Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odskraplacz kondensatu

Kasia242

Recommended Posts

witam

Mam taki problem i nie do końca wiem jak go rozwiązać.Otóz w swoim kominie systemowym ceramicznym na samym dole mam taki odskraplacz jak na fotce,i nie wiem czy mogę go podłaczyc bezpośrednio do kanalizaćji i zalać posadzką? Czy istnieje ryzyko ze on sie potem może przytkać i zatkać mi odpływ w pomieszczeniu gospodarczym?Czy lepiej go puscic w ten sposób zeby był dostęp do rurki odprowadzającej ten kondensat.Podobno przy kominie ceramicznym do odprowadzania spalin z kominka/kozy nie jest to potrzebne ale wolę sie upewnić przed zalaniem posadzek bo wtedy juz kaplica.

Wyjście z odskraplacza jest na rurce PCV fi 32.

I jeszcze mam drugie pytanie do fachmanów od kominów.Na jakiej wysokości powinna być wyczystka licząć od gotowej już podłogi w mieszkaniu?

dzięki i pozdrawiam

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c7bf17fa5237.jpg

Edytowane przez Kasia242

Wyczystka powinna być na takiej wysokości, by ułatwić pracę kominiarzowi. Np wysokość wiadra do wybierania sadzy.

Odkraplacz do kominka to bzdura.

Zapewne nie jestem takim znawcą jak Kominki Piotr Batura, ale ja mam rurkę do odprowadzania skroplin w kominie ceramicznym 200mm schiedel'a (była w zestawie Rondo PLUS, więc jest zamontowana) i rurka jest wyprowadzona do wiaderka. Zapewne nie są to skropliny kondensatu, tylko woda opadowa, ale od początku grudnia w wiadrze nazbierało się 3l wody. Gdyby nie było wiadra, co by się stało z tą wodą?