochę droższy…ale też bardzo płaski, niecałe 40 cm.

Edytowane przez enedue

Jotul niezła firma. Wkład da radę. Krążki to raczej marketing. Więcej z nimi kłopotu niż (od)zysku. Za podobną lub niewiele większą kwotę zrób kanały...

Jotula takiego mam za 1/3 ceny używanego. W b.dobrym stanie. Jeśli uznasz, że napisałem dobrze o Jotulu ze względu na ten używany wkład, pomiń moja wypowiedź.;)

ale ile toto ma głębokości? Akurat jestem w takiej sytuacji, że liczę cm, bo im głębszy kominek, tym węższe przejście w pomieszczeniu gospodarczym.

Toto ma 50 cm głębokości.

Spartherm Mini S ma 43 cm głębokości, ale drogi. Ostatni dorabiałem 40 cm głębokie palenisko, bo też gospodyni nic nie pasowało;)

aa, to za dużo. Mi pasuje wszystko pod warunkiem, że ma jak najbliżej 40 cm głębokości :)

No,ale mam jeszcze sporo czasu, urząd mi go zapewnia:mad:

Mina chłopa, że jest kominek do wzięcia, gdy nie ma PnB - bezcenna.

Skądś to znam...:D

• 1 month później...
  • 1 month później...

No dobrze, byłam dzisiaj u kominkarza i została poinformowana, że wkłady, które mnie interesowały, nie nadają się do mojego domu, szczelnego z WM i rekuperacją, że Jotul 530 to durszlak, 150 też durszlak i to dla liliputów, nawet jak się podłączy do powietrza z zewnątrz i że powinnam się skupić na I 520 , I 400 lub c24, wszystko drogie jak ciężka cholera.

I co ja mam zrobić?

Faktycznie durszlaki?

Edytowane przez enedue

Do Ciebie, Foresta i paru innych panów tutaj daleko, byłam u pana w Żabiej Woli, pan fajny tylko romotopy za grube jednak. Ponad 10 cm więcej niż mogę wsadzić sobie w dom. Muszę mieć MAX te 40 cm. Z bólem 43.

Trudno wyczuć, który pan potwierdzi mi wszystko, byle sprzedać, niech bierze co chce a który ze swadą przekona do wydania dwa razy więcej kasy, pod hasłem - chytry dwa razy traci, te wkłady to szajse i nie zadziałają, bo - durszlaki.

Gubię się i zaczyna mnie to przerastać.

Nie chcę głupio oszczędzać, ale szastać kasą też nie mogę. Mam dość ścisły budżet i żongluję dosłownie w exelu.

Edytowane przez enedue