Kasia242 22.05.2014 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) witamMam taki problem i nie do końca wiem jak go rozwiązać.Otóz w swoim kominie systemowym ceramicznym na samym dole mam taki odskraplacz jak na fotce,i nie wiem czy mogę go podłaczyc bezpośrednio do kanalizaćji i zalać posadzką? Czy istnieje ryzyko ze on sie potem może przytkać i zatkać mi odpływ w pomieszczeniu gospodarczym?Czy lepiej go puscic w ten sposób zeby był dostęp do rurki odprowadzającej ten kondensat.Podobno przy kominie ceramicznym do odprowadzania spalin z kominka/kozy nie jest to potrzebne ale wolę sie upewnić przed zalaniem posadzek bo wtedy juz kaplica.Wyjście z odskraplacza jest na rurce PCV fi 32. I jeszcze mam drugie pytanie do fachmanów od kominów.Na jakiej wysokości powinna być wyczystka licząć od gotowej już podłogi w mieszkaniu?dzięki i pozdrawiamhttp://naforum.zapodaj.net/thumbs/c7bf17fa5237.jpg Edytowane 22 Maja 2014 przez Kasia242 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Wyczystka powinna być na takiej wysokości, by ułatwić pracę kominiarzowi. Np wysokość wiadra do wybierania sadzy. Odkraplacz do kominka to bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
homecactus 22.05.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Wyczystka powinna być na takiej wysokości, by ułatwić pracę kominiarzowi. Np wysokość wiadra do wybierania sadzy. Odkraplacz do kominka to bzdura. Zapewne nie jestem takim znawcą jak Kominki Piotr Batura, ale ja mam rurkę do odprowadzania skroplin w kominie ceramicznym 200mm schiedel'a (była w zestawie Rondo PLUS, więc jest zamontowana) i rurka jest wyprowadzona do wiaderka. Zapewne nie są to skropliny kondensatu, tylko woda opadowa, ale od początku grudnia w wiadrze nazbierało się 3l wody. Gdyby nie było wiadra, co by się stało z tą wodą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia242 22.05.2014 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Czyli odskraplacz to nie bzdura skoro sie woda zbiera..czyli fachman od kominków do szkoły:yes:homecactus dzieki za infopozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 22.05.2014 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Witam. od początku grudnia w wiadrze nazbierało się 3l wody. Gdyby nie było wiadra, co by się stało z tą wodą? Odparowała by sobie "na bieżąco" ... Kominek to nie gazowy piec kondensacyjny, z którego mamy wiadro wody dziennie ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 22.05.2014 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Czyli odskraplacz to nie bzdura skoro sie woda zbiera..czyli fachman od kominków do szkoły:yes: homecactus dzieki za info pozdrawiam Możesz sobie wiaderko postawić jak lubisz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts