Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie

Szukam cały czas koncepcji na swój dom energooszczędny. Dowiedziałem się, że nie jestem ograniczony na swojej działce do domu z dachem 2 spadowym ani koperty. Jak pod względem skomplikowania sobie życia, energooszczędności, kosztów budowy wypadają domy kostki lub z dachem jednospadowym o małym kącie nachylenia? Dom raczej piętrowy (na górze sypialnie). Warto waszym zdaniem myśleć o takim projekcie czy raczej zostać przy pierwotnym pomyśle - parterówka z poddaszem użytkowym?

pozdrawiam

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witajcie

Szukam cały czas koncepcji na swój dom energooszczędny. Dowiedziałem się, że nie jestem ograniczony na swojej działce do domu z dachem 2 spadowym ani koperty. Jak pod względem skomplikowania sobie życia, energooszczędności, kosztów budowy wypadają domy kostki lub z dachem jednospadowym o małym kącie nachylenia? Dom raczej piętrowy (na górze sypialnie). Warto waszym zdaniem myśleć o takim projekcie czy raczej zostać przy pierwotnym pomyśle - parterówka z poddaszem użytkowym?

pozdrawiam

Poddasze użytkowe to, moim zdaniem kaleki płód warunków zabudowy narzucających takie a nie inne nachylenie dachu. Zdecydowanie piętro. Co do kosztów to kwestia przyjętych rozwiązań i projektu. Trzeba policzyć.

To mi zamieszaliście. Wstępnie byłem zdecydowany na poddasze użytkowe. Ale zacząłem się wahać. Teraz już nie jestem pewny swoich wyborów. Generalnie wygląd domu nie jest dla mnie priorytetem (co nie zmienia faktu, że nie może to być szopa ani bunkier), dom ma być przede wszystkim jak najbardziej oszczędny pod względem zapotrzebowania energii na ogrzewanie jak i tani w budowie. Działkę mam 1000 metrów więc pewnie i parterówka z płaskim dachem by weszła. Planowałem wielkość domu na ok. 120m2. Która konstrukcja osiągnie najlepsze parametry: energooszczędność/cena domu ? Garażu nie planuję, jedynie jakąś wiatę pod którą windę samochodem. Edytowane przez Terminus

"dom ma być przede wszystkim jak najbardziej oszczędny pod względem zapotrzebowania energii na ogrzewanie jak i tani w budowie."

No to wyjścia nie masz...

Kup szpadel i wykop ziemiankę.

Spełnia z naddatkiem WSZYSTKIE Twoje założenia.

Adam M.

Dojdziesz do problemu ogrzewania...

Będziesz chciał kocioł tani, dobry i oszczędny...

Tylko...

Po cholerę Ci aż TRZY kotły?

Łapiesz?

ZEJDŹ trochę z wymagań.

Klejąc w gównie niczego dobrego nie postawisz.

WIEDZY Ci brakuje...

Nabądź jej a POTEM dokonuj wyborów.

Ludzie teraz bardzo nie lubią się trudzić...

Na glinobitkę więc się pewnie nie zdecydujesz...

Adam M.

No, to już jesteśmy na prostej...

Zadaj sobie pytanie - JAK to ma działać.

Potem zastanów się - jak zbudować to, co zadziała (w sensie zasilania energią).

Naszkicuj sobie tę siłownię/ciepłownię.

Doklej wsparcie siłami Natury, jak takowe przewidujesz.

POTEM doklejaj do tego te pokoje, salony sypialnie czy łazienki.

Sprawdzaj, czy Ci się podobają układy funkcjonalne...

DOBRA działka i WŁAŚCIWE na niej ustawienie domu to połowa sukcesu.

Kilka podpowiedzi...

Dom o dużej akumulacji postawiony na płycie fundamentowej.

SZCZELNY powietrznie z wentylacją mechaniczną nawiewno-wywiewną zrównoważoną.

Ogrzewanie podłogowe wodne "po całości" DOBRZE wykonane.

Grube i absolutnie ciągłe ocieplenie bryły (bez mostków cieplnych)

BEZ przesadnej "inteligencji" budynku.

ZERO okien dachowych!

Źródło ciepła...

Zależne od lokalnych uwarunkowań, upodobań i przyzwyczajeń.

Jakiś nośnik ciepła MUSISZ wybrać.

Jak kocioł stałopalny, to SPORA kotłownia, bo w szafie go (z buforem razem) nie zmieścisz...

A całość zgodna z WZ

Adam M.

Adam dał Ci do myślenia technicznego.

A ja tylko dołożę: przemyśl czy na pewno chcesz biegać po schodach całe życie w tym domu oraz ile takie schody kosztują. Tak, wiem rozgrzebuję wieczną dyskusję nad wyższością parterowych nad piętrowcami - wypowiedzi na ten temat od groma na forum: kwestie wygody oraz funduszy. Wniosek kosztowy z dyskusji BARDZO Z GRUBSZA: do 120m2 raczej parterówka, powyżej zwykle taniej już piętrowiec. Jeśli jesteś na granicy, to dalej nic nie wiesz.

Odłóż wybór projektu i spędź 3 miesiące (minimum) na czytaniu forum. Będziesz do przodu w złotówkach i komforcie.

Już jakiś czas czytam na tent temat i moje założenia generalnie pokrywały się z tym co napisał Adam. Na podforum pomp ciepła prezentowałem już swoją koncepcję z prośbą o ocenę

DZIAŁKA1.jpg .

Nawet mniej więcej rozplanowałem to sobie w środku

nikielkowo.jpg .

Dom z poddaszem użytkowym, schody w salonie. Działka z wjazdem prawie od północy, żadnych kominków, kominów, lukarn, balkonów, okien dachowych. Posadowienie na płycie fundamentowej, okna głównie pakiety osadzone w warstwie ocieplenia - oprócz drzwi na taras i okien na poddaszu ze względu na mycie. W całym domu podłogówka wodna, wentylacja mechaniczna z odzyskiem. Źródło ciepła albo pompa pw albo GZ - instalacja jest w drodze, to do przemyślenia. Ale pomyślałem, że można lepiej i może nawet trochę taniej i dlatego ośmieliłem się zapytać :)

Edytowane przez Terminus

Już jakiś czas czytam na tent temat i moje założenia generalnie pokrywały się z tym co napisał Adam. Na podforum pomp ciepła prezentowałem już swoją koncepcję z prośbą o ocenę

[ATTACH=CONFIG]261547[/ATTACH] .

Nawet mniej więcej rozplanowałem to sobie w środku

[ATTACH=CONFIG]261548[/ATTACH] .

Dom z poddaszem użytkowym, schody w salonie. Działka z wjazdem prawie od północy, żadnych kominków, kominów, lukarn, balkonów, okien dachowych. Posadowienie na płycie fundamentowej, okna głównie pakiety osadzone w warstwie ocieplenia - oprócz drzwi na taras i okien na poddaszu ze względu na mycie. W całym domu podłogówka wodna, wentylacja mechaniczna z odzyskiem. Źródło ciepła albo pompa pw albo GZ - instalacja jest w drodze, to do przemyślenia. Ale pomyślałem, że można lepiej i może nawet trochę taniej i dlatego ośmieliłem się zapytać :)

Unikaj klitek i wąskich korytarzy. Tak jak na parterze. Lepiej zrobić wnętrze maksymalnie otwarte. Taniej i dużo ładniej.

Nie wiem czy znasz ale jest taki program do wizualizacji "dla ubogich". http://www.sketchup.com/ Przy odrobinie wprawy wymodelujesz w nim cały dom. Wnętrza, meble, ogród itp. To co koledzy piszą o tym byś dał sobie trochę czasu to święta prawda. Ja w ciągu trzech lat zmieniłem koncepcję chyba z 10 razy. To co planowałem na początku teraz mnie śmieszy.

Oczywiście macie rację mam jeszcze trochę czasu zanim będę musiał podjąć decyzję, zamierzam go wykożystać na zdecydowane pogłębienie swojej wiedzy aczkolwiek za sugestie i naprowadzenia na ważne tematy będę wdzięczny.
Ten kwadrat na środku salonu to schody? Nie wiem jakie planujesz ale to jakiś hardcore. Będziesz po nich chodził kilkanaście razy dziennie, musza być wygodne. Chyba, że to winda. :)

Te rysunki to tylko niezobowiązująca koncepcja, bardziej sugestia dla architekta jak ja to widzę, oczywiście nie jestem zamknięty na jakąkolwiek zmianę, narysowałem coś aby mieć jakiś wspólny mianownik z architektem - całkiem możliwe, że jest to bardzo odległe od produktu finalnego. Schody są zaznaczone zupełnie schematycznie, nie miałem pojęcia jakie powinny być i ile zajmą miejsca aby były wygodne, sugerowałem się tym jakie są w mieszkaniach dwupoziomowych w bloku, jest bardzo prawdopodobne, że popełniłem błąd. Wymyśliłem sobie je w tym miejscu, a resztę postanowiłem zostawić dla architekta. Dzięki za link do programu, na pewno sobie zwizualizuję swoje pomysły, tylko znając życie i to jak to wyglądało do tej pory to koncepcję zmienię jeszcze 15 razy.

...dodam tylko do tego co napisał Adam że dom taki winien mieć jak najbardziej zwarta bryłę więc opcja z płaskim dachem jest optymalna zarówno pod względem ekonomii wykonania jak i kosztów użytkowania.
Dom nad Pilicą.jpg Po 15 latach użytkowania - największe roczne zużycie 8000kWh na wszystko ( przeważnie jest między 6000 a 7000 kWh) . Termy elektryczne i kable w podłodze! 198m2 w parterze!

[ATTACH=CONFIG]261607[/ATTACH] Po 15 latach użytkowania - największe roczne zużycie 8000kWh na wszystko ( przeważnie jest między 6000 a 7000 kWh) . Termy elektryczne i kable w podłodze! 198m2 w parterze!

bez przedstawienia rachunków i wizji lokalnej na budynku to tylko Pańskie wpisy, niestety pozbawione treści merytorycznej

[ATTACH=CONFIG]261607[/ATTACH] Po 15 latach użytkowania - największe roczne zużycie 8000kWh na wszystko ( przeważnie jest między 6000 a 7000 kWh) . Termy elektryczne i kable w podłodze! 198m2 w parterze!

A mieszkancy tego domu to w ogole sie myją, gotują, zmywają naczynia, oglądaja tv, załączają oswietlenie?, czy w ogole w nim mieszkaja?

Panskie słówa w tym względzie nie znaczą nic, zadnych dowodów, niestety rzetelnie zapracował Pan na swoją niewiarygodnosc