Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja pisałem o początkach KAPE - Budownictwo około zeroenergetyczne nie jest na rękę sprzedawcy nośników tylko inwestorom. Dlatego odwołano ze stanowiska wiceministra zajmującego się efektywnością energetyczną a KAPE przeniesiono na Nowowiejską i podporzatkowano Instytutowi Techniki Cieplnej . I teraz zajmują się zwalczaniem izolowania. Co widać aż nadto.

A Pan wie czemu dziś służy audyt energetyczny? Jaką z niego parodię zrobili?

Audytor to miał być taki "adwokat", wynajmowany przez inwestora, by mu pokazał błędy projektowe z izolacji i ogrzewaniu .

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To jest nieuczciwe, że pan Brzeczkowski w swoich niekonsekwentnych i nielogicznych teoriach wspiera się autorytetami. Już tu widziałam Isover, KAPE, pana Dudę... kogo jeszcze dodać, by wypaść mądrzej? I ciekawe, czy tak duże instytucje i firmy pozwolą sobie na wykorzystywanie swojego wizerunku do niecnych celów?

Mówimy o dachu o konstrukcji lekkiej np. wiązary lub inne konstrukcji drewnianej? Czy raczej tradycyjny żelbetowy?
Sufit na dolnym pasie wiązarów to, wg niektórych profanacja. :) Fakt jest faktem, że jego jedyną zaletą jest cena. Jeżeli cię stać to zrób monolit, filigran albo sprężany jakiś. Jeżeli wolisz te pieniądze przeznaczyć na coś innego to podwieszany. Szczerze mówiąc, niezależnie od tego co wybierzesz myślę, że szybko zapomnisz z czego masz sufit.

Gdzie opis tych inwestorow co chca autonomiczne ogrzewanie w domkach jednorodzinnych. Moze nie doczytalem?
Podałem tekst, by pokazać, z jednej strony Polska się zobowiązuje a z drugiej pisze się, że się nie potrafi! Dlaczego piszą Ci co nie potrafią?

Czy Pan uważa, że coś co CCI wieku zużywa nawet ponad 30kWh/m2 projektował ktoś kto wie co to izolacja?

To jest nieuczciwe, że pan Brzeczkowski w swoich niekonsekwentnych i nielogicznych teoriach wspiera się autorytetami. Już tu widziałam Isover, KAPE, pana Dudę... kogo jeszcze dodać, by wypaść mądrzej? I ciekawe, czy tak duże instytucje i firmy pozwolą sobie na wykorzystywanie swojego wizerunku do niecnych celów?
Nie można podać katalogów ISOVERA? Czy opinii dr Dudy? Dlaczego? Czy nawet prof Roberta Wójcika? Nie można podać definicji izolacji i współczynnika przewodzenia ciepła?

Poza tym coś się tu niektórym myli!! Można izolować od zewnątrz, tylko trzeba zachować ciągłość izolacji katalog isover . http://ipaper.ipapercms.dk/SaintGobainConstruction/Isover/Grdetsjlv/Tjlisolerahemma/ a niedouczeni projektanci nie dają izolacji pod ławę fundamentową - a to wyklucza sens takiego przyklejania izolacji .

W istniejących domach jest to niemożliwe

http://www.media.xella.pl/pr/204800/rozpoczyna-sie-cykl-konferencji-ocieplenie-od-wewnatrz-dla-zarzadcow-nieruchomosci

To chwileczke... byly izolowane <30kWh/m2... potem tanie i komfortowe ( jak winnym watku ) 0-20kWh/m2.

W trakcie mielismy 0-10kWh/m2 a teraz juz autonomiczne sa budowane.

Niesamowity rozwoj. Wrecz fantastyczny

Przez ćwierć wieku? od 30kWh/m2 do zera?

Może Pan zobaczy telefony, komputery, auta sprzed 25 lat.

zużywa nawet ponad 30kWh/m2 projektował ktoś kto wie co to izolacja?

Dokładnie! Jest to świadectwo braku podstawowej wiedzy projektanta i audytora ( jeżeli taki był do poprawienia błędów.

Napisałem podstawowej, bo chodzi o znajomość np. definicji współczynnika przenikanie ciepła czy roli izolacji termicznej w budownictwie.

Naprawdę, rzadko się spotyka projektantów, którzy znają całą definicję współczynnika przenikania ciepła, czy po co jest izolacja termiczna. Mało tego, spotykam jeszcze takich, co nie wiedzą w jakim kierunku płynie ciepło! Są tacy co im "zimno wchodzi" !!!

Wie Pan, że na architekturę zdaje się egzamin z rysunku a na studiach jest 14h fizyki!

Poza tym - Polska jest jedynym krajem, gdzie izolacją zajmują się instytuty ogrzewnictwa. To tak jakby dopracowaniem napędów elektrycznych w samochodach zajmował się ORLEN.

W naszym klimacie 30kWh/m2 rocznie to granica wiedzy o izolowaniu. To dno izolacji.

Ad 1 - Nie . Nie jest izolowany . Dlaczego Pan uważa, że na to nie odpowiedziałem? Dom zużywający powyżej 30kWh/ m2 jest zaprojektpowany, przez kogoś kto się na izolacji nie zna.

Ad.2 Norma na izolację, nie oznacza, że tak trzeba, tylko, że gorzej nie można. Czy gdyby architekt zapytał Pana, Czy Pan chce dom najgorszy jak tylko się da ( czyli zgodny z PN) nie wycofałby się Pan?

Poza tym, już wiadomo, że za 5 lat normą będzie "0" - jak potem poprawić izolację?

3 - najmniejszego problemu. Izolacja to ciągłość - gdy Pan nie domknie drzwi do lodówki nawet na 2mm - reszta izolacji i klasa energetyczna nie ma znaczenia.

4 Jak nie ma izolacji pod ławą, to by zamknąć izolację podłoga ściana trzeba izolować od wewnątrz

5 . W ogrzewaniu centralnym (pośrednim ) błędem jest przewymiarowanie kotłowni. Po prostu, płacimy za ciepło wytworzone nie odebrane. Stąd instytucje zajmujące się takim ogrzewaniem opracowały programy do wyliczeń zapotrzebowania. W ogrzewaniu bezpośrednim - czy niecentralnym, płacimy za ciepło odebrane. Mało tego przy większej mocy na m2 zużycie spada. Dlatego np. ma Pan maty grzewcze 100W/m2 do pokojów 160 do łazienek i NIC NIE MA O IZOLOWANIU CZY ZAPOTRZEBOWANIU. To są gotowce niezależnie czy dom jest izolowany czy nie.

6 nie rozumiem co znaczy "opis inwestorów" Co mam opisać?

7 - Pozostała z tego parodia - może Pan nawet kupić to sobie na allegro. Tak naprawdę nasze świadectwa energetyczne, to pic na wodę i omijanie unijnych dyrektyw!

W Niemczech czy Skandynawii zakłada się liczniki ciepła na centralne, czy podliczniki dla prądu dla niecentralnego i na podstawie tego licznika wypisuje się świadectwo energetyczne domu.

8 - jak już pisałem ( podaje Pan, że nie odpowiadam a nie czyta Pan) KAPE zmieniła front, po podporządkowaniu jej i przeniesieniu do Instytutu Techniki Cieplnej .

A określenie "dom izolowany" wynika z definicji ekonomicznej izolacji termicznej prof Żmijewskiego - twórcy podwalin efektywności energetycznej.

Ad 9 - Zapewne widzi Pan ogromne różnice między ISOVER. pl a isover.dk, isover.se ....

Czy ISOVER nie chce sprzedawac jak najwiecej izolacji?
Nie napisałem, że nie chce. Wsadzić izolację ( sprzedać) to nie to samo co izolować. Dam Panu futrzaną papachę (nawet dwie) furmański kożuch i sandały... będzie Pan miał od groma izolacji a nie będzie Pan izolowany.

Przyklei Pan styropian w ten sposób to nie jest izolacja.jpg i producent izolacji zarobi i sprzedawca nośników nie będzie narzekał.

Nazwałbym to

Wilk (rynek grzewczy) syty i owca ( rynek izolacji ) cała, ale juhasa ( inwestor) wieś już nie ujrzała)

Ad 10

WAT - elektronika.

Zajmuję się instalacjami w domach izolowanych od 1990 roku - nikt wtedy się tym nie zajmował na żadnych studiach. A dziś... A dziś zapraszam !

Pan sobie zrobi kawe i na spokojnie , bez nerwow, odpowie na powyzsze pytania. Tylko prosze nie pisac znowu tego samego lub rozpisywac sie

o czyms zupelnie innym.

Jest 10 konkretnych pytan

Dziękuję, nie jestem nerwowy, zajmuję się izolowaniem od ćwierć wieku. Pierwszy robiłem odzysk ciepła w domach i mieszkaniach ( 1989 sobie ) a od 1990 - tu133.jpg. na Bartyckiej

1. A wiec dom zuzywajacy 40 kWh/m2 nie jest izolowany. KAPE to banda cieplownikow. ( ale z dotacja pomoga :) )
Może Pan zauważył, że kasa jest za "gonienie" króliczka a nie złapanie go. Nikt poza inwestorem, nie jest zainteresowany domami autonomicznymi, czy nawet pasywnymi. Jak Pan o nich poczyta, dowie się Pan, że są 30 czy więcej % droższe. A to nie jest prawdą. Większość piszących o tym, pisze bez doświadczenia, to co im się wydaje. A ekonomia jest prosta - domy faktycznie pasywne są tańsze w budowie, no najwyżej w tej samej cenie co katalogowe.

Skoro rolą izolowania jest wyeliminowanie ogrzewania to co się dziwić, że ciepłownicy są przeciwni izolowaniu?

2. Mnie by dom wedlug PN 40 osobiscie zadowolil. Pewnie latwiej jest taki wybudowac amnizeli PN 15.

( ale oczywiste jest ze jak wyjdzie cieplejszy to lepiej )

A gdyby wybudował Pan dom 10kWh/m2 taniej niż ten 40-ci i miał on wyższy komfort?

Bez problemów mogę wykazać, że dom 15kWh/m2 nie jest droższy w budowie niż ten 40! -

Jak poprawic izolacje.. no od wewnatrz , a zarazem normy beda obbowiazywac NOWE domy, nie te wybudowane teraz...

Nikt nie poprawia dzis domow ( moze sa nieliczni ) aby spelnily np. PN 15

Przecież norma "zero" będzie wymuszana ekonomicznie. Naiwnością jest sądzić, że będą inne ceny nośników dla tych co mają już domy i dla tych co wybudują nowe.
moze sa nieliczni
Ilość zajmujących się tym, nie jest argumentem. Nie przeszkadza mi to, że zajmują się tym nieliczni. Technologia od kliku lat pozwala na znaczne zmniejszenie zużycia i w domach nieizolowanych.

3. A wiec prosta zecz aby byla ciaglosc izolacji w domu pietrowym... a jak sie to robi przy podlodze na pietro?

22_polystyren_strop.jpgImg_0901 (1).jpgstrop izolacja.jpg

Czy nawet tak:domek2014.jpg

4. Oczywiscie, od wewnatrz, no ale przeciez taka izolacje pan promuje, a wiec da sie poprawic po fakcie.

Zeczy niemozliwe ponoc wymagaja tylko wiecej czasu.

Przy identycznej grubości izolacji w podłodze , ścianie , dachu i przy ogrzewaniu podłogowym ( najlepsze wykorzystanie kWh i najwyższy komfort ) największe straty ciepła są do gruntu. Czyli poprawić się nie da!

5. Sa rozne metody ogrzewania domow, tych pasywnych jak i tych np. PN 40. Nie uwazam ze kable to jedyne rozwiazanie i mysle ze w kazdym przypadku warto policzyc zapotrzebowanie na cieplo.
W domach faktycznie pasywnych - tylko podłogowe elektryczne się sprawdza. Przy okazji jest najbardziej komfortowe, tanie i bez problemów można je założyć samemu w jedno popołudnie.

6.

Zalonczyl pan link gdzie nie ma nic o ludziach ktorzy wybieraja ogrzewanie autonomiczne, dlatego prosilem aby pan takich inwestorow przedstawil... moze najlepiej istniejace domy z takim rozwiazaniem.
Przedstawiałem projekty, niestety dane z projektu musiałem zamazać - brak zgody inwestorów. Opis podawałem wiele razy.

7. Ponownie... KAPE to banda oszustow, tak? Nie wiem jak to sie robi gdzies indziej... ale na jakiej podstawie mozna okreslic

zapotrzebowanie domu na cieplo, gdy stoi gotowy w Maju, nic nie liczac?

Gdzie indziej określa się zużycie - i to licznikiem . Co do oszustów - to Pan powiedział, Ci Panowie są pewnych spraw zupełnie świadomi, ale tu jest kasa. O posłach na sejm, też może Pan to samo napisać, naiwnością byłoby twierdzić, że wejście do sejmu czy EP tak walczą, bo o Polskę im chodzi.

Nie chce mi sie wierzyc ze Niemcy lub Skandynawowie buduja dom, wstawiaja system CO ( na slepo ) a potem zakladaja podliczniki aby

miec dokumentacje i potwierdzenie czy system ogrzewania byl trafinie wybrany.

To niech Pan sprawdzi. Ja zajmuję się tematem od 1990 roku, czy może Pan sprawdzić kiedy powstały komputery mogące to policzyć i kiedy powstał np. OZC? Przecież domy izolowane stawiało się i ponad 20 lat temu.

Buduja a potem sprawdzaja co im wyszlo? :o
A myśli Pan, że można inaczej? ( chodzi o domy izolowane ) . Centralne ogrzewanie i duże potrzeby wybaczają błędy. 2000kWh w tę czy we w tę...

Poza tym jak można liczyć nie znając U przegród? Dane katalogowe są dla delta T 1 st. w warunkach stabilnych z powietrzem nieruchomym po obu stronach przegrody. Pan wie jak zmienia się U gdy jest różnica ciśnień a nie ma paroizolacji? Jak zmienia się U gdy wzrasta zawilgocenie? Jak można podawać U gdy ciepło w przegrodzie nie idzie prostopadle?

8. A co w tej KAPE robi dr. Duda? Jest audytorem, niejednokrotnie przytacza go pan jako autorytet. Czy pracujac dla KAPE nie jest po zlej stronie mocy.
Robił audyty w domach z naszymi instalacjami - poza tym można do Niego zadzwonić lub maila napisać i spytać się o Jego opinię.

Można też zorganizować spotkanie z nim z projektantami domów izolowanych - np. Szanowna Reakcja.

9. To ISOVER w Polsce tez jest pod kontrola cieplownikow. Ciezko zyc w kraju pelnym spiskow i oszustow. I jak tu dom budowac.
Sam Pan widział kto opracowywał "izolację" .

Dlaczego ciężko żyć? Dostaję co rusz informację, że coś wygrałem, że jak wezmę pożyczkę to sami za mnie spłacą... że telefon za złotówkę czy zbiornik na płynny gaz.

Naprawdę Pan nie może odróżnić kto Pana wkręca?

10. O, od 1990 r. Nie wiedzialem ze juz w tedy w Polsce byla taka ilosc domow <30kWh/m2 aby mozna w nich robic tyle instalacji i z tego wyzyc.

Chetnie bym sie zapoznal z takimi domami, ich konstrukcja , ociepleniem i systemami ogrzewania jak CWU

. Jaki Pan widzi problem?

Jezeli faktycznie w latach 90ych domy > 30kWh/m2 byly powrzechne to 0 energetyczne 24 lata pozniej nie powinny dziwic.

W 1990 za 1 kWh można było kupić 1m3 gazu w 1995 0.55m3 dziś 0.2 m3. A ogrzewania elektrycznego w latach 90-95 szło najwięcej, dzięki izolowaniu. Potem zaczęto intensywnie izolację zwalczać. Normy przyjęły, najmniej izolacji tam gdzie są największe straty i gdzie nie można poprawić. Czy to nie walka z izolacją?

Tylko osobiscie sie z nimi nie spotkalem, a czytajac forum nie odnosze wrazenia ze sa norma.

Sa to moze domy jednostkowe dla szczegolnie zainteresowanych? A pan sie tylko takimi interesuje.

Nie tylko - interesują mnie wyzwania !

A 30000:- dotacji na dom PN40 moze nie jednego kusic.
Silikonowa przynęta też kusi!

Pan mi napisze - DLACZEGO NIE DOPŁACAJĄ DO EFEKTU? Dopłacają do wymienionych technologii materiałów itp. Zagmatwane i nieczytelne. Mało tego, nikogo nie obchodzi końcowy efekt.

A przecież gdyby chodziło, nie o wyrwanie od Pana kasy, tylko o oszczędzanie energii - przepis powinien być prosty - podlicznik czy ciepłomierz wykazał zużycie do 15kWh/m2 dostaje Pan tyle i tyle zwrotu. Widzi Pan w tym problem?

Czy Pan na zdjęciu z pustakami stropowymi Wienerberger nie widzi tych olbrzymich mostków cieplnych w postaci betonowych zalewanych belek, po co zdjęcia i przykłady które pokazują Pana manipulacje. Pan był kiedy na budowie i widział jak sie takie stropy wykonuje?

ani 1, ani 2, ani 3 zdjęcie nie eliminuje mostków przy docieplaniu od wewnątrz - takie moje zdanie

czwarty obrazek jest docieplaniem od zewnątrz

Co mam napisać na takie stwierdzenie? Wg mnie strop ze zbrojonego styropianu nie daje mostków termicznych. To podnosi dwóch ludzi i układa. Podobnie jak na 2ce - wełna jest w stelażu. A na 4 ce pokazałem likwidację mostków izolując od zewnątrz. Mi chodzi tylko o to, że nie izoluje się od zewnątrz gdy jest taki fundament fundamen z obu stron.jpg

strop.jpg

Edytowane przez Tomasz Brzęczkowski

YTONG mi335

POUR UNE MAISON À TRÈS HAUTE

PERFORMANCE THERMIQUE

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ytong.fr%2Ffr%2Fdocs%2Fdepliant_Batimat_2009_3_v8OKplanche.pdf&ei=Am6DU96SE-_R4QTiiYGgDQ&usg=AFQjCNHaK67zHpEm_K0HsvaMpDUaTHc5eg&sig2=wUW0D19_rK8ovBPYRhR8Sg&bvm=bv.67720277,d.bGE&cad=rja

Za dwa lata na tym forum ocieplanie wspominający o ociepleniu za nieizolowanym fundamentem wywoła śmiech. Może nawet szybciej.

Co mam napisać na takie stwierdzenie? Wg mnie strop ze zbrojonego styropianu nie daje mostków termicznych. To podnosi dwóch ludzi i układa. Podobnie jak na 2ce - wełna jest w stelażu.

1-ka - oczywiście że nie da - pod warunkiem że będzie stropem ostatnim, czyli stropodachem - a jak z tym stropem w budynku piętrowym?

2-ka - skoro wełna jest w stelażu, reszta izolacji od wewnątrz, stelaż otwarty na warunki zewnętrzne w swoim przekroju jak zabezpieczyć przed warunkami zewnętrznymi? Być może jakoś można, może Pan pokazać technologię?

A co do 4-ki to zgoda

YTONG mi335

POUR UNE MAISON À TRÈS HAUTE

PERFORMANCE THERMIQUE

http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&ved=0CCsQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.ytong.fr%2Ffr%2Fdocs%2Fdepliant_Batimat_2009_3_v8OKplanche.pdf&ei=Am6DU96SE-_R4QTiiYGgDQ&usg=AFQjCNHaK67zHpEm_K0HsvaMpDUaTHc5eg&sig2=wUW0D19_rK8ovBPYRhR8Sg&bvm=bv.67720277,d.bGE&cad=rja

Za dwa lata na tym forum ocieplanie wspominający o ociepleniu za nieizolowanym fundamentem wywoła śmiech. Może nawet szybciej.

ten język jakiś śmieszny, tyle że tam najlepsza ściana ma U=0,19 - a to do Pańskich standardów pasuje jak pięść do nosa. Coś Pan nie doczytałeś