enedue 22.05.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) No więc chałupa 160 m2, zapotrzebowanie energetyczne określone na 35 kwh/m2. Wykonawca chce mi dowalić Tarnawę 14, mnie po lekturze forum wydaje się, że max 8 poradzi. Tyle że ma być szczelna. WM w domu. Czy mam rację? Po namyśle, czy taki kominek da radęhttp://sklep.kominkiwalcz.pl/jøtul-i-150-fl-p-548.html czy jednak za mały?plus powiedzmy http://sklep.kominkiwalcz.pl/masa-akumulacyjna-jotul-i-18-p-651.html? i czy do niego w ogóle można doprowadzić powietrze z zewnątrz? http://jotul.com/pl/produkty/kominki/Jotul-I-530-flat A może ten? jest trochę droższy…ale też bardzo płaski, niecałe 40 cm. Edytowane 22 Maja 2014 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Jotul niezła firma. Wkład da radę. Krążki to raczej marketing. Więcej z nimi kłopotu niż (od)zysku. Za podobną lub niewiele większą kwotę zrób kanały... Jotula takiego mam za 1/3 ceny używanego. W b.dobrym stanie. Jeśli uznasz, że napisałem dobrze o Jotulu ze względu na ten używany wkład, pomiń moja wypowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 22.05.2014 16:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 A którego konkretnie? bo tam dwa wymieniam.może byłabym zainteresowana. Jak bardzo jest używany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Tak używany, że jakbym go wyczyścił i pomalował w środku, nikt by nie poznał że w nim palono... http://blog.kominki-batura.pl/?p=580 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 22.05.2014 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Jakieś inne drzwiczki. Który to model i jaką ma głębokość? Zapytam męża, co myśli o kupnie wkładu do nieistniejącego kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Model jakiś poprzedni (teraz chyba 530 się nazywa). Klamka wyjmowana, coby się nie nagrzewała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 22.05.2014 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 ale ile toto ma głębokości? Akurat jestem w takiej sytuacji, że liczę cm, bo im głębszy kominek, tym węższe przejście w pomieszczeniu gospodarczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 22.05.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Może taki wkład Ci spasuje BeF 450 wkład nowy, podwójna szyba, srebrne listwy, od nowego modelu różni się jedynie szamotem Edytowane 22 Maja 2014 przez ktototaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 ale ile toto ma głębokości? Akurat jestem w takiej sytuacji, że liczę cm, bo im głębszy kominek, tym węższe przejście w pomieszczeniu gospodarczym. Toto ma 50 cm głębokości. Spartherm Mini S ma 43 cm głębokości, ale drogi. Ostatni dorabiałem 40 cm głębokie palenisko, bo też gospodyni nic nie pasowało;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 22.05.2014 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 aa, to za dużo. Mi pasuje wszystko pod warunkiem, że ma jak najbliżej 40 cm głębokości No,ale mam jeszcze sporo czasu, urząd mi go zapewnia:mad: Mina chłopa, że jest kominek do wzięcia, gdy nie ma PnB - bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 aa, to za dużo. Mi pasuje wszystko pod warunkiem, że ma jak najbliżej 40 cm głębokości No,ale mam jeszcze sporo czasu, urząd mi go zapewnia:mad: Mina chłopa, że jest kominek do wzięcia, gdy nie ma PnB - bezcenna. Skądś to znam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turek57125 14.07.2014 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Cześć mam pytanie czy znacie firme omikron ?? Bo byłem na bartyckiej w warszawie i dostałem dosyć dobrą ofertę na wkład z obudowaniem i instalacją. Tylko nie orientuje sie czy jest to dobry wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 08.09.2014 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) No dobrze, byłam dzisiaj u kominkarza i została poinformowana, że wkłady, które mnie interesowały, nie nadają się do mojego domu, szczelnego z WM i rekuperacją, że Jotul 530 to durszlak, 150 też durszlak i to dla liliputów, nawet jak się podłączy do powietrza z zewnątrz i że powinnam się skupić na I 520 , I 400 lub c24, wszystko drogie jak ciężka cholera. I co ja mam zrobić?Faktycznie durszlaki? Edytowane 8 Września 2014 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 08.09.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 Idź do innego kominkarza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enedue 08.09.2014 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2014 (edytowane) Do Ciebie, Foresta i paru innych panów tutaj daleko, byłam u pana w Żabiej Woli, pan fajny tylko romotopy za grube jednak. Ponad 10 cm więcej niż mogę wsadzić sobie w dom. Muszę mieć MAX te 40 cm. Z bólem 43.Trudno wyczuć, który pan potwierdzi mi wszystko, byle sprzedać, niech bierze co chce a który ze swadą przekona do wydania dwa razy więcej kasy, pod hasłem - chytry dwa razy traci, te wkłady to szajse i nie zadziałają, bo - durszlaki. Gubię się i zaczyna mnie to przerastać. Nie chcę głupio oszczędzać, ale szastać kasą też nie mogę. Mam dość ścisły budżet i żongluję dosłownie w exelu. Edytowane 8 Września 2014 przez enedue Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ktototaki 12.09.2014 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2014 Witam, dla zainteresowanych, w linku podsyłam zdjęcia detali wkładów o głębokości do 38cm nadających się do domów nisko-energetycznych oraz domów z reku są to na tą chwilę najpłytsze wkłady na rynku bef flat. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts